Golf in Duitsland: Golfclub Schönbuch e.V.

Golfclub Schönbuch is licht geaccidenteerd.

Golfclub Schönbuch e.V. is een juweel van een golfbaan in de omgeving van Stuttgart. Ongeveer 20 kilometer zuid-westelijk van Stuttgart in het plaatsje Holzgerlingen liggen sinds 1989 in het natuurgebied Schönbuch een 9-holes openbare oefenbaan en een 18-holes championship cours van 6.079 meter met een par van 72. Het terrein is licht geaccidenteerd, maar beslist geen kuitenbijter, het is geen probleem om te lopen en zonder spierpijn na 18 holes het terras op te lopen. 

De baan is zeer goed onderhouden met mooie dichte fairways en mooie zachte, snelle greens die hier en daar moeilijk te lezen lijnen hebben. Het is net zo makkelijk slagen te verliezen op de green als door de baan. De holes zijn zeer ruim van opzet met voldoende ruimte tussen de holes. 

Hole 5 is een korte maar prachtige hole 4.

Eén van de opvallende holes is voor mij hole 5, een korte par 4 van 291 meter met een dogleg naar links, met in de knik tot voor de green een grote vijver met fontein. Het landingsgebied van het teeshot is redelijk smal, en om op het brede stuk voor de green te komen is een precieze en rechte drive van ongeveer 240 meter nodig. Te veel rechts is out of bounds, en te kort en te veel links is water. Verstandig is om met een ijzer voor het water te spelen en dan met een volgend ijzer over het water de green aan te vallen. Maar ja, niet iedereen speelt graag de green over het water aan. Bij deze hole moet je ofwel met je hoofd spelen, of je gaat er gewoon voor en ziet dan wel waar het schip strandt. In ieder geval is hole 5 voor mij een top hole. Ook belangrijk, vanaf de tee oogt de hole ook mooi, echt een plaatje.

Op hole 17 een uitdagende afslag over het water.

Verder zijn hole 17 en 18 ook het vermelden waard. Het zijn goed ontworpen holes die jammer genoeg om de drivingrange heen lopen die uiteraard out-of-bounds is, wat de holes optisch een beetje verstoort. Zonder de driving range  zouden het helemaal perfecte holes zijn. Hole 17 is een par 4 van 419 meter met een dogleg naar links met links tussen de fairway en de drivingrange  een uitgestrekte vijver. De mannen slaan af over water, ook altijd een leuke uitdaging! Ook hier weer een smal landingsgebied voor de drive, maar vanwege de lengte van 419 meter moet toch echt met de driver worden afgeslagen om de green met de tweede slag te kunnen halen. De green is links voor goed beschermd door bunkers en rechts voor door twee vijvers. Een mooie en lastige hole. 

De uitdagende slothole waarna het clubhuis wacht.

Hole 18 tenslotte is een recht toe recht aan par 4 van 335 meter met langs de hele lengte van de hole aan de linkerkant de drivingrange die uiteraard out-of-bounds is. De slag naar de verhoogde green is zeer uitdagend omdat de green aan de voorkant beschermd wordt door een hoefijzervormige vijver met een fontein. Voor de mensen die op het terras zitten is het werkelijk een bron van vermaak om te zien hoeveel moeite het de binnenkomende spelers kost om de green goed aan te spleen. Echt een mooie en uitdagende “ finishing hole”. 

Golfclub Schönbuch is een zeer vriendelijke club waar gasten meer dan welkom zijn.

Wat zeker niet onvermeld mag blijven is het zeer attente en vriendelijke personeel. Zowel aan de receptie als in het restaurant en op het terras is de bediening uitermate vriendelijk en attent. Echt een verademing, want wij weten allemaal dat het helaas niet overal zo is. In ieder geval zal ik graag nog een keer naar Golfclub Schönbuch terugkeren! 

Tekst en foto’s:            Eric Veenhuyzen

Comments are closed