Golf in Duitsland: Golfanlage Schloss Nippenburg – Hier is drie maal het German Open gespeeld!

Hat prachtige clubuis van Schloss Nippenburg.

Op 14 kilometer van de binnenstad van Stuttgart bij het plaatsje Schwieberdingen ligt Golfanlage Schloss Nippenburg dat tot de mooiste en beste golfbanen van Duitsland gerekend mag worden. De baan is indertijd speciaal door Bernhard Langer ontworpen om als gastheer voor het German Open te kunnen fungeren.En al in 1995 (het jaar van de officiele opening!!!) werd  het German Open hier voor de eerste keer gespeeld met als winnaar Colin Montgomerie. Aansluitend werd het German Open hier nog in 1996 gespeeld met als winnaar Ian Woosnam, en voor de laatste keer in 1996 met als winnaar Ignacio Garrido. Om veel toeschouwers te kunnen herbergen is de plaats gebouwd als een zogenaamde “Stadium Course” waarbij op een aantal holes hellingen als natuurlijke tribunes voor het publiek kunnen dienen en er voor het publiek voldoende ruimte tussen de holes is om rond te lopen. Vandaag betekent dat dus gewoon dat er voor de normale golfers die hier spelen veel ruimte is! Maar dat maakt deze baan daarom nog niet eenvoudig, het is een mooie en uitdagende baan met hoogteverschillen, waterpartijen, zware rough, en veel bomen waar je makkelijk veel ballen kan verliezen. Op deze baan is course mangement het belangrijkste onderdeel van het spel!

Veel ruimte, maar helemaal niet eenvoudig.

Op Golfanlage Schloss Nippenburg hebben ze het goed voor elkaar. Een mooi clubhuis met kleedruimtes zoals je die mag verwachten bij een club met deze status, hoewel een Pro Shop verassend ontbreekt. Balletjes, tees, handschoenen en verscheidene andere kleine algemene zaken zijn echter bij de receptie verkrijgbaar. Oefenballen op de drivingrange zijn gratis, en zo hoort het ook op een golfclub van dit niveau! 

De baan zelf is perfect onderhouden. Mooie volle, zachte verende fairways en mooie zachte greens die goed pakken, snel zijn en moeilijke lijnen hebben. Putten op deze greens is duidelijk een onderdeel dat de baan een extra uitdaging geeft naast de vele hindernissen en moeilijke rough. 

Hole 9: na een lange drive blijft nog een uitdagende approach over!

De baan meet van de backtees 6.045 meter en heeft een par van 71. Hoewel er diverse holes met hoogteverschillen zijn, wat altijd leuk en interessant is, is hole 9 een zeer uitdagende hole. Het gaat hier om een par 4 van 356 meter met een afslag van een verhoogde tee  met een dogleg naar links. Vanaf de tee heb je dan zicht op een grote vijver langs de linkerkant van de hole tot aan de green die uiteraard achter het water ligt. De slag naar de green is in principe altijd over water tenzij je een strakke drive van ongeveer 270 meter naar de rechterzijde van de fairway kan produceren, dan hou je een vrije slag naar de green over van ongeveer 100 meter zonder gehinderd te worden door het water. Helaas is dat maar weinigen gegeven, dus over het algemeen een zeer uitdagende slag naar de green over het water. In drie slagen naar de green gaan met de kans op in ieder geval één par put is hier het verstandigste wat je kan doen als je niet graag over water speelt;-)) 

Hole 10, een par 3 van 150 meter, is ook het vermelden waard. Vanaf het terras van het clubhuis kijk je direct op de afslag, en de zwaar door bunkers bewaakte green ligt ongeveer 20 meter lager. Iedereen die hier afslaat voelt de priemende blikken van het terras in zijn rug, lekker relaxed afslaan hier dus:-))

Mooie geaccidenteerde holes maken de baan afwisselend.

 Hole 14 is een par 4 van 419 meter(!!!) van boven naar beneden met een dogleg naar links naar een in de diepte gelegen green die niet al te groot is. Om in de knik van de dogleg te komen en de green te kunnen zien heb je een drive nodig van ongeveer 240 meter. Vervolgens blijft er dan dus nog steeds een slag naar de in diepte gelegen green over van ongeveer 180 meter. En zoals ik al zei is die green dus niet al te groot. De slothole tenslotte is een par 5 van 466 meter waarbij de green zwaar bewaakt wordt door 8 bunkers waardoor de slag naar de green zeer uitdagend is. 

Op het terras is het na afloop zeer goed toeven en kan je de ronde nog eens rustig evalueren. Golfanlage Schloss Nippenburg is met recht een Chamionship Course en echte uitdaging voor iedere golfer, een echte aanrader waar ik graag nog een rondje ga spelen. 

De sfeervolle Markthalle, speciaal voor de lekkerbek!

Voor wie Stuttgart nog wil bezoeken, is er van alles te doen en te beleven. Wie van auto´s houdt moet zeker het Mercedes Museum bezoeken waar de hele historie van Mercedes te zien is. Trendy eten doe je in het Cube Restaurant in het kunstmuseum dat uitkijkt over Stuttgart, en het traditionele Schwabische eten doe je in één van de vele restaurantjes in en om de oude Markthalle. Shoppen doe je ook in en rond de Oude Markthallen waar de betere winkels te vinden zijn. Voor het “Kalverstraat” gevoel ga je naar de Königstraße waar je de populaire winkelketens en kledingzaken vindt. 

Tekst en foto´s: Eric Veenhuyzen

Comments are closed