Golf in Duitsland: Golf-Club Schloss Miel – Hier kan je trouwen en golfen!

Op Schloss Miel kan je niet alleen golfen, maar ook trouwen!

Op ongeveer een half uur zuidelijk van Keulen, of een kwartiertje ten westen van Bonn ligt in het aantrekkelijke landschap van de Voreifel het plaatsje Miel. En zoals de naam al doet vermoeden, een golfbaan met een heus historisch slot: Golf-Club Schloss Miel!Het uit de 18e eeuw stammende waterslot dient als onderkomen voor het secretariaat van de Golfclub, het bestuur, pro-shop en, in de catacomben, de kleedruimtes en tassenberging. In de bijgebouwen zijn de gezellige gastronomie en de greenkeepers ondergebracht. Het barokke hoofdgebouw wordt door de club gebruikt voor grote evenementen en prijsuitreikingen bij toernooien, maar kan ook worden ingezet voor bruiloften en partijen waarbij ook daadwerkelijk op het slot getrouwd kan worden. Heeft u dat wel eens eerder meegemaakt? Trouwen op een golfclub? “Belooft u elkander trouw te blijven en elkaar bij te staan en te steunen ongeacht elkanders handicap? Wat is daarop uw antwoord? JAAAA!”  Kijk, dat is nou echte golfliefde, en mogelijk op Schloss Miel! Eerst trouwen en dan met alle gasten een rondje golfen! 

Ondanks dat de golfplaats nog maar uit 1994 stamt, komt hij veel ouder over omdat hij met veel zorg is aangelegd en doordacht geïntegreerd in het uit 1768 stammende park van het slot.  De golfbaan wordt gedomineerd door het 14 hectaren grote bos waar de 18 holes omheen aangelegd zijn. En dat het goed gedaan is blijkt wel uit het feit dat diverse vogelsoorten die eerst verdwenen waren weer zijn teruggekeerd naar het park.

Af en toe waan je je in Schotland, zoals hier op hole 13.

De baan is een kruising geworden tussen een klassieke parkbaan en een binnenlandse duinbaan met Schotse uitstraling. Water en duinen wisselen elkaar mooi af. De meeste holes zijn door kunstmatige verlagingen en verhogingen van elkaar gescheiden en voor elkaar onzichtbaar waardoor je niet wordt afgeleid door wat er elders gebeurt.

Vanaf de green van hole 3 heb je een mooi uitzicht op het dal.

Hole 3, een par-4 van 343 meter, is een mooi voorbeeld daarvan. De fairway ligt eigenlijk in een dalletje, en je weet niet wat er links of rechts van de hole allemaal gebeurt. Links achter de green word je getrakteerd op een prachtig uitzicht op het dal.

 De baan heeft trouwens een par van 72 en meet vanaf de gele tees 6.060 meter en vanaf de rode tees 5.397 meter en er zijn 5 pinposities op de greens. Op deze baan worden korte holes waar precisie belangrijker is dan lengte afgewisseld door lange holes waar ook de longhitter zich op kan uitleven. Al met al een zeer gevarieerde baan waar iedere golfer wel iets van zijn of haar gading vindt.

 Hole 5, een par-4 dogleg naar rechts van 358 meter is een mooi voorbeeld van een hole die met overleg en de nodige precisie gespeeld moet worden. Om bij de tweede slag zicht op de green te hebben, moet de afslag met een lengte van ongeveer 220 meter links in de knik gespeeld worden zodat een approach van ongeveer 140 meter overblijft naar een green die trouwens goed door bunkers wordt bewaakt. Ook hole 10, een par-5 van 466 is een zeer uitdagende hole vanwege de Z-vorm. Bij de approach komt altijd de grote vijver voor de green in het spel. Longhitters kunnen hun hart ophalen op hole 14, een par-3 van 202 meter, en hole 17, een par-5 van 516 meter!

Heel bijzonder, hole 18 is een par 3, maar wat voor één, een echte eilandhole!

De signature hole is hole 18, een par-3 van 163 meter naar een eilandgreen. Hoewel de lengte voor weinigen echt een probleem zal zijn en de green groot genoeg is, ziet de green er toch wel heel erg klein uit vanwege al het water er omheen. Maar de voorzichtigen onder ons kunnen natuurlijk ook de bal veilig voor het water spelen om dan met de tweede slag de vlag aan te spelen. Maar ja, daar is toch geen lol aan?

Onderweg kom je ook nog een keer langs het slot.

Alexander Thelen, de jonge manager van de baan speelt zelf al vanaf zijn tiende jaar golf en is zelfs op een golfinternaat geweest waar hij het tot handicap 3,2 schopte. Toen moest de keuze gemaakt worden om verder te gaan als professional of gewoon verder te leren. Uiteindelijk is het een commerciele opleiding geworden afgerond met een Masters-of-International-Business opleiding in Maastricht. Alexander Thelen is iemand met een visie van de lange termijn. Dat blijkt niet alleen uit het uitgekiende greenkeepersprogramma van de schotse greenkeeper Russel Hendry, maar ook uit het jeugdprogramma dat hij voor de lokale jeugd heeft opgezet en waaruit hopelijk toekomstige topspelers zullen ontstaan.  Wij zullen het voor u in de gaten houden! 

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen

Comments are closed