Golf in Canada: Banff Springs Golf Course

Vanzelfsprekend is het de overweldigende natuur die op deze golfbaan de hoofdrol speelt.

Eén van de beroemdste golfbanen in Canada is zonder meer Banff Springs Golf Club in de Rocky Mountains. Banff Springs Golf Club hoort bij het evenzo wereldberoemde Banff Springs Hotel waar het volgens de verhalen tot op heden nog spookt. De beroemdste geestverschijningen zijn die van een bruid die in het hotel in de zoom van haar trouwjurk stapte, van de trap viel en haar nek brak, en Sam Macauly, een piccolo die na zijn dood blijkbaar geen afscheid van zijn geliefde hotel kon nemen en nog altijd gasten behulpzaam is met het licht aandoen en de deur openen als ze hun sleutel verloren zijn.

Hier is duidelijk te zien hoe de baan zich langs de Bow River door de vallei slingert.

Maar op de golfbaan die zich langs de Bow River door de vallei slingert aan de voet van de met sneeuwtoppen gekroonde Sulphur Mountain en Mount Rundle spookt het niet. Hier geen geesten van overleden caddies die helpen bij het zoeken naar verloren ballen of zo.

Het bijzondere clubhuis van Banff Springs Golf Club.

Op Banff Springs Golf Course staat wel een heel bijzonder clubhuis, vanuit de verte lijkt het alsof er een vliegende schotel is neergedaald uit de hemel en zich in dit mooie stukje natuur heeft verankerd met de bedoeling hier nooit meer weg te gaan.

Misschien wel het mooiste decor van de wereld, de Rocky Mountains.

“The Stanley Thompson Eighteen” zoals de 18 holes van Banff Springs Golf Club officieel heet, heeft een par van 71 en meet voor de heren een respectabele 6.244 meter en voor de dames 5.046 meter en is daarmee voor de dames meer dan een kilometer korter dan voor de heren! Op de scorecard valt direct één local rule op “Indien de bal onspeelbaar ligt in verband met schade veroorzaakt door elanden, dan mag u één stoklengte relief nemen niet dichter bij de hole.” Is weer eens iets anders dan relief in verband met schade veroorzaakt door een gravend dier zoals een haas! 

Zoals bij vele golfbanen in de bergen valt er op veel holes te genieten van de omgeving. Hoge afslagen in de diepte met fantastische uitzichten, bergwanden die opdoemen achter greens, berggeiten en herten die plotseling de fairway oversteken, stroomversnellingen, vergezichten naar de bergen of juist de valleien, allemaal even mooi. De eerder genoemde Bow River komt op verschillende holes in het spel als waterhindernis. 

 

Hole 4, water, bunkers en een kleine green.

Hole 4, een par 3 van 173 meter is de signature hole van deze baan. Vanaf een hoge tee kijk je recht naar beneden op een kleine green met daarvoor een meertje om de te kort geslagen ballen op te vangen, werkelijk een spectaculaire par 3 hole!

Hole 13 met op de achtergrond het Banff Springs Hotel.

Op hole 13, een par 3 van 202 meter zorgt het Banff Springs Hotel voor een fantastische achtergrond. Na het spelen mag een wandeling door het, in de stijl van een Schots kasteel opgetrokken, hotel niet ontbreken, ook dat is na het spelen van de baan een aparte belevenis!

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen

 

 

Comments are closed