Golf en “Dolce far niente” in de Emilia Romagna

Dolce far niente in de Emilia Romagna

Golf en “dolce far niente” is feitelijk met elkaar in tegenspraak, golf is per slot van rekening toch een actieve bezigheid, en het “zalige genieten van het niets doen” is ….. dat niet. Maar “dolce far niente” in combinatie met golf is natuurlijk wel heel erg prettig, vooral als dat gepaard gaat met het genieten van de omgeving, lekker eten en een goed glas wijn uit de regio. De Emilia Romagna is een uitgelezen plek om te genieten van golf en “dolce far niente”.

De Emilia Romagna kent een rijke keuken

De Emilia Romagna is bij de Nederlandse vakantieganger vooral bekend vanwege het deel aan de Adriatische kust tussen Rimini en Ferrara. Maar de Emilia Romagna is natuurlijk veel groter, in het westen vanaf Toscane tot in het oosten aan de Adriatische kust, in het noorden begrenst door de rivier de Po en in het zuiden begrenst door de Apennijnen is de Emilia Romagna met een oppervlakte van 22.123 km² qua grootte de zevende regio van Italië.
De Emilia Romagna bestaat uit negen belangrijke provincies die vanwege de historie, de keuken, de wijngebieden, en huidige industrie tot de verbeelding spreken. In alfabetische volgorde zijn dat: Bologna, Ferrara, Forli-Cesena, Modena, Parma, Piacenza, Ravenna, Reggio Emilia, en Rimini.

Pasta met kleurrijke garnering

De Emilia Romagna staat bekend als één van de rijkste regio’s van Italië met één van de beste keukens van Italië. Rijkdom en goede keuken gaan traditioneel vaak hand in hand met elkaar, de rijkdom van een streek of regio is bijna altijd terug te vinden in een rijke keuken. Denk in dit geval bijvoorbeeld aan de beroemde Parma ham, de Aceto Balsamico di Modena, en de Parmigiano kaas. Ook als wijngebied spreekt de Emilia Romagna met de wijnen van de Sangiovese, de Trebbiano, en de Pagadebit een stevig woordje mee in de Italiaanse wijnindustrie.
Natuurlijk kan er ook gegolfd worden in de Emilia Romagna. In totaal zijn er 16 golfbanen met 18 holes of meer en acht 9 holes golfbanen in de Emilia Romagna te vinden waarvan er slechts 3 aan de kust terug te vinden zijn bij respectievelijk Cervia, Rimini, en Cattolica.

Op de "Percorso Rosso" van Adriatic Golf Club Cervia alleen maar bomen en geen water

Adriatic Golf Club Cervia ligt, zoals de naam al doet vermoeden, bij Cervia en heeft in totaal 27 holes, Percorso Rosso, Percorso Blu, en Percorso Giallo (de rode, blauwe, en gele course). Rood/blauw heeft een par van 72 en meet voor de heren vanaf de gele tees 6.037 meter en voor de dames vanaf de rode tees 5.188 meter. Alle drie de lussen van de Adriatic Golf Club Cervia hebben een parkbaan karakter waarbij de enige ondulatie de bulten op sommige faiways zijn. Om het de bezoekers naar de zin te maken is er nauwelijks rough te vinden op de baan. Tussen de bomen is gewoon gemaaid gras waardoor de bal eenvoudig terug te vinden en te spelen is. Op de eerste negen holes (rode course) is er ook geen water te vinden, wel heb je op vier holes met out-of-bounds te maken, maar verder valt het dus wel mee. De opmerkelijkste hole op de Percorso Rosso is hole 3, een recht-toe-recht-aan par 5 van maar liefst 554 meter vanaf de gele tee die langs de hele linkerkant out-of-bounds is en langs de rechterkant door, wat afstand betreft, vijf strategisch geplaatste bunkers bewaakt wordt. Voor de slag naar de green blijft ofwel een lange derde of een korte vierde slag naar de goed bewaakte green over, echt een hole die het uiterste aan lengte en precisie van iedere golfer vergt.

Maar op de "Percorso Blu" van Adriatic Golf Club Cervia is daarentegen alleen op één hole géén water!

In tegenstelling tot de eerste negen holes van de rode course is er op de tweede negen holes van de blauwe course (waarschijnlijk heet het daarom ook de blauwe course) alleen op hole 3 geen water in het spel. Op de Percorso Blu is hole 7, een relatief korte par 4 van 346 meter de moeilijkste hole. Met een waterpartij aan de rechterkant naast het smalle landingsgebied van de afslag en water langs de verdere linkerkant tot achter de green vergt ook deze hole vanwege de smalle fairway grote precisie en overleg vanaf de tee. Maar tijd om bij te komen van deze hole is er niet, de volgende hole is namelijk een par 3 van 144 meter met een eilandgreen, altijd een uitdaging. De green is met een breedte van 33 meter en een diepte van 28 meter groot genoeg om zonder problemen aan te spelen, maar het psychologische effect van al dat water om de green heen mag niet onderschat worden. De greenkeepers hebben een leuke bijverdienste aan de ballen die zij hier jaarlijks uit het water vissen!

Hole 18 eindigt op Adriatic Golf Club Cervia zoals het hoort bij het clubhuis

Adriatic Golf Club Cervia is een vriendelijke en goed onderhouden golfbaan waar eigenlijk niets op aan te merken valt. De fairways zijn mooi dicht en goed gemaaid en de greens pakken de bal goed en zijn gemiddeld 9 op de Stimp meter. Zoals op veel golfbanen in Italië is het ook hier in het clubhuis genieten van een uitgebreide kaart voor de bij de Italianen o zo belangrijke lunch.
Cervia is trouwens een bekende badplaats met vele strandtentjes waar veel Italiaanse families graag hun vakantie in één van de vele familiehotels (zoals bijvoorbeeld Hotel Belvedere) doorbrengen maar heeft daarnaast in de vorm van Milano Marittima, dat bij Cervia hoort, ook een heel mondain gezicht. Hier vind je dure villa’s van de rijke stedelingen en winkels van alle exclusieve merken. Zo weet Cervia bezoekers uit alle Italiaanse geledingen aan te trekken.

De beroemde Basilica di San Vitale in Ravenna

Als u aan de Adriatische kust bent, dan mag een bezoek aan Ravenna eigenlijk niet ontbreken op het programma. Deze stad met zijn rijke historie heeft veel te bieden, een historisch centrum, de Basilica di San Vitale, leuke restaurantjes en winkeltjes, en bijna net zo veel fietsers als in Amsterdam!
In de Apennijnen van Romagna ligt Riolo Golf La Torre, een uitdagende heuvelbaan met een totaal ander karakter dan Adriatic Golf Club Cervia. Op deze golfbaan geen gebrek aan accidentatie en rough tussen de bomen. Nee, hier moet je gewoon proberen de bal zo veel mogelijk op de fairway te houden om problemen te voorkomen. Beter een extra slagje zodat je zeker weet dat je op de fairway blijft dan dat je het risico loopt om in de zware rough terecht te komen. Op zich zijn de fairways over het algemeen wel breed, maar van de fairway af is hier gewoon in de rough, even met goed beleid en course management spelen dus. Deze baan is echter wel eerlijk en zeker voor de lagere handicappers en longhitters “risk rewarding”. Hogere handicappers moeten op de moeilijke holes gewoon standaard een extra slagje nemen om uit de problemen te blijven, vooral niet jezelf overschatten. Ook hier goed gemaaide fairways met duidelijke contouren en zeer goede en snelle greens.

Het uitzicht vanaf de tee van hole 17 van Riolo Golf La Torre in de Apennijnen

Vanwege het heuvelachtige karakter is een buggy op deze baan wel prettig, zeker in de zomer als het warm is. Uiteraard heb je op deze heuvelbaan die midden tussen de wijngaarden en fruitboomgaarden ligt vanaf diverse holes mooie uitzichten op de omgeving. Vanaf de tee van hole 17, een korte par 4 van 320 meter, wordt je getrakteerd op een prachtig uitzicht op de lager gelegen holes waarbij de Apennijnen als indrukwekkende achtergrond fungeren.

Uitdagende holes op Riolo Golf La Torre

Ook hier komen tegen lunchtijd bij binnenkomst in het clubhuis de heerlijkste etensluchten uit de keuken je tegemoet om je te verleiden niet zonder lunch te vertrekken, heerlijk.

De beroemde Ponte della Maestá van Portici di Romagna

Iets verder in de Apennijnen in het binnenland van de Emilia Romagna ligt de middeleeuwse plaats Portico di Romagna, in de middeleeuwen de toegangspoort tot de Romagna. Hier beleef je het echte oude traditionele Italië.

De hele familie werkt mee in de keuken

In de Albergo Al Vecchio Convento, een hotel over diverse panden in het historische deel van Portico di Romagna, ervaar je de charme van een echt traditioneel familie hotel. De hele familie helpt mee in het hotel, en ’s ochtends vroeg wordt in de keuken al de pasta in diverse soorten en maten voor de lunch en het avondeten gemaakt. En als u wilt, dan mag u daar gerust bij helpen!

Voor het ontbijt een truffelommelet!

In de tweede helft van het jaar, zo tegen oktober, wordt er door de familie op het eigen landgoed gezocht naar truffels en ook van tijd tot tijd een everzwijn geschoten dat dan wordt verwerkt in de diverse traditionele streekgerechten die in het restaurant worden geserveerd.
Ja, het is duidelijk, de Emilia Romagna is een reisbestemming waar de verwende golfer die van het goede leven houdt in alle opzichten volledig aan zijn trekken komt. Prachtige uitdagende golfbanen, variatie in natuur, heerlijke wijnen en één van de beste keukens van Italië, en natuurlijk niet te vergeten, het “dolce far niente”!
Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen
Bezoek voor meer interessante artikelen over Italië de website van DolceVia

Meer info over Cervia:
Gemeente Cervia en Cervia Turismo

Comments are closed