Spektakelgolf en tongbrekers in Noord Wales

Het station met de langste naam van Groot Brittanië.

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, oftewel “The church of Mary in the white hazel near the fierce whirlpool and the church of Tysillio by the Red Cave” op het eiland Anglesey in Noord Wales heeft de eer het dorp met de langste naam in Europa te zijn en de derde langste naam ter wereld. De lokale bevolking heeft de naam voor het dagelijks gebruik echter afgekort tot het meer praktische maar nog steeds zeer lastig uit te spreken Llanfair PG of Llanfairpwll.

De kust van Noord Wales zoals hier bij Nefyn lijkt op die van Noord Frankrijk.

De kust van Noord Wales aan de Atlantische Oceaan vertoont veel overeenkomst met de noord-franse kust, uitbundige groene begroeiing, kliffen en rotsen en hier en daar een zandstrand. Het klimaat is vanwege de ligging aan de Atlantische kust ongeveer hetzelfde als dat wij in Nederland gewend zijn en voelt dus vertrouwd! Wales heeft ongeveer 200 golfbanen, waarvan de meest bekende uiteraard de 2010 Course van Celtic Manor in Zuid Wales is waar in 2010 de Ryder Cup werd gespeeld, maar onder de resterende 200 golfbanen zitten zo veel verborgen schatten dat een golftrip naar Wales meer dan de moeite waard is. Alleen al in Noord Wales zijn er 50 golfbanen te vinden met langs de kust een keur aan prachtige linksbanen die het hart van de liefhebber sneller doen kloppen terwijl de golfbanen in het gevarieerde binnenland weer hele andere uitdagingen bieden.

Het uitzicht vanuit het clubhuis van Llangollan Golf Club

Zo is Vale of Llangollan Golf Club, dat veel weg heeft van St. Omer in Noord-Frankrijk, bijvoorbeeld een geaccidenteerde parkbaan aan de oevers van de River Dee met schilderachtige uitzichten op de omringende Welsh Hills. Staande op de tee van hole 1 is het uitzicht op de lager gelegen baan magnifiek en valt direct op dat de baan ontzettend groen is. De verschillende gradaties groen van de fairways, semi rough, greens, struiken en bomen die in elkaar overvloeien geven een nieuwe dimensie aan het begrip “green golf”. Zoals gezegd is de baan licht geaccidenteerd, vanaf het clubhuis wordt er naar de vlakke holes in het dal gespeeld en terug gaat het dan weer omhoog, maar de baan is zonder problemen prima te lopen. De baan meet voor de heren vanaf de gele tees 5940 meter en voor de dames vanaf de rode tees 5.313 meter terwijl de par voor de heren 72 is en voor de dames 74 omdat twee par-4 holes op de eerste negen voor de dames een par-5 zijn.

Het clubhuis van Llangollan Golf Club kijkt uit over de baan.

De baan is zoals dat in het Engels zo mooi gezegd wordt “well manicured” en geschikt voor spelers van alle niveaus. De fairways zijn relatief breed en hindernissen kunnen met een beetje course management zonder problemen omzeild worden. Zoals op dit soort banen hoort, ligt het clubhuis vanuit de baan duidelijk zichtbaar op het hoogste punt van de baan waar na afloop van de ronde met een drankje in de hand nogmaals genoten kan worden van het uitzicht op de golfbaan.
Zoals al eerder gezegd is de kust van Noord Wales voor de liefhebbers van links- en seaside courses een waar paradijs. De golfbanen liggen als aan een parelsnoer geregen langs de kust en vormen zo een heerlijke golfroute van zuid naar noord of andersom.

Royal St David's Golf Club ligt in de schaduw van Harlech Castle.

Royal St David’s Golf Club in de schaduw van het 12e eeuwse Harlech Castle is een links course in optima forma. Vanaf het clubhuis voeren de eerste negen holes je over het open terrein langs de Atlantische Oceaan naar het verst verwijderde punt van het clubhuis (out) om je daarna met de tweede negen holes weer terug bij het clubhuis te brengen (in). Op deze golfbaan is de begroeiing zoals dat op een linksbaan hoort nergens hoger dan heuphoogte waardoor de altijd aanwezige Atlantische wind vrij spel en grote invloed op het verloop van de ronde heeft. De fairways en greens zijn zoals het op een linksbaan hoort, groen en hard. Wie een moderne driver met hoge balvlucht heeft, zal hem op deze baan slechts op enkele holes kunnen gebruiken. Een lage balvlucht waar de wind geen tot weinig invloed op heeft zijn de slagen die hier nodig zijn en een lage chip en run is hier effectiever dan een hoge pitchslag.

Ook op Royal St David's Golf Club is het geluid van de branding altijd aanwezig

Het geluid van de altijd aanwezige branding en de wind geven een extra dimensie aan het spelen op een links course en kan niet vergeleken worden met de stilte van een bos- of parkbaan, elk met zijn eigen charme. Vanaf de baan is er altijd de keuze tussen uitzicht op de Atlantische Oceaan of uitzicht op de Snowdonian Mountains in het binnenland. De baan heeft een par van 69 voor de heren en 74(!!!) voor de dames vanwege 5 par 4 holes die voor de dames als een par 5 hole tellen. Voor de heren meet de baan vanaf de gele tees 5.652 meter en voor de dames vanaf de rode tees 5.288 meter en door het verschil van vijf slagen in de par dus een uitstekende baan voor de dames om de heren uit te dagen voor een partijtje matchplay. Deze baan is geschikt voor spelers van elk niveau omdat je met minder lengte eigenlijk uitstekend op deze baan rond komt en daarom een echte aanrader voor wie voor de eerste keer op een linksbaan gaat spelen.

Porthmadog Golf Club een geslaagde mix tussen heide- en linksbaan.

Twintig minuten noordelijker langs de kust ligt Porthmadog, een charmant havenstadje aan de monding van de Glaslyn River waar nog volop het echte Welsh wordt gesproken. Portmadog is ook bekend bij de liefhebbers van stoomtreinen die hier nog volop langs de kust rijden. Porthmadog Golf Club is een golfbaan met twee gezichten, de eerste negen holes gaan richting binnenland en zijn gekwalificeerd als heathland course (heidebaan) terwijl de tweede negen holes naar de oceaan toe gaan en een echte links course zijn. Voor het spelen maakt dat niets uit omdat beide lussen geen hoge begroeiing hebben en de wind dus overal vrij spel heeft. Porthmadog Golf Club maakt trouwens deel uit van de zogenaamde “James Braid Trail”, 9 golfbanen in Noord Wales van de hand van de beroemde golfbaan architect en vijfvoudig winnaar van het British Open, James Braid (Aberdovey, Maesdu, Porthmadog, Wrexham, Bangor St. Deiniol, Holyhead, Pwllheli, Rhyl, en Old Colwyn). Porthmadog Golf Club meet voor de heren vanaf de gele tees 5.496 meter bij een par van 71 en voor de dames 4.937 meter bij een par van 72. Wie slechts tijd heeft voor 9 holes zijn de tweede negen langs de zee de beste keuze, voor ons Nederlanders zijn holes langs de zee altijd spectaculair en een bijzondere ervaring! Ook hogere handicappers kunnen hier prima uit de voeten, alleen hole 14 zal misschien wat lastig zijn. Deze par 4 van 345 meter wordt “the Himalayan” genoemd en heeft een blinde afslag over een verhoogde bunker, maar voor de rest kunnen ook hogere handicappers hier prima uit de voeten.

Nefyn and District Old Course, spectaculaire holes langs de kliffen.

Maar voor het echte spektakel moeten we twintig minuten verderop bij Morfa Nefyn zijn. Hier ligt op een deel van een smalle landtong de Nefyn and District Old Course, 18 holes spektakel met kliffen, spectaculaire afslagen en uitzichten. Waar andere banen vaak slechts een aantal spectaculaire holes hebben, zijn op de Nefyn and District Old Course alle 18 holes spectaculair. De acht holes op de landtong worden links en rechts op spectaculaire wijze omsloten door de Ierse Zee waardoor het spelen van deze holes weleens wordt vergeleken met golfen op een vliegdekschip, de overige holes liggen allemaal direct aan de kust met hier en daar uitdagende hoogteverschillen. Hoewel het er allemaal spectaculair uit ziet is er op iedere hole altijd een “veilige” route en een “ik ga er voor” route waardoor ook hogere handicappers hier terecht kunnen voor een onvergetelijke ervaring. De baan heeft voor de heren een par van 70 en meet vanaf de gele tees 5.667 meter terwijl voor de dames vanaf de rode tees een par van 73 geldt met een lengte van 4.876 meter. Vooral bij de 8 holes op de landtong loopt een wilde slice of hook met de driver het risico om in “the large ballwash”, zoals de Ierse Zee op dit punt liefkozend wordt genoemd, te eindigen.

Nefyn and District Old Course hole 14, afslag over de green van hole 13.

Om dan toch één hole te noemen, de 140 meter lange par 3 van hole 14 op de punt van de landtong valt op vanwege de verhoogde tee die zich op een platvorm naast de verkeerstoren van de kustwacht bevindt. De afslag gaat over de green van hole 13 naar de ongeveer 20 meter lager gelegen green. Als verdere bijzonderheid naast al het natuurspektakel hebben de spelers na hole 15 de gelegenheid om even een drankje bij de beneden op het strand gelegen Ty Coch Inn te gebruiken waarna ze bij terugkeer altijd voorrang hebben op de tee van hole 16.

Na hole 15 van Nefyn and District Old Course even een drankje bij de Ty Coch Inn.

Op diverse holes moet er trouwens rekening worden gehouden met de vele voetgangers die over het openbare voetpad van de parkeerplaats bij het clubhuis naar het strand lopen. Vanuit het hoog gelegen clubhuis is het ook hier na afloop van de ronde goed toeven om nog even na te genieten van een ronde vol spektakel. Zoals bij veel golfclubs in Groot Brittannië vinden we ook hier een speciale “spikes bar“ waar je met je golfschoenen naar binnen mag. In het echte clubhuis worden golfschoenen over het algemeen niet op prijs gesteld, even aan denken dus als u bij uw volgende bezoek aan Groot Brittannië op het punt staat om wellicht gedachteloos op uw golfschoenen het clubhuis in te lopen!

North Wales Golf Club, een lekker ruige linksbaan.

Onderweg naar het vliegveld van Liverpool of Manchester kunt u ook nog besluiten om bij Conwy nog even snel een rondje op de championship course van de Conwy Golf Club te spelen waar het 2012 Wales Senior Open gespeeld is of op de om de hoek gelegen North Wales Golf Club bij Llandudno, allemaal juweeltjes van linksbanen waarbij de één misschien net iets ruiger is dan de ander, maar één ding hebben ze allemaal gemeen, het zijn allemaal pure goed onderhouden golfbanen en een feest en uitdaging voor iedere golfer die van golf in zijn meest pure vorm houdt. De slogan van het verkeersbureau van Noord Wales luidt dan ook niet voor niets “Golf in North Wales, golf as it should be!”.
Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen

Comments are closed