Sea Island Golf Resort Georgia, het toegankelijke alternatief voor Augusta!

Sea Island Resort Georgia

Sea Island vormt samen met Jekyll Island, St. Simons Island en Little St Simons Island de “Golden Isles” voor de Atlantische kust van Georgia dat zijn naam dankt aan het wuivende zeegras dat in het najaar een bruin-gouden glans krijgt.

Wanneer over golf in Georgia wordt gesproken is de eerste golfbaan die direct in gedachten komt de Augusta National Golf Club waar jaarlijks het prestigieuze Masters toernooi (één van de vier majors) wordt gespeeld. Helaas is het vanwege het exclusieve karakter van deze club voor buitenstaanders alleen mogelijk om op uitnodiging van één van de leden het heilige gras van deze baan te betreden. Maar niet getreurd, volgens de Amerikaanse en internationale golfpers zijn de drie golfbanen van het nabij gelegen Sea Island Resort een meer dan uitstekend alternatief voor een uitdagende ronde golf bij gebrek aan een “vriendje” dat lid is van de Augusta National Golf Club.

Prachtige uitzichten op de Seaside Course

Sea Island Resort is op de lijst van de 75 Amerikaanse Best Golf Resorts dit jaar op de 4e plaats geëindigd en behoort tot de top van de wereld als het om golf resorts gaat. Op Sea Island Resort kan gekozen worden uit drie aansprekende championship courses: de Seaside Course, de Plantation Course, en de Retreat Course. De Seaside Course stamt uit 1929 en is het resultaat van een gezamenlijke inspanning van het vermaarde duo Harry S. Colt en Charles Alison die elk individueel tot de beroemdste golfbaan architecten uit de geschiedenis worden gerekend. De Seaside Course ligt op de zuidelijke punt van St. Simons Island en wordt omschreven als het juweel van links golf in de Verenigde Staten.

Oefengreen aan de zee met op de achtergrond The Lodge

De baan heeft een par van 70 en om het iedereen naar de zin te maken is er de keuze uit maar liefst 9 verschillende tees waaruit kan worden gekozen. Op veel Amerikaanse golfbanen wordt als sinds 80er jaren niet van een vaste dames of heren tee gespeeld maar is er voor iedere handicap een tee. Voor de heren zijn er zeven tees waaruit gekozen kan worden en voor de dames twee waarbij de dames naar keuze ook van één van de langere herentees mag meespelen. Deze methode zorgt er voor dat iedere golfer speelt van de tee die het beste bij zijn of haar handicap past om zoveel mogelijk plezier aan zijn of haar ronde golf te beleven. Voor de Seaside Course betekent dit dat de baan afhankelijk van de gekozen tee tussen de 4.420 en 6.195 meter lang is. De holes voeren langs kreken, vlakke duinen, zandvlaktes, moerasgronden en het strand waarbij de variatie aan landschappen en uitzichten het netvlies en andere zintuigen doorlopend prikkelen. De uitdagende layout van de holes vergen goed course management en beheersing van het temperament, met wild ondoordacht spel is het hier onmogelijk om met een goede score binnen te komen. De fairways en greens vereisen precisie in het aanspelen en eenmaal op de green begint het volgende avontuur. De Seaside Course maakt met de jaarlijkse McGladrey Classic deel uit van de Amerikaanse Tour wat een bevestiging is voor de kwaliteit van de baan en meteen duidelijk maakt dat dit voor de hardcore golfer de baan met de grootste uitdaging is.

Ook op de Plantation Course prachtige en uitdagende holes

De Plantation Course stamt uit 1926 en is van de hand van Rees Jones en Dick Wilson. Zoals de naam al doet vermoeden zijn op de Plantation Course veel bomen te vinden. De holes kronkelen zich door oude eiken- en cederbomen en langs kreken en lagunes die afhankelijk van het getij plotseling uit het niets lijken op te duiken. De Plantation Course heeft een par van 72 en is afhankelijk van de gekozen tee tussen de 4.675 en 6.330 meter lang. Hier zijn het de hoge bomen en smalle fairways die om precisie en goed course management vragen.

De Retreat Course, hier leerde Davis Love III golfen

De derde baan, de Retreat Course van de hand van baanarchitect Joe Lee, is de jongste van de drie banen en stamt uit 1974 en is eind 2000 volledig gerenoveerd door Davis Love III (die hier op het Sea Island Resort leerde golfen) en zijn broer Mark. De Retreat Course heeft een par van 72 en varieert in lengte vanaf de negen beschikbare tees van 4.535 tot 6.399 meter. De Retreat Course is een parkbaan met veel bomen en veel waterhindernissen en wedijvert met de Seaside Course om de eer van de moeilijkste baan.

The Cloister, authentieke Georgia style

Op een resort met drie van zulke hoogwaardige golfbanen zit het met de huisvesting natuurlijk ook goed. Op Sea Island Resort kan gekozen worden uit The Cloister (hotel en villa’s), The Lodge (een landhuis in Engelse stijl midden tussen de fairways van de Seaside Coourse en de Plantation Course). En wie heel erg op zijn privacy is gesteld kan ook nog het super de luxe jachthuis Broadfield afhuren.

Oh ja, kinderen zijn trouwens geen probleem, als die (nog) niet mee golfen, dan staat er een speciaal entertainment team klaar om zich over de kinderen te ontfermen, ook weer opgelost!

Het zal duidelijk zijn dat Sea Island Resort geen doorsnee golfbestemming is, maar wie al overal is geweest en nog iets bijzonders zoekt, die zal hier vinden wat hij zoekt, golfen in de schaduw van Augusta!

Tekst: Eric Veenhuyzen

Foto’s: Sea Island Resort

Comments are closed