Bangalore, golf en cultuur

“Namastee Mr. Eric, welcome in India” begroet mijn gids Mr. Josephson mij enthousiast terwijl hij mij direct een traditionele bloemenkrans ter verwelkoming omhangt als ik in Bangalore op het vliegveld wordt opgehaald. Direct valt mij de zoetige kruidige lucht op die zo kenmerkend is voor Azië en de tropen en ik voel mij meteen op mijn gemak. Tien minuten later voel ik mij wat minder op mijn gemak als onze chauffeur Farouk zich op onnavolgbare maar trefzekere wijze door het chaotische verkeer van Bangalore beweegt. Bangalore heeft ongeveer 9 miljoen inwoners en het lijkt alsof bijna iedereen tegelijkertijd onderweg is in auto’s, autoriksja’s (TukTuk’s), bussen, en op motorfietsen en brommers.

Op twee rijbanen wordt drie rijen dik in een kakofonie van getoeter en op spiegelafstand van elkaar gereden en onwillekeurig dringt zich het beeld van een dichte school vissen bij mij op. Als één geheel beweegt het verkeer zich soepel van links naar rechts zonder elkaar te raken en elkaar ruimte gunnend. Tijdens de rit van drie kwartier van het vliegveld naar het luxe maar knusse St. Mark’s Hotel in het centrum van Bangalore doe ik al direct een heleboel indrukken op. Moderne huizen en gebouwen staan direct naast houten huisjes met daken van bananenbladeren afgewisseld met tempels waar omheen is gebouwd. Binnen 100 meter afstand van elkaar zijn grote contrasten te zien, zowel tussen oud en modern als wat betreft armoe en rijkdom. In de volgende dagen kom ik tot de opmerkelijke conclusie dat hoewel er veel armoede is, de mensen toch gelukkig lijken te zijn met het leven dat ze leiden, een soort gelaten berusting die zoals Mr. Josephson mij uitlegt te maken heeft met het in de Indiase cultuur zo belangrijke karma.

De "door boy" van het St Mark's Hotel is in semi traditionele kleding uitgedost

Bangalore is de hoofdstad van de Indiase staat Karnataka en wordt het “Silicon Valley” van India genoemd vanwege de vele hier gevestigde (internationale) informatica bedrijven. Niettemin lijkt het of er nauwelijks buitenlanders in Bangalore rondlopen omdat ze gewoonweg verloren gaan tussen de 9 miljoen inwoners.

Bangalore heeft behalve vier besloten militaire golfbanen ook twee golfbanen die graag gasten ontvangen, Bangalore Golf Club en de Karnataka Golf Association (KGA). Bangalore Golf Club stamt uit 1867 en is na de Royal Calcutta Golf Club de tweede oudste golf club van India. De baan ligt letterlijk in het centrum van de stad en wordt aan twee zijden door een hoog net gescheiden van het langsrazende verkeer op de aangrenzende straten. De 18 holes baan met een par van 70 is aangelegd op 78 hectare grond en daardoor erg compact. Op een aantal holes wordt voor de afslag één fairway gedeeld waarna dan vanaf de tweede slag de twee holes zich weer van elkaar scheiden. Af en toe erg verwarrend, maar gelukkig weet de verplichte caddy de weg op de baan, anders zou je hopeloos de fout in gaan! De baan is voor de heren 5.520 meter lang en voor de dames 4.784 meter, niet echt lang dus, maar gezien het compacte karakter van de baan zeker niet eenvoudig, precisie is vereist! Al direct bij de eerste afslag merk je dat de ballen verder vliegen dan thuis, Bangalore ligt namelijk 870 meter boven de zeespiegel, en dat maakt een groot verschil.

Gaan we links af of rechts af caddy?

Zoals gezegd gaat het op deze baan meer om precisie dan om lengte, en tussen de oude hoge bomen valt het verkeersrumoer eigenlijk helemaal niet op. Verder doen diverse kwetterende exotische vogels ook hun best om je aandacht te trekken.

De caddies wachten heel relaxed op werk

In India speel je met een caddy, zo is dat nou eenmaal. Heel handig en gerieflijk, je bal wordt bijna altijd gevonden en ze geven feilloos de lijn van je put aan. De meeste caddies zijn playing caddies en hebben vaak een single handicap. Als het dus even niet gaat kunnen ze nog bruikbare tips geven ook. De gemiddelde caddy fee is 400-500 Roepees (100 Roepees is ongeveer €1,50) en daar kan een gezin van 4 personen één dag eenvoudig van eten.

De Karnataka Golf Association is een golfbaan van een heel ander kaliber. Hoewel ook gelegen in het centrum van Bangalore is deze baan omgeven door een muur en dankzij het oppervlak van 125 hectare ruim opgezet. In 2012 was deze baan gastheer voor het Indiaas Open, een unicum omdat het Indiaas Open tot dan toe altijd in Noord-India in Delhi of Calcutta werd gespeeld.

Karnataka Golf Club is een volwaardige Championship Course

De baan heeft een par van 72 en is voor de heren 5.900 meter lang en voor de dames 5.289 meter en is een parkbaan met een open karakter. Veel water maakt deze baan uitdagend. Zoals van een PGA baan mag worden verwacht ziet alles er tiptop verzorgd uit wat onder meer het resultaat is van een uiterst modern en uitgekiend beregening en drainage systeem. Het clubhuis in paviljoenstijl met een enorm overdekt terras kijkt uit over de baan. Deze baan kan moeiteloos wedijveren met de PGA banen in Portugal en Spanje.

Op 65 kilometer buiten Bangalore onderweg naar Mysore ligt het Eagleton Golf Resort in een glooiend landschap, van alle gemakken voorzien en een oase van rust ver weg van alle hectiek van Bangalore. Hier een par van 72 die voor de heren 5.596 meter lang is en voor de dames 5.18 meter. Ruime wijde holes met op slechts vijf holes water en verder alleen maar bomen. Op deze baan kunnen spelers van elk niveau zonder problemen goed uit de voeten.

Mysore Palace trekt drie keer zoveel bezoekers als de Taj Mahal

De vele tempels en paleizen in de omgeving van Bangalore en Mysore maken een gecombineerde cultuur/golf reis tot de perfecte combinatie. Liefhebbers van de Indiase cultuur en historie kunnen in dit gebied echt hun hart ophalen met uitstapjes naar de vele paleizen en tempels die het gebied rijk is en tussendoor hier en daar een balletje slaan om zich vervolgens te goed te doen aan de smakelijke en gevarieerde Indiase keuken. Zoals gezegd, de perfecte combinatie!

In het volgende nummer golfen we vrolijk verder in Hyderabad, graag tot dan!

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen

Comments are closed