Hyderabad Golf Club en Boulder Hills Golf & Country Club

.

De bewaker die bij één van de achteruitgangen van de Hyderabad Golf Club heerlijk zit te doezelen op zijn stoeltje in de schaduw, springt als door een slang gebeten al saluerend vanuit zijn stoel in het gelid als majoor-buiten-dienst Jagan Kumar, die de dagelijkse leiding heeft op de Hyderabad Golf Club, in een golfbuggy voorbij rijdt tijdens zijn dagelijkse inspectieronde.

Inspectie van de wacht door de majoor.

Hyderabad Golf Club is onderdeel van de Hyderabad Golf Association, en een mooi verhaal over een lokaal initiatief uit 2001 dat ten doel heeft golf voor iedereen in de directe omgeving bereikbaar te maken, golfers uit de deelstaat Andrha Pradesh op te leiden om India te vertegenwoordigen op de toekomstige Olympische Spelen en het toerisme van Hyderabad een positieve boost te geven. Daarnaast voorziet het project veel bewoners van de omringende woonwijk van werk.

De caddies komen uit de omliggende woonwijk.

Vanaf de gele tees meet de baan voor de heren 4.511 meter en voor de dames vanaf de rode tees 4.049 meter bij een par van 66. De kortere holes zijn extra uitdagend gemaakt door de fairways smaller en de greens kleiner te maken waardoor er verstandig en met veel precisie moet worden gespeeld.

Afslaan vanaf de muur van het oude fort Colgonda.

De grillige derde verdedigingswal van Fort Golconda verdeelt de golfbaan in drie gescheiden delen waardoor je eigenlijk op drie aparte compacte golfbanen speelt. Op sommige holes waar de oude muren prominent aanwezig zijn lijkt het of je onderweg door een tijdportaal bent gestapt en je plotseling in een andere tijd bent belandt. Af en toe lijkt het alsof je door het decor van een historische film loopt, echt heel bijzonder.

De golfbaan heeft een gevarieerd vlak en geaccidenteerd karakter met afwisselend prachtige uitzichten op het hoger gelegen Fort Golconda, de Qutub Shahi Tombs en de stad. Eén van de bezienswaardigheden op de golfbaan zelf is de zogenaamde Elephant Tree, een uit Madagascar afkomstige Boabab boom met een omvang van 25 meter die volgens de overleveringen enkele eeuwen geleden door een groep passerende pelgrims is geplant naast een graftombe.

De beroemde "Elephant Tree".

Een rondje golf van 18 holes inclusief de verplichte caddy kost slechts 750 Rupees (1.000 Roepees is ongeveer €15,00). Een groot deel van de ongeveer 150 caddies zijn goede spelers en geven na een paar holes feilloos de juiste club aan.

Hyderabad is de hoofdstad van de centraal gelegen Zuid-Indiase deelstaat Andrha Pradesh en met bijna 9 miljoen inwoners één van de vijf grootste steden van India. Hyderabad is een stad met een rijke historie en was tot de onafhankelijkheid van India in 1947 een sultanaat waarvan de prachtige paleizen heden ten dage nog getuigen. Vandaag de dag concurreert Hyderabad met de steden Bangalore en Chennai om de titel van “informaticahoofdstad” van India. In de wandelgangen wordt Hyderabad ook wel het “Silicon Valley” van India genoemd en de wijk waar de diverse informaticabedrijven gehuisvest zijn en de twee informaticagiganten Microsoft en Google hun Indiase hoofdkwartier hebben, wordt zelfs “Cyberabad” genoemd.

Met de hele familie op de motor.

Zoals te verwachten valt in een stad met bijna 9 miljoen inwoners is het verkeer één grote chaos, maar wel een soort van georganiseerde chaos. Op twee rijbanen wordt standaard drie rijen dik op spiegelafstand van elkaar gereden terwijl er met de claxons in een welhaast eigen taal met elkaar gecommuniceerd wordt. Op de drukke routes komt de snelheid zelden boven de 20 km/u uit terwijl de automobilisten diezelfde weg ook nog moeten delen met brommers, scooters, motorfietsen, autoriksjas, fietsers en een incidentele kar die wordt getrokken door een ezel of een os. Zo zittend in de auto om mij heen kijkend val ik van de ene in de andere verbazing en zie ik diverse motorfietsen waarop hele families worden vervoerd. Vader met een kind voor zich op de tank, achterop in amazonezit dan moeder met nog een kind of baby tussen hun in, en alles zonder helm, in India is dat allemaal heel gewoon…….

Boulder Hills Golf & Country Club

Boulder Hills Golf & Country Club is een jonge en spectaculaire 18 holes championship course die moeiteloos kan wedijveren met de topbanen van de wereld. Hoewel pas in 2010 geopend, voelt de baan al ontzettend volwassen aan, de kwaliteit is nu al bovengemiddeld. De baan heeft een par van 72 en is voor de heren 6.025 meter lang vanaf de gele tees en 4.995 meter voor de dames vanaf de rode tees. De holes zijn uitgerold in een glooiend heuvellandschap en gedecoreerd met natuurlijke rotsformaties uit het jura tijdperk. Hoewel sommige van de spectaculaire rotsformaties kunstig op elkaar gestapeld lijken te zijn, is dit allemaal het resultaat van natuurlijke erosie. Afslaan van een verhoogde tee is altijd leuk, en hier hebben maar liefst 10 van de 18 holes een verhoogde tee.

De rotsformaties op Boulder Hills zijn door natuurlijke erosie ontstaan.

Boulder Hills is de enige golfbaan in India die Bermuda 419 gras voor de tees en fairways gebruikt Penn Cross A4 Bent Grass voor de greens. Spectaculaire vergezichten en rotsformaties doen afwisselend een poging om de aandacht van de golfer te trekken, en dat terwijl de golfer hier zijn volle aandacht nodig heeft om hier goed te scoren.

Boulder Hills, what's in a name?

De 14 waterhindernissen en taaie rough zijn echte ballenverslinders, dus wel de aandacht er bij houden en slim spelen! Na de ronde is het goed toeven in het in mediteraanse stijl opgetrokken clubhuis dat zowel binnen als buiten een mediterrane Europese sfeer uitademt. De greenfee inclusief buggy bedraagt door de week 4.000 Rupees en in het weekend 6.500 Rupees, werkelijk geen geld voor zo’n mooie golfbaan en beleving!

Het prachtige clubhuis van Boulder Hills Golf & Country Club.

Hyderabad heeft voor liefhebbers van de Indiase cultuur veel te bieden. Het oude fort (Colgonda), paleizen (Falaknuma Palace), tempels (Birla Mandir), moskeeën (Mecca Mosk), musea (Salar Jang Museum) en natuurlijk het beroemde Char Minar geven een compleet beeld van de rijke geschiedenis van Hyderabad en de regio. In het verleden was de enige officiële diamantmijn van de wereld hier in Hyderabad, en de wereldberoemde Koh-I-Noor diamant, die sinds 1849 deel uitmaakt van de Britse kroonjuwelen, is uit deze diamantmijn afkomstig. Volgens vele lokale gidsen is het Colgonda fort de originele thuisplaats van de Koh-I-Noor.

Het beroemde Char Minar in Hyderabad.

Wie van scherpe curry’s houdt, is in Hyderabad aan het juiste adres. Binnen India staat Hyderabad bekend als de stad met de scherpste curry’s, een milde curry in Hyderabad komt overeen met een hot curry in bijvoorbeeld Bangalore, even voorzichtig mee zijn dus als je er niet zo goed tegen kan!

Exotische kleuren en vruchten.

Oh ja, door de lage prijzen is Hyderabad met zijn vele shopping malls, bazaars, markten en kleine winkeltjes een waar koopjes paradijs! Kortom, een uitstekende bestemming om te genieten van cultuur, golf en shoppen!

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen

Comments are closed