Skåne, de golfrivièra van Zweden

Heerlijk golfen in zuid-Zweden.

Vijf golfbanen in één stad is niet echt opzienbarend, maar zodra dit aantal binnen een half uur rijden vanuit het centrum van die stad plotseling groeit naar ongeveer 30 golfbanen en zelfs naar meer dan 70 als je bereid bent om tot 1½ uur te rijden, dan wordt het plotseling een heel ander verhaal.

Er zijn maar weinig golfbestemmingen binnen continentaal Europa die zo’n enorm geconcentreerd aanbod aan golfbanen bieden, en de gedachten gaan dan al snel naar zuid-Europa. Ook deze bestemming ligt in het zuiden, maar dan wel in zuid-Zweden!

De stad waar we het over hebben is Malmö, de hoofdstad van Skåne, de meest zuidelijke provincie van Zweden. De eenvoudigste manier om Malmö te bereiken is om het vliegtuig naar Kopenhagen te nemen, een huurauto op te pikken en vervolgens vanaf de luchthaven rechtsaf de brug over het Kattengat te nemen. Een half uur later is dan het centrum van Malmö bereikt. Door de goede bereikbaarheid van alle golfbanen in de directe omgeving is het helemaal geen probleem om een hotel in Malmö te nemen, is ook nog gezellig.

Malmö heeft een gezellige uitgaanscultuur.....

Zoals gezegd is Malmö de hoofdstad van Skåne en na Stockholm en Göteborg zelfs de derde grootste stad van Zweden. Met een inwonersaantal van ongeveer 225.000 is het een echte provinciehoofdstad met een compact, intiem en levendig centrum dat bestaat uit kleine straatjes, pleinen en gezellige binnenhoven met levendige horeca. Dit deel van Zweden staat onder invloed van de warme stromingen van het Kattengat en heeft daardoor een zeer mild klimaat met aangename zomers, perfect voor golf dus.

Malmö en omgeving is een uitgelezen golfbestemming voor een lang weekend of een mid-week voor golfers van elk niveau. De Golftraveler maakte een kleine toer en speelde op Ljunghusen Golf Club, de Masters Course van Barsebäck Golf & Country Club, de Vasatorp Tournament Course en, last but not least, de PGA of Sweden National Links Course. Allemaal stuk voor stuk topbanen tegen greenfees van omgerekend €60,00 tot €80,00, hele vriendelijke prijzen vergeleken met Spanje, Portugal, Turkije en zelfs de Nederlandse topbanen.

Ljunghusen is een echte links course, open en veel wind....

Ljunghusen Golf Club ligt op ongeveer 20 minuten rijden van het centrum van Malmö en is een originele links course direct aan zee, zonder enige hoge begroeiing waar de wind vrij spel heeft. De baan heeft 27 holes die heel origineel zijn doorgenummerd van 1 t/m 27. De 18 holes baan (1 t/m 18) heeft een par van 72 en meet voor de heren van de gele tees 5.955 meter en voor de dames vanaf de rode tees 4.810 meter. Op deze baan is windkracht 2 “windstil” en windkracht 4 wordt hier beschouwd als een lichte bries.

De slothole eindigt zoals het hoort bij het clubhuis

Volgens de kenners en de internationale pers is deze baan een kruising tussen Knokke en Houthalen, een echte topbaan dus. Voor de lagere handicappers is de baan op diverse holes risk rewarding terwijl de hogere handicappers er goed aan doen behoudend te spelen om te bal in het spel te houden. De rough is zoals op de meeste links courses niet echt vergevingsgezind en het is dan ook zaak om de bal op de fairways te houden. De algehele kwaliteit van de baan is van bovengemiddeld hoog niveau, een echte test voor golfers van elk niveau.

Hier werd in 2003 door de Europese dames de Solheim Cup gewonnen

De Masters Course van Barsebäck Golf Golf & Country Club is een gerenommeerde golfbaan en behoort tot de topbanen van Europa. Hier werd in 2003 de Solheim Cup gespeeld die door de Europese dames met 17½ -10½ werd gewonnen. Nadien waren zowel de PGA als de LPGA (LET) meerdere malen te gast op deze baan.

Hole 8 van de Masters Course is één van de signature holes

De Masters Course is een inland seaside course (à la Kennemer) met drie holes langs het strand. De overige holes hebben een bos/park karakter. De baan heeft een par van 73 en is voor de heren vanaf de gele tees 6.250 meter en voor de dames vanaf de gele tees 5.460 meter. Ook voor hoge handicappers is het een feest om hier te spelen omdat je ook met behoudend spel op deze baan prima uit de voeten kan. De greens zijn dankzij het Penn4 gras van uitzonderlijke kwaliteit en voegen een extra uitdaging toe.

Beroemde namen uit het verleden.....

Het wordt eentonig, maar ook de Vasatorp Tournament Course is weer een golfbaan van uitzonderlijke klasse die op enig moment zelfs de aspiratie had om de Ryder Cup 2018 te hosten. Direct bij de ingang van het clubhuis staat een bord met een opsomming van alle imposante toernooien die hier zijn gespeeld met evenzoveel indrukwekkende namen van winnaars.

Op Vasatorp is er veel ruimte, ook voor de wind....

De Vasatorp Tournament Course is een ruim opgezette parkbaan met een par van 72 en een lengte van 5.670 meter voor de heren vanaf de gele tees en 4.756 meter voor de dames vanaf de gele tees. Ook hier geldt weer dat zowel lage als hoge handicappers hier beiden goed uit de voeten kunnen. Lage handicappers met lengte kunnen op diverse holes eenvoudig birdiekansen creëren terwijl de hoge handicappers dankzij de brede fairways niet snel in de problemen komen.

De PGA of Sweden Links Course is een uitdaging voor iedereen

De PGA of Sweden National Links Course tenslotte is zoals de naam al doet vermoeden ook weer een baan van hoog niveau. Het open linkskarakter, de accidentatie en altijd aanwezige wind maken deze baan een uitdaging voor spelers van elk niveau. Desondanks kunnen ook hoge handicappers hier rustig komen spelen, al zullen zij vanwege de lengte misschien wel met wat meer slagen binnen komen dan normaal. Hier weer een par van 72 en voor de heren vanaf de gele tees een lengte van 6.150 meter en voor de dames vanaf de rode tees 5.790(!) meter. Een mooie baan om een rondje golf rondom Malmö af te sluiten.

Het imposante clubhuis van de PGA of Sweden Golf Club

Gezien de makkelijke bereikbaarheid vanuit Nederland, de bovengemiddelde kwaliteit van de golfbanen en de eigenlijk ronduit lage greenfees voor zulke klasse golfbanen is het eigenlijk een raadsel dat de Nederlandse golfers zuid-Zweden nog niet massaal hebben ontdekt. Al het voorgaande bij elkaar in combinatie met het zeer milde klimaat in de zomer maken Malmö een eersteklas golfbestemming!

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen

Comments are closed