Old Head Golf Links & Blue Haven Hotel Kinsale

Old Head Golf Links bovenop de "Old Head"

Old Head Golf Links bovenop de “Old Head”

Old Head Golf Links bij Kinsale is zonder meer één van de golfbanen op de wereld waarmee je indruk maakt als je aan de bar van je home course of ergens anders vertelt dat je er onlangs gespeeld hebt. Deze spectaculaire par 72 golfbaan ligt bovenop de 100 meter hoge kliffen van de “Old Head” zoals deze uitloper in de oceaan heet. Maar liefst 9 holes lopen direct langs de kliffen aan beide zijden van de Old Head terwijl de overige 9 holes daar tussen in liggen, maar allen met spectaculaire uitzichten over de oceaan aan beide zijden van de klif.

Misschien wel de meest gemaakte foto op Old Head Golf Links, hole 15 met de vuurtoren op de achtergrond.

Misschien wel de meest gemaakte foto op Old Head Golf Links, hole 15 met de vuurtoren op de achtergrond.

Uit de commentaren die op de verschillende golfsites op internet te vinden zijn, blijkt dat zelfs de meest bereisde en verwende golfers zwaar onder de indruk zijn van Old Head Golf Links. Hoe kan het ook anders, een fantastisch ontworpen golfbaan op een fantastische locatie die er uit ziet alsof hij naadloos is opgenomen in het natuurlijke reliëf van de klif. Maar niets is minder waar, de klif was oorspronkelijk vlak met weinig glooiingen, en dankzij het storten van en schuiven met miljoenen tonnen aan aarde is de baan geworden zoals hij nu is, een juweel dat terecht tot de mooiste van de wereld wordt gerekend.

Hole 2, ook wel de "Gun Hole" genoemd

Hole 2, ook wel de “Gun Hole” genoemd

Zoals gezegd heeft de baan een par van 72 en hij meet voor de heren 6.508 yards en voor de dames 5.150 yards. Het rare in Ierland is dat op de golfbaan in yards wordt gerekend terwijl in het verkeer met kilometers wordt gerekend, maar goed, dat heeft ook wel weer zijn charme. Ondanks het spektakel is Old Head Golf Links een vriendelijke baan om te spelen. Brede fairways en grote greens waardoor je zonder moeite ver weg van de rand van de kliffen kan blijven, ook is er weinig tot geen serieuze rough op de baan te vinden die in het spel komt. Niettemin biedt de baan aan ervaren spelers meer dan voldoende gelegenheid om aanvallend, scherp en “risk rewarding” te spelen, uiteraard met alle risico’s van dien, maar ook heel bevredigend als het goed gaat! Met andere woorden, een echte resort baan voor golfers van alle niveaus waar iedereen na afloop met een brede glimlach op zijn gezicht van af komt.

Rough komt alleen in het spel bij een heel slechte slag.....

De rough komt alleen bij een heel slechte slag in het spel…..

Door de ligging boven op de klif zonder hoge begroeiing, is de altijd aanwezige wind een belangrijk extra element tijdens het spelen. Bij het ontwerp van de baan is dan ook sterk rekening gehouden met de meest voorkomende windrichting die meestal haaks dwars over de klif heen waait.

Neem vooral één van de caddies mee op je ronde....

Neem vooral één van de caddies mee op je ronde….

De baan is ontworpen als een “walking course” waar door de gasten bij voorkeur één van de deskundige caddies wordt ingehuurd om de tas te dragen en advies te geven tijdens de ronde. Lopend geniet je ook optimaal en intens van de baan en de enige goede reden om niet te lopen maar een buggy te nemen, is omdat je het lichamelijk niet redt om 18 holes te lopen. Old Head Golf Links pretendeert één van de beste caddy opleidingen van de wereld te hebben, en dat terwijl je zou denken dat het eigenlijk een uitstervend beroep is. Maar goed, op sommige golfbanen van de wereld (zoals bijvoorbeeld ook op de Old Course van St. Andrews) voegt een caddy daadwerkelijk iets toe aan de totale beleving van de ronde, zo ook hier op Old Head Golf Links.

Na negen holes kan er even uitgeblazen worden bij het halfway house met de toepasselijk naam "The Turn".

Na negen holes kan er even uitgeblazen worden bij het half way house met de toepasselijk naam “The Turn”

Het spreekt voor zich dat op Old Head Golf Links alles perfect voor elkaar is, de kwaliteit van fairways, greens, bunkers en tees is zoals verwacht mag worden van bovengemiddelde kwaliteit. Ook in het clubhuis ademt alles golf uit, in de kleedkamer van de heren en op de toiletten zijn zelfs televisieschermen geplaatst die permanent op Golf Channel staan zodat je niets hoeft te missen van wat er elders op de wereld op golfgebied gebeurt.

Zelfs op het toilet kan je golf kijken op televisie....

Zelfs op het toilet kan je golf kijken op televisie….

Old Head Golf Links beschikt trouwens over 14 luxe en 1 presidential suite in het clubhuis. Uiteraard niet goedkoop, maar wel heel mooi en luxe. Voor wie dat net even boven het budget ligt, is het Blue Haven Hotel in Kinsale een goed alternatief. Het Blue Haven Hotel is een heerlijk intiem boetiek hotel in de gezellige hoofdstraat van Kinsale en tevens één van de hotspots van Kinsale.

Het Blue Haven Hotel in de avond

Het Blue Haven Hotel in de avond

Het hotel beschikt over een coffee bar, een  bistro, en een echte traditionele pub waar bijna iedere avond van life muziek genoten kan worden. En nog belangrijker, zij kunnen starttijden boeken op Old Head Golf Links, ook niet onbelangrijk, toch?

De gezellige bistro....

Een gezellige bistro met goed eten en knusse kamers…

De kamers zijn traditioneel met een trendy twist en de bistro beschikt over een interessante menukaart met eigentijdse interpretaties van klassieke regionale gerechten en een zeer betaalbare wijnkaart.

Ook groterre groepen kunnen in het Blue Haven Hotel terecht

Het Blue Haven Hotel is één van de hotspots van Kinsale

Old Head Golf Links is van november tot april gesloten, maar wie nog even van de nazomer en herfst in Kinsale en Old Head Golf Links wil genieten, kan gebruik maken van de volgende speciale aanbieding. Als u bij het boeken Golftraveler vermeldt, dan krijgt u gratis een uigebreide “afternoon tea” aangeboden.

Two Nights’ Accommodation @ Blue Haven Hotel or Old Bank Town House Kinsale, Breakfast each morning , One Evening Meal, Golf at The Old Head Golf Links and Afternoon Tea for two people when mentioning “Golftraveler”.

April

Sunday – Friday inclusive – €490 (€245 per person sharing)

Friday & Saturday OR Saturday & Sunday – €540 (€270 per person sharing )

May & June

Sunday – Friday inclusive – €530 (€265 per person sharing)

Friday & Saturday OR Saturday & Sunday – €580 (€290 per person sharing)

July, August & September

Sunday – Thursday inclusive– €580 (€290 per person sharing)

Friday & Saturday – €660 (€330 per person sharing)

October

Sunday – Friday inclusive – €490 (€245 per person sharing )

Friday & Saturday – €540 (€270 per person sharing) 

 

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen

Comments are closed