Een rondje golf in Cork County Ierland

 

Een mooi rondje golf in Cork County...

Een mooi rondje golf in Cork County…

Ierland is met zijn vele golfbanen van uiteenlopend karakter voor veel golfers één van de favoriete bestemmingen voor een golftrip.  Golfbanen aan de kust, aan meren, in bossen en/of heuvels, Ierland heeft het allemaal en Cork County in het zuid-westen van Ierland is hierop geen uitzondering. De vlucht van Amsterdam naar Cork duurt ongeveer 1½  uur en 3 kwartier later  kan je al op de eerste tee van de nabij gelegen Fota Island Golf Club staan.

Fota Island Golf Club Deerpark is een mooie start van een rondje Cork County.

Fota Island Golf Club Deerpark is een mooie start van een rondje Cork County.

De Deerpark Course van Fota Island Golf Club is een licht geonduleerde parkbaan van hoge kwaliteit waar in 2001 en 2002 het Ierse Open is gespeeld. Holes met afwisselend waterpartijen en boompartijen gecombineerd met lichte ondulatie maken de baan afwisselend en interessant.

Aan water geen gebrek op Fota Island

Aan water geen gebrek op Fota Island

De strategisch geplaatste bunkers, waar deze baan bekend om staat, voegen een extra dimensie toe. De slothole met uitdagende eilandgreen eindigt pal bij het meestal druk bezette terras van het clubhuis, echt iets voor publieksspelers dus. Volgens de leden is het mooiste moment om deze baan te spelen de vroege ochtend in de zachte ochtendzon.

Old Head Golf Club, een must op het verlanglijstje van golfers!

Old Head Golf Links, een must op het verlanglijstje van golfers!

Drie kwartier verderop bij Kinsale ligt het wereldvermaarde Old Head Golf Links resort. Een “head” is een uitloper van de kliffen, en bovenop de “Old Head” zijn 18 prachtige holes gemaakt waarvan er 9 direct langs de rand van de kliffen lopen. Old Head behoort tot de top golf resorts van de wereld en dat is overal aan te merken, de spectaculaire locatie, de ontvangst bij aankomst,  het imponerende clubhuis met 14 luxe suites om te logeren, het uitermate vriendelijke personeel, en natuurlijk de spectaculaire golfbaan met tees, fairways, en greens van de hoogste kwaliteit.

Uiteraard hoort een caddy bij de optimale beleving van Old Head Golf Links.

Uiteraard hoort een caddy bij de optimale beleving van Old Head Golf Links.

Om optimaal te genieten van je ronde speel je op Old Head bij voorkeur met een caddy uit hun eigen Caddy Academy om je deskundig over de baan te begeleiden. Deze resort baan is ontworpen om vooral te genieten van de uitzichten en de totaalbeleving, vandaar ook brede fairways en vrijwel geen rough.

Spectaculaire vergezichten op Old Head Golf Links maken een ronde onvergetelijk.

Spectaculaire vergezichten op Old Head Golf Links maken een ronde onvergetelijk.

Hoge handicappers hebben geen problemen om hier goed rond te komen terwijl lagere handicappers met risk rewarding spel een spectaculaire ronde kunnen spelen. Hier komt iedereen, ongeacht de score, gegarandeerd  met een vette grijns op het gezicht van de baan af. Kortom, resort golf in optima forma.

Op Ring of Kerry Golf Club zorgt de nevel boven het water voor een mystieke sfeer

Op Ring of Kerry Golf Club zorgt de nevel boven het water voor een mystieke sfeer

Anderhalf uur naar het westen bij Kenmare ligt de Ring Of Kerry Golf & Country Club. Deze uitdagende heuvelachtige parkland baan met prachtig clubhuis biedt vanaf de hoger gelegen holes fantastische uitzichten op de Kenmare River die hier vanwege de breedte en eilandjes meer weg heeft van een klein meer. Door de vele glooiingen sta je bijna nergens vlak en de overvloedig aanwezige zware rough vraagt veel precisie. Hier wordt vanaf de tee behalve lengte ook precisie gevraagd, en ook vanaf de fairway is course management belangrijker dan pure lengte. Behoudend spel is hier voor de meeste golfers het sleutelwoord om met een goede score binnen te komen. De greens zijn uitdagend, snel, hebben meerdere plateaus, en zijn vaak ook nog verhoogd en aflopend aan één of meer zijden. Een zeer uitdagende baan die behalve vaardigheid ook om goed course management vraagt.

Kenmare Golf Club is een vriendelijke lokale golfclub met uitdagende holes.

Kenmare Golf Club is een vriendelijke en relaxte lokale golfclub.

Vlak om de hoek ligt ook Kenmare Golf Club, de plaatselijke lokale golfbaan met in grote lijnen hetzelfde karakter als Ring Of Kerry maar dan minder gecultiveerd en veel vergevingsgezinder. De variatie van de hoger gelegen heuvel holes en de lager gelegen holes langs het water is leuk en afwisselend voor spelers van ieder niveau en de sfeer in het kleine eenvoudige clubhuis is ontspannen en hartelijk. Kenmare Golf Club is een prima opwarmer voor een rondje op Ring Of Kerry.

Dooks Golf Links, de ultieme uitdaging voor iedere golfer

Dooks Golf Links, de ultieme uitdaging voor iedere golfer

Weer een uur verder westwaarts bij Glenbeigh ligt zonder meer de meest uitdagende golfbaan van dit rondje golf in Ierland, Dooks Golf Links. Ik zal het maar gelijk zeggen, dit is beslist geen baan voor beginners en hoge handicappers. Dooks Golf Links is een links baan pur sang, smalle holes met harde droge fairways, zware ondoordringbare rough, diepe bunkers, snelle greens en een altijd aanwezige wind om het nog wat spannender te maken.

Op Dooks Golf Links kan je makkelijk een hoop ballen verliezen.

Maar liefhebbers van links golf komen hier volledig aan hun trekken. Vanaf de tee is het verstandig de hole eerst goed te bestuderen, de strategie voor die hole te bepalen, en dan pas af te slaan. Zorgeloze overmoedigheid wordt hier zwaar afgestraft. Oh ja, bal in de rough? Dan gelijk een provissional spelen, zoeken heeft in de meeste gevallen geen zin.

Killarney Golf & Fishing Club, home of the Irish Open

Killarney Golf & Fishing Club, home of the Irish Open

Tenslotte rijden we weer drie kwartier terug richting Cork om even bij te komen op de Killarney Golf & Fishing Club, “home of the 2010 & 2011 Irish Open”, zoals ze zich graag presenteren. Ze zijn extreem trots om één van de banen van het Irish Open te zijn en laten dat dan ook duidelijk merken. Dankzij de vele borden, posters enz. lijkt het alsof het Irish Open hier gisteren nog gespeeld is. De Killeen Course, de baan van het Irish Open, is een open parkbaan met hier en daar lichte accidentatie en geschikt voor spelers van elk niveau. Vanaf de championship tees voor de professionals is de baan, zoals verwacht mag worden, uiteraard een moeilijke en uitdagende baan, maar spelend vanaf de medal tees is het voor de normale “sterveling” goed te doen en kan er volop genoten worden van de baan.

Als je bal op Killarney een hert raakt mag je zonder strafslag een nieuwe bal spelen.

Als je bal op Killarney een hert raakt mag je zonder strafslag een nieuwe bal spelen.

Kijk niet raar op als er plotseling een familie herten tussen de bomen langs de holes opdoemt, dit is hun natuurlijke habitat en bevestigen het groene, duurzame karakter van de baan.

En om af te sluiten nog even snel 9 holes op Ross Golf Club!

En om af te sluiten nog even snel 9 holes op Ross Golf Club!

Voor wie er geen genoeg van kan krijgen en nog tijd over heeft om 9 holes te spelen, is het leuk om in Killarney ook nog even “Ireland’s Premier 9 Hole Championship Golf Course” Ross Golf Course te bezoeken. Met vijf open links styled holes op het middenterrein van de paardenrenbaan en vier parkland holes buiten de renbaan is Ross Golf een volwaardige 9 holes championship course met meer dan genoeg uitdaging voor spelers van elk niveau en een mooie afsluiting van een rondje golf in Cork County.

Uiteraard zijn er nog ik weet niet hoeveel andere prachtige golfbanen in deze regio, maar ja, daar moet ik “helaas” gewoon nog een keer voor terugkeren.

Golf in Ierland is een absoluut feestje, niet in het minst vanwege de vele fantastische golfbanen. Heerlijk eten, drinken, muziek, en de onvolprezen vriendelijke en hartelijke Ierse gastvrijheid maken het pakket compleet om voor uw volgende golftrip misschien eens een keer voor Ierland te kiezen.

 

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen

 

Comments are closed