Golfbaan Liemeer wordt volwassen

Open en landelijk met hier en daar leuke doorkijkjes

Open en landelijk met hier en daar leuke doorkijkjes

Sinds de opening van de 18 holes championship course van Golf & Countryclub Liemeer in Nieuwveen in 2007  is de baan inmiddels duidelijk op weg naar volwassenheid.  De baan is door Alan Rijks ontworpen als een inland links course met lage begroeiing en ondulatie zodat de wind vrij spel heeft en altijd een rol van betekenis speelt tijdens de ronde.

Met een lengte van 5.683 van de gele en 4.806 meter van de rode tees bij een par van 72 valt Liemeer naar de huidige maatstaven niet in de categorie lange banen, maar dat is dus helemaal niet erg. De moeilijkheid van een golfbaan wordt slechts in beperkte mate bepaald door de lengte van de holes en meer door andere factoren zoals het ontwerp van de holes, de breedte van de fairways, de conditie van de rough, de plaatsing van bunkers en waterhindernissen en, zoals op Liemeer, een baanontwerp waar de wind altijd een factor van betekenis speelt.

LIEMEER IS OPEN EN WIJDS

Liemeer is open en weids

Op de eerste negen valt op dat de plantvakken bij holes 1, 2, 4, 6, 7 en 9 nog wel een paar jaar nodig hebben om de holes meer interessant te maken en de vorm te krijgen zoals die door Alan Rijks is bedoeld. Holes 3, 5 en 8 zijn echter nu al juweeltjes met meer dan voldoende uitdagingen voor zowel de hogere als de lagere handicappers. Niettemin zijn de ideeën van Alan Rijks op de overige zes holes van de eerste negen wel al duidelijk herkenbaar maar word je nog niet al te zwaar gestraft bij slechte slagen, maar dat zal over een paar jaar als de begroeiing volgroeid is wel anders zijn.

Het uitzicht vanuit de uitkijktoren is de moeite waard

Het uitzicht vanuit de uitkijktoren is de moeite waard

Na het afronden van de eerste negen ben je weer terug bij het clubhuis en is het de moeite waard om even snel de steile trappen van de uitkijktoren bij de tee van hole 10 te beklimmen voor een fantastisch uitzicht over de baan en de omgeving. Vanaf de toren is te zien dat de baan ruim is opgezet en dat de holes niet strak langs elkaar lopen.

De waterhindernissen zorgen voor extra uitdaging

De waterhindernissen zorgen voor extra uitdaging

Op de tee van hole 10, en klaar om af te slaan voor de tweede negen, verwacht je hetzelfde als tijdens de eerste negen, een baan in de “groei” met een aantal holes die er nu al uitspringen. Maar niets is minder waar, de tweede negen lopen in ontwikkeling behoorlijk voor op de eerste negen, wellicht andere grond? Wie zal het zeggen, in ieder geval zijn alle negen holes van de tweede negen veel volwassener dan de eerste negen met uiteraard hole 18, die zoals het hoort bij het clubhuis uitkomt, als signature hole. Deze korte par 4 van 345 meter van geel en 282 meter van rood heeft als tweede slag een uitdagende approach naar een semi-eilandgreen. Voor de longhitters is het uiteraard geen enkel probleem om de green in twee slagen te halen maar voor de kortere spelers onder ons kan er vaak een tweede slag van kritieke lengte overblijven, “red ik het net wel of net niet over het water?”, gewoon een goede slothole met nog wat extra spektakel dus.

Op hole 18 wacht een uitdagende slag naar de green over water

Op hole 18 wacht een uitdagende slag naar de green over water

Bij het ontwerp van Liemeer is er voor gekozen om een baan te creëren die geschikt is voor golfers van alle niveaus met voldoende uitdagingen voor de betere spelers en longhitters die op sommige holes met risk rewarding spel een slag kunnen winnen. De rough is ook goed gedoseerd en niet van het type “ik zag precies waar de bal neerkwam maar kon hem toch niet vinden”. Dit alles komt ook het tempo in de baan ten goede omdat er niet veel tijd verloren hoeft te gaan aan onnodig gezoek.

Geen gebrek aan water en waste area's

Geen gebrek aan water en waste area’s

Alan Rijks staat er om bekend dat hij van bunkers en waste area’s houdt en dat is op holes 3, 5, 8, 12 en 15 goed te merken, hier geen gebrek aan zand!  De tweede negen zijn wat meer geonduleerd dan de eerste negen en op sommige holes speel je daardoor als het ware in een valleitje uit het zicht van de andere holes. Om het inland links karakter extra te benadrukken zijn er hier en daar over de hele baan tussen de holes in wuivende graseilanden aangelegd en zijn sommige fairways niet vlak maar voorzien van bulten en richels waardoor je niet altijd vlak staat.

Het clubhuis kijkt uit over de baan

Het clubhuis kijkt uit over de baan

Na het spelen is het trouwens goed toeven in het moderne en van alle gemakken voorziene clubhuis met vriendelijke bediening en heerlijk groot terras dat uitkijkt over de baan. De gastronomie die in handen is van pachter Arie Hendriks en chef-kok Achmed is bovendien van bovengemiddelde kwaliteit met mooie gerechten als bijvoorbeeld kalfslever met appeltjes op de aantrekkelijke kaart. Het is dan ook niet voor niets dat s‘avonds ook regelmatig niet golfspelende gasten van het aan de baan gelegen Bed & Breakfast Hotel De Sfeerstal in het restaurant aanschuiven voor het diner.

Heerlijk eten met een vriendelijke bediening

Heerlijk eten met een vriendelijke bediening

Wat veel mensen niet weten is dat Golfbaan Liemeer tussen Uithoorn en Alphen aan den Rijn in de randstad ligt en vanuit Amsterdam met de auto simpel in een half uur te bereiken is. Ook heeft Golfbaan Liemeer regelmatig leuke aanbiedingen, hou dus gewoon de website in de gaten om wellicht een keer voordelig kennis te maken met deze meer dan aantrekkelijke baan.

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen / EV Fotografie

Info: www.golfclubliemeer.nl

Comments are closed