Golf4All Harderwijk – onbekend maakt onbemind

Lastige bunkers onderstrepen het uitdagende karakter van de baan

Lastige bunkers onderstrepen het uitdagende karakter van de baan

Weggestopt tussen de natuurgebieden Harderwold en Harderbos, vlakbij het Veluwemeer en Harderwijk ligt de par 72 baan van Golf4All Harderwijk (voorheen Golfclub Harderwold). Deze championship course van de hand van Alan Rijks opende haar poorten in 1991 en heeft na diverse aanpassingen in de laatste jaren haar huidige definitieve vorm gekregen.

Golf4All Harderwijk is een open parkbaan met een aantal links styled holes. Hoewel de baan ondanks zijn par 72 niet lang is (5.659 meter van de gele en 4.278 meter van de rode tees) zijn de holes voldoende uitdagend om golfers van elk niveau te testen. Alan Rijks is er in geslaagd om in het vlakke polderland een golfbaan met veel reliëf te creëren. Als je zittend op het terras van het nieuwe in 2013 geopende clubhuis om je heen kijkt, dan zie je overal bulten en heuveltjes die de baan uitdagend en interessant maken. De meeste holes hebben fairways met bulten waardoor de bal niet altijd op een vlak gedeelte eindigt en de golfer dus regelmatig met een bal onder of boven de voeten wordt geconfronteerd wat voor uitdagende situaties kan zorgen.

Coursemanagement, afsnijden over het water of niet.......

Coursemanagement, afsnijden over het water of niet…….

Volgens Alan Rijks moet een golfer altijd de keus hebben om een hole behoudend of aanvallend te spelen en zo heeft hij Harderwold ook ontworpen. Course management is uiteraard altijd een belangrijk onderdeel van het spel, maar op de ene baan toch wat belangrijker dan op de andere baan. Spelers met lengte zijn op deze baan zeker in het voordeel, maar alleen als ze dan ook recht zijn. Afzwaaiers of ballen die net te ver of te kort zijn eindigen in de rought die hier en daar best wel stevig is.

De eilandgreen van hole 7

De eilandgreen van hole 7

De eerste negen holes zijn goed om op te warmen en je voor te bereiden op de meer uitdagende tweede negen. Er is door de hele baan water te vinden, maar dat komt eigenlijk maar op een paar holes echt in het spel. Zoals op hole 7 dat te boek staat als de signature hole van Harderwold. Deze korte par 4 van 293 meter van geel en 247 meter van rood is weliswaar recht-toe-recht-aan maar heeft wel een relatief smalle fairway en een prachtige eilandhole. Voor een goeie approach naar de green is het belangrijk om op de fairway te liggen en niet in de taaie rough want dat kost onherroepelijk een herstelslag.

lange bunkers langs hole 12

lange bunkers langs hole 12

Hole 12 is een mooi voorbeeld waar je kan kiezen voor aanvallend spel vanaf de tee of juist behoudend spel. Deze par 5 van 470 meter van geel en 390 meter van rood is voor de longhitters in twee slagen te halen. Maar dan moet de bal wel uit de bunkers langs de linkerzijde van de fairway blijven. Is dat gelukt dan blijft er nog steeds een spannende approach naar de goed door bunkers bewaakte green over voor een eagle of birdie kans.

Hole 18 eindigt zoals het hoort bij het clubhuis

Hole 18 eindigt zoals het hoort bij het clubhuis

Hole 18 is een leuke uitdagende par 5 hole van 417 meter van geel en 346 meter van rood die zoals het hoort bij het clubhuis eindigt. Deze hole is een echte birdie hole en nodigt vanaf de tee uit om er vol voor te gaan. Vanaf de tee kan de dogleg naar rechts over het water worden afgesneden waarna met de tweede slag de green aangespeeld kan worden, maar dan moet je bal dus niet in het water eindigen. Op deze hole worden de meeste eagles en birdies gemaakt!

Zoals eerder vermeld is het nieuwe clubhuis in 2013 in gebruik genomen, het is ruim, modern en licht met goede kleedkamers en douches met een prachtig terras dat uitkijkt over de baan. Er is geen proshop. Ballen, tees en een handschoentje kunnen aan de balie worden gekocht.

Een kleine maar aantrekkelijke menukaart

Een kleine maar aantrekkelijke menukaart

Het horecagedeelte is dik voor elkaar, de bediening is vriendelijk en hartelijk en de kaart is weliswaar klein maar daardoor ook beheersbaar voor de keuken. Koffie met appelgebak bij aankomst voor het spelen en na de ronde een warm bittergarnituur afgerond met twee garnalenkroketjes als voorafje en drie heerlijke slibtongetjes met sla en frietjes als hoofdgerecht. Ook het broodmandje met kruidenboter en de kipsaté van mijn flightgenoot was prima voor elkaar.

Golf4All Harderwijk heeft een beetje de pech dat de concurrentie in de directe omgeving groot is. Nunspeet, Zeewolde, Dorhout Mees, Lelystad, Dronten en Almeerderhout liggen allemaal binnen een straal van een half uur en trekken veel golfers aan waardoor veel golfers niet meer aan Golf4All Harderwijk denken of toekomen, en dat is jammer want ze hebben veel te bieden. Ruime parkeergelegenheid, uitstekende oefenfaciliteiten, een mooi clubhuis en een meer dan interessante en uitdagende 18 holes championship course.

Golf4All Harderwijk heeft aantrekkelijke greenfeetarieven die het de moeite waard maken om er toch een keer naar toe te gaan. Een ronde van 18 holes kost door de week €49,00 en €55,00 in het weekeinde, maar daarnaast zijn er ook het early bird tarief (starten van 08.00 – 09.00 uur voor €30,00 door de week en €35,00 in het weekeinde) en het twilight tarief (vanaf 15.00 uur voor €30,00 door de week en €35,00 in het weekeinde).

 

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen / EV Fotografie

Info: www.golf4all-harderwijk.nl

Comments are closed