Utrechtse Golf Club De Pan, een juweel onder de Nederlandse golfbanen.
Bij veel golfers staat de Utrechtse Golf Club De Pan ook wel kortweg “De Pan” in hun persoonlijke top-3 en zo niet dan toch in ieder geval wel in hun top-10. Bij mij staat De Pan in ieder geval al sinds mijn eerste rondje vele jaren geleden stevig verankert in mijn persoonlijke top-3, en niet omdat ik hier misschien ooit een briljante ronde zou hebben gespeeld. Nee, gewoon omdat deze in 1929 door Harry Colt ontworpen baan geniaal geïntegreerd is in het heuvelachtige gebied van de Biltse Duinen.
Harry Colt wordt wereldwijd beschouwd als de meest geniale golfbaanarchitect die de geschiedenis kent, en Nederland mag zich gelukkig prijzen met de zes banen die hij in Nederland heeft ontworpen (De Dommel, de Eindhovense, de Hilversumse, de Kennemer, de Haagsche, en De Pan). Stuk voor stuk pareltjes die bij velen hoog genoteerd staan.
Als je op De Pan aankomt raak je al direct onder de indruk van het sfeervolle en karakteristieke clubhuis met de trap naar het terras boven het kantoor van de caddymaster die iedere bezoeker vriendelijk ontvangt. De Utrechtse Golf Club “De Pan” zoals de volledige naam luidt is een zogenaamde “inland” golfbaan met zandverstuivingen, heide (waar je niet in terecht wil komen), heuvels, richels, en snelle, relatief kleine greens met ondulaties. Hij heeft een Par van 72 en meet vanaf de gele tees 5.701 meter en vanaf de rode tees 4.941 meter. Naar de huidige maatstaven geen lange baan, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door andere uitdagingen die je in de baan tegen komt. Hier en daar smalle fairways die een precieze plaatsing van de bal vereisen, hier en daar een blinde slag, fairways die omzoomd zijn door bomen, de taktisch geplaatste (soms diepe) bunkers, het heuvelachtige karakter waardoor je niet altijd recht staat, en niet te vergeten de prachtige omgeving die regelmatig de aandacht van de bal en het spel afleidt! Bovendien is De Pan duidelijk een baan waar je niet blind aanvallend moet spelen, dan zal je regelmatig door de baan afgestraft worden. Nee, hier moet je op iedere hole vanaf de tee eerst bedenken hoe je de hole gaat spelen.
Hole 5, een Par-5 van 454 meter is zo’n hole. Het teeshot moet gewoon ergens op de fairway geplaatst worden, maar het tweede schot moet persé links op de fairway omdat je anders geen slag naar de green hebt die sneaky rechts om de hoek verborgen ligt, goed bewaakt door bomen en bunkers. Maar wat een hole, een par hier voelt als een birdie!
Hole 6, een Par-4 van 362 meter heeft niet voor niets stroke index 1. Eerst word je geconfronteerd met een blinde afslag door een nauwe doorgang van bomen om op de best wel brede fairway te komen, maar vervolgens moet je je lengte goed kennen omdat de slag naar de green wederom een blinde slag is. Een groot kruis dat hoog aan een boom boven de green hangt geeft aan in welke richting je moet slaan. De wandeling naar de green is er een van spanning of je bal wel of niet op de green ligt. Menig speler zal hier met een bogey meer dan tevreden zijn.
Hole 10, een korte Par- 4 van 308 meter mag wat mij betreft zeker tot de mooiste Par-4 holes van Nederland gerekend worden. Vanaf de iets verhoogde tee kijk je uit op de golvende fairway die na ongeveer 220 meter smaller wordt om vervolgens uitzicht te geven op de door hoge bomen omzoomde green! Door de zware rough is het wel zaak op de fairway te blijven.
Hole 15, een Par- 3 van 146 meter is echt een plaatje. Vanaf de verhoogde tee kijk je uit op de eveneens iets verhoogde peervormige green (smal aan de voorkant en breed aan de achterkant) die van links voor tot rechts achter bewaakt wordt door hoge bomen en rechts voor door een mooie diepe bunker. Optisch zeker één van de mooiste Par-3 holes van Nederland.
Hole 17, een Par-4 van 276 meter is zeker de signature hole van De Pan. Om de verschillende tees te bereiken moet je eerst via de trap de heuvel bedwingen waarna je een prachtig uitzicht hebt over verschillende holes. Longhitters zullen ongetwijfeld in de buurt van de green komen, maar omdat de green rechtsvoor goed bewaakt wordt door twee diepe bunkers moet de bal wel op de green landen of via de linkerkant de green op rollen.
Ja, het is duidelijk, op De Pan kan je alleen een goede ronde lopen als het met je course management in orde is. Anders moet je een flinke zak ballen meenemen en zul je veel tijd van de ronde bezig zijn met het “verkennen” van de prachtige flora en fauna!
Op het gezellige terras dat deels om het clubhuis heen loopt heb je mooi uitzicht op de oefengreen, de afslag van hole 1 en de green van hole 18 en is het in het zonnetje goed toeven.
Ook voor De Pan geldt dat je deze baan gewoon op je verlanglijstje moet zetten om minstens één keer in je golfleven te spelen!
Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen