Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: Access denied for user 'apache'@'localhost' (using password: NO) in /home/veenhuyzen/domains/golftraveler.nl/public_html/wp-content/plugins/statpress/statpress.php on line 1191

Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: A link to the server could not be established in /home/veenhuyzen/domains/golftraveler.nl/public_html/wp-content/plugins/statpress/statpress.php on line 1191

Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: Access denied for user 'apache'@'localhost' (using password: NO) in /home/veenhuyzen/domains/golftraveler.nl/public_html/wp-content/plugins/statpress/statpress.php on line 1194

Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: A link to the server could not be established in /home/veenhuyzen/domains/golftraveler.nl/public_html/wp-content/plugins/statpress/statpress.php on line 1194

Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: Access denied for user 'apache'@'localhost' (using password: NO) in /home/veenhuyzen/domains/golftraveler.nl/public_html/wp-content/plugins/statpress/statpress.php on line 1197

Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: A link to the server could not be established in /home/veenhuyzen/domains/golftraveler.nl/public_html/wp-content/plugins/statpress/statpress.php on line 1197
Golf & Safari in Kenia = Golfsafari!

Golf & Safari in Kenia = Golfsafari!

Kleurrijke ontvangst bij het Safari Park Hotel Nairobi.

Als ik ’s ochtends vroeg om kwart over zes plaatselijke tijd na een vlucht van 7,5 uur op Nairobi Jomo Kenyatta International Airport  uitstap, is het op de grootste en drukste luchthaven van Oost Afrika al een drukte van belang. Ik word opgehaald door Sarah, de charmante vrouw van Tob Cohen van Kenya Golf Safaris, en meegenomen naar het Safari Park Hotel aan de andere kant van Nairobi. Normaal gesproken een ritje van 40 minuten, maar in de ochtendspits van Nairobi doen we er bijna 2 uur over. Tob Cohen overigens, was in een vorig leven Directeur Oost Afrika voor Philips die geen afscheid van Kenia kon nemen en daar gewoon is gebleven. Een levensgenieter pur sang wiens enige doel in zijn leven het nog is om zijn gasten een onvergetelijke ervaring te bezorgen.

Kenia ligt op de evenaar en heeft het hele jaar door een aangename temperatuur van 25 tot 30 graden Celsius, fantastische omstandigheden dus om op één van de 40 golfbanen die Kenia rijk is te golfen. Alleen al binnen een straal van 20 kilometer rond Nairobi heb je de keus uit 6 golfbanen (Royal Nairobi Golf Club, Limuru Country Club, Karen Country Club, Muthaiga Golf Club, Sigona Golf Club, en Windsor Golfresort). Omdat Nairobi op 1.640 meter boven de zeespiegel ligt is het wel zaak om je goed tegen de zon te beschermen. Eén keer per uur insmeren met factor 20 of hoger is voor onze tere huidjes geen overbodige luxe. Uit eigen ervaring kan ik meedelen dat je bijkans levend verbrandt als je dat niet doet. Niet eigenwijs zijn dus, maar gewoon doen, het is echt nodig.

Hoe Afrikaans wil je het hebben!

Kenia heeft een Brits koloniaal verleden en dat is goed terug te vinden in de stijl van het Safari Park Hotel dat oorspronkelijk een “retreat” was voor de in Nairobi gestationeerde Engelse officieren. Geen moderne hoogbouw, maar een hoofdgebouw in koloniaal Afrikaanse stijl met diverse bijgebouwen van twee verdiepingen waar de kamers zich in bevinden.  De als zwembad aangelegde watergang van 5.000 m² die zich door de binnentuin heen kronkelt is het grootste zwembad van Afrika. Een leuke wetenswaardigheid voor een avondje Triviant!

Omdat de oudere golfbanen door de Engelsen zijn aangelegd voor hun ontspanning, spreekt het voor zich dat ook hier de Engelse koloniale invloeden met name in de clubhuizen duidelijk merkbaar zijn.

In 1967 werd op Muthaiga Golf Club, tevens de zetel van de golffederatie van Kenia, het eerste Kenya Open Golf Championship georganiseerd. Het Championship wordt altijd op Muthaiga Golf Club gespeeld behalve in 1968 toen het op Karen Country Club werd gespeeld en in 1976, en 1994 toen het helemaal niet werd gespeeld. In 1999 behaalde Maarten Lafeber hier op Muthaiga zijn eerste overwinning op de Europese PGA Tour.

Het koloniale clubhuis van Muthaiga Golf Club.

Muthaiga Golf Club is dus de golfbaan waar de Europese PGA professionals ieder jaar neerstrijken om in het Kenya Open Golf Championship tegen elkaar in het strijdperk te treden. Deze baan moet dus wel wat in huis hebben om zo’n evenement te kunnen huisvesten. En dat heeft hij ook, de gemiddelde amateur zal een stevige kluif aan deze baan hebben. De baan heeft een PAR van 71 en meet vanaf de heren medal tee (hier is dat de witte tee) een stevige 6.801 yards (6.219 meter) en vanaf de rode dames tee 5.783 yards (5.288 meter). Maar, omdat de baan op een hoogte van 1.640 meter boven de zeespiegel ligt, vliegen de ballen wel een stuk verder. Als je bal op de fairway landt dan is er niets aan de hand en krijg je nog wel een aardige stuit mee. Maar naast de fairway is het gras dik en stug en ligt de bal na de landing direct stil.

Ik zou deze golfbaan willen omschrijven als een parkbaan met veel ondulaties en geleidelijke bijna onmerkbare hoogteverschillen waarbij een aantal holes meer een boskarakter hebben. Optisch wordt het beeld hoofdzakelijk bepaald door de schitterende kleurrijke Afrikaanse vegetatie zoals de flamboyant en papegaaienplanten. Golfers met een botanische interesse komen op deze baan volledig aan hun trekken. Golfen op een prachtige uitdagende baan met de prachtige vegetatie als extra bonus!

Prachtige vegetatie op Muthaiga Golf club.

Het spreekt voor zich dat je in Kenia gebruik maakt van een caddy. Je hoeft je niet bezwaard te voelen om je tas door een caddy te laten dragen, want als je geen caddy neemt maar een buggy, dan verdienen de caddies niets. Je bent dus heel sociaal bezig door juist wel een caddy te nemen. Bovendien wordt je bal vrijwel altijd gevonden. Hole 9, een par 4 van 379 yards (347 meter) is voor mij de signature hole. Vanaf de verhoogde afslag kijk je over de kleurrijke begroeiing uit op de lager gelegen fairway die aan de linkerzijde door een serie potbunkers wordt begrenst. Longhitters kunnen zich op deze hole helemaal uitleven omdat de bal hier zoals gezegd veel verder vliegt dan bij ons. Randje green of kort daarvoor ligt binnen de mogelijkheden! Ook hole 18, een par 5 van 525 yards (480 meter), die net zoals hole 9 bij het majestueuze grote koloniale clubhuis uitkomt, is een mooie hole met een moeilijk aanspeelbare green vanwege de bunkers en de bomenrand die de green bewaken. Accuratesse bij de approach is hier het sleutelwoord. De greens met elk een eigen irrigatiesysteem gaan door voor de beste greens van oost-Afrika, alleen jammer dat ook hier het repareren van pitchmarks weer voor veel mensen te veel werk is. Hier zouden eigenlijk de caddies het goede voorbeeld moeten geven.

In ieder geval is de beste manier om op Muthaiga Golf Club een ronde golf af te sluiten niet veel anders dan op andere banen op de wereld. Namelijk met een lekker koud glas bier op de hoge veranda van het clubhuis uitkijkend over de baan! En in Kenia drink je dan natuurlijk Tusker bier, het grootste biermerk van Kenia dat ook het Kenya Open Golf Championship sponsort, cheers!

Ook Afrikaanse dans!

’s Avonds terug in het Safari Park Hotel heb je de keuze uit vijf restaurants, waarvan één met een Afrikaanse dansshow. Na het eten kun je dan kiezen om rustig nog een afzakkertje te nemen in de Hemmingway Lounge of om een bezoekje aan het casino te brengen dat ook bij het hotel hoort.

Omdat we ook wat meer van Kenia willen zien is de tweede baan die we bezoeken 140 kilometer buiten Nairobi in de Great Rift Valley. Tijdens de rit van ruim 2 uur zien we het landschap veranderen van vlak naar heuvelachtig en komen we langs de weg zelfs groepen bavianen tegen die met veel belangstelling naar het voorbij razende verkeer kijken en af en toe met ware doodsverachting gewoon over de weg rennen.

Het Afrika van Out-of-Africa.

In Kenia wordt bijna overal aan de wegen gewerkt, maar de laatste 14 kilometer zijn over een onverharde weg naar het in het dal gelegen “Great Rift Valley Lodge and Resort”, een avontuur op zich. De golfbaan ligt eigenlijk op een plateau in de vallei en vanaf een aantal holes heb je een prachtig uitzicht op het lager gelegen Lake Naivasha, verzamelplaats van ongeveer een miljoen flamingo’s. Verrassenderwijs wordt de lengte van de holes hier in meters weergegeven en niet in yards. De baan heeft een par van 71 en meet vanaf de heren medal tees 5.940 meter en vanaf de rode tees 5.029 meter. Vooral op de eerste 9 holes heb je op een aantal holes prachtige uitzichten op het Naivasha meer en het dal, de tweede negen gaan landinwaarts en hebben uitzicht op de prachtige omliggende vakantiehuizen en de heuvels. Deze baan is duidelijk droger dan Muthaiga, en het gras maakt een droog knisperend geluid als je er over heen loopt hoewel het wel groen is, een wonderlijke sensatie.

De prachtige hole 2 op Rift Valley.

Hole 2, een par 4 van 348 meter is vanwege het uitzicht op Lake Naivasha achter de green zonder meer de signature hole. Ook hole 3, een par 3 van 153 meter is het vermelden waard. Vanaf de afslag heb je achter de green uitzicht op de in nevelen gehulde bergen en naar links dan weer uitzicht op Lake Naivasha. De greens zijn hier opmerkelijk traag, kan met de taaie grassoort te maken hebben die op deze baan voor de greens gebruikt wordt. Even stevig doorputten is hier dus het credo!

Het uitzicht vanaf de veranda van het clubhuis.

Hole 18, een par 4 van 382 meter komt uit bij het hoger gelegen clubhuis waar je vanaf de veranda een prachtige blik over een deel van de baan hebt. Hier heb je met een koel drankje in je hand en het geluid van de kwetterende vogels en krekels en de ondergaande zon echt het out-of-Africa gevoel.

Jammer genoeg hebben we op deze korte trip geen gelegenheid om op wild safari te gaan, maar het is duidelijk dat Kenia de verwende golfer veel te bieden heeft. Prachtige golfbanen in de wildparken in centraal Kenia of aan de kust bij Mombasa, voor iedereen is er wel iets moois te vinden. En omdat de temperatuur het hele jaar schommelt tussen de 24 en 30 graden kun je op elk moment van het jaar golfen. Natuurlijk regent het ook wel eens, maar dat is dan of lichte motregen, of in het regenseizoen een tropische regenbui die dan op bijna vaste tijden naar beneden komt en dan weer voorbij is.

Er is veel moois in Kenia.

Kan ik begrijpen waarom Kenia gekozen is tot “The Best Undiscovered Golf Destination 2009”? Ja, dat kan ik na mijn bezoek heel goed begrijpen. Ben je eenmaal in Kenia dan is alles heel erg betaalbaar. Het duurste deel van een golftrip naar Kenia is het vliegticket dat voor een directe vlucht van Amsterdam naar Nairobi gemiddeld rond de 600,00 kost, maar dan neemt Kenya Airways wel gratis je golftas mee!

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen

Comments are closed