Golf in Oostenrijk: Golfen in het land van Sissi!

 

Het hotel is zeer pittoresk.

Als een witte parel in de kroon van keizerin Sissi ligt het witte slotkasteel “Schloss Pichlarn” in de Steiermark, het groene hart van Oostenrijk. In de winter een populair wintersportgebied (± 30 minuten van Schladming, jaarlijks één van de vaste lokaties in het Worldcupprogramma voor afdaling op de ski) en in de zomer een vakantiegebied waar je onder andere fantastisch kunt wandelen, fietsen,  paardrijden en natuurlijk golfen. Kent men in Portugal de zogenaamde Pousadas (tot hotels verbouwde kastelen, paleizen en landhuizen), in Oostenrijk heeft men 30 Schloss Hotels. Gasten van Schloss Pichlarn worden schandalig verwend door de zeer attente en altijd vriendelijk lachende medewerkers en het fantastische sterrenrestaurant.

Het hotel kijkt uit over de golfbaan.

De 18 holes championshipcourse van Schloss Pichlarn is één van de oudste van Oostenrijk en wordt in combinatie met het hotel tot de mooiste golfresorts van de wereld gerekend. De baan wordt omlijst door een prachtig berglandschap waarop men niet uitgekeken raakt. Menig golfspeler die hier voor de eerste keer speelt is dan ook vaak zo overdonderd dat het spel er de eerste keer echt onder te lijden heeft. Enige remedie is dus om minstens twee keer te spelen! Gelijk op de eerste hole begint het avontuur al. Niks makkelijke hole om er rustig in te komen, maar gelijk een uitdagende par 4 van 370 meter voor de heren en 306 meter voor de dames. Twee zaken maken deze hole tricky. De eerste is dat je bal met een hook of een sterke draw links in de paardenwei terechtkomt, en het het tweede is dat de tee direct aan het terras van het Golfcafé ligt. Een bal die in de paardenwei terechtkomt wordt beloond met luid gehinnik door de toeschouwers op het terras waarna je het dan onder grote belangstelling nog een keer mag proberen. Is het teeshot goed, dan kom je verder geen bijzondere problemen meer tegen.

Op een aantal holes uiteraard fantastische uitzichten!

Na negen holes wacht een aangename verrassing: Annies Midway House! Een kleine uitspanning waar iedere flight na negen holes een korte pauze neemt om iets te drinken, te eten en naar het toilet te gaan. Als je vanaf het (mini)terras ziet dat de voorgaande flight zich halverwege de fairway van de 10e hole bevind, is het tijd om zelf ook naar de tee te gaan. Op de 12e hole wacht een nieuwe ervaring. Een par 5 van 446 meter voor de heren en 379 meter voor de dames. De dames moeten echter eerst een steile klim van een meter of 40 maken om de tee te bereiken en de heren hebben ongeveer 60 meter te gaan. Als je dan op een warme dag van een graad of 28 dan eindelijk boven bent, sta je te hijgen als een oud paard en dansen de vlekken voor je ogen. Nou, sla dan maar eens lekker ontspannen af! Maar, na 18 holes is het dan weer goed toeven op het terras van het Golfcafé!

Het weidse berglandschap domineert op deze baan.

Voor ons Nederlanders is het natuurlijk altijd een enorme uitdaging om op een bergbaan te spelen. Wat iedereen altijd vreselijk leuk vindt, zijn de holes waar je van grote hoogte naar beneden mag afslaan (en wat vliegen die ballen ver in de bergen!). Wat moeilijker zijn de holes waar je bergopwaarts moet spelen (wat gaan die ballen soms moeilijk de lucht in!). Ook lopen de fairways soms naar links of naar rechts af, waardoor een goedgeslagen bal niet altijd daar terechtkomt waar je hem graag had gezien. De fairways en de greens op deze baan zijn van een fantastische kwaliteit die Zuid-Europees aandoen en die je niet verwacht op een baan die ruim 4 maanden per jaar onder een dik sneeuwdek ligt. Mijn complimenten! Mij zullen ze nog wel eens een keer terug zien!

 Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen

Informatie op: www.pichlarn.at

Comments are closed