Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: Access denied for user 'apache'@'localhost' (using password: NO) in /home/veenhuyzen/domains/golftraveler.nl/public_html/wp-content/plugins/statpress/statpress.php on line 1191

Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: A link to the server could not be established in /home/veenhuyzen/domains/golftraveler.nl/public_html/wp-content/plugins/statpress/statpress.php on line 1191

Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: Access denied for user 'apache'@'localhost' (using password: NO) in /home/veenhuyzen/domains/golftraveler.nl/public_html/wp-content/plugins/statpress/statpress.php on line 1194

Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: A link to the server could not be established in /home/veenhuyzen/domains/golftraveler.nl/public_html/wp-content/plugins/statpress/statpress.php on line 1194

Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: Access denied for user 'apache'@'localhost' (using password: NO) in /home/veenhuyzen/domains/golftraveler.nl/public_html/wp-content/plugins/statpress/statpress.php on line 1197

Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: A link to the server could not be established in /home/veenhuyzen/domains/golftraveler.nl/public_html/wp-content/plugins/statpress/statpress.php on line 1197
Golf in Nieder-Sachsen, Hardenberg Golf Resort, Golfclub Rittergut Rothenberger Haus, en Golfclub Harz

Golf in Nieder-Sachsen, Hardenberg Golf Resort, Golfclub Rittergut Rothenberger Haus, en Golfclub Harz

De Niedersachsen Course ligt in het lagere en middelste deel van de heuvels

Op ongeveer vier uur rijden oostelijk van Utrecht bij Göttingen tussen Kassel en Hannover in het zuidelijke deel van Nieder-Sachsen ligt Hardenberg Golfresort. Te midden van het heuvelachtige boslandschap liggen daar twee uitdagende 18-holes championship course, de Niedersachsen Course en de Göttingen Course.

Twee keer 18 holes met elk een eigen karakter maar wel met als gemeenschappelijke factor het heuvellandschap dat ze deels met elkaar delen, de Niedersachsen Course het lagere deel van de heuvels en de Göttingen Course het midden en hogere deel van de heuvels.

Vanwege de hoogteverschillen uiteraard weidse uitzichten op de Göttingen Course

De oudste van de twee banen is de Göttingen Course die een par van 72 heeft en voor de heren vanaf de gele tees 6.033 meter lang is en voor de dames vanaf de rode tees 5.276 meter. De eerste holes bij het clubhuis hebben het karakter van een geaccidenteerde parkbaan, maar al snel gaat het karakter van de baan over in dat van een heuvelachtige bosbaan waarvoor de kuiten stevig aangesproken moeten worden en de baan gevoelsmatig veel langer speelt dan de lengte op de kaart doet vermoeden. Gelukkig zijn de fairways over het algemeen redelijk breed want het is lastig genoeg als je bijna nergens vlak staat en de holes worden omsloten door dichte bossen. De baan is lekker ruim verdeeld over een oppervlak van 68 hectare waardoor, ondanks dat enkele holes langs elkaar lopen, een gevoel van ruimte overheerst. De bomen die de holes van elkaar scheiden versterken dat gevoel alleen maar. Slechts hier en daar vang je door de bomen heen een glimp op van een andere hole. De hele baan maakt een zeer verzorgde indruk met mooie vlakke tees, goed gemaaide fairways met duidelijke contouren, en mooie sappige greens die wellicht iets sneller zouden mogen worden gemaaid.

Hole 18 op de Göttingen Course gaat van boven naar beneden en eindigt bij het clubhuis

Op de Göttingen Course heb je vanaf verschillende plaatsen in de baan een prachtig uitzicht op zowel de baan als de omgeving wat altijd een extra dimensie geeft aan het spelen op een heuvel- of bergbaan. Hole 16 is de hoogst gelegen hole, en vanaf de green, die ook vanaf het clubhuis is te zien, heb je een prachtig uitzicht op de bosrijke en groene omgeving. Hole 18 is een mooie slothole die recht naar beneden gaat naar het clubhuis in de diepte, een mooie afsluiting van een avontuurlijke en uitdagende ronde golf.

Hogere handicappers hoeven zich niet te laten afschrikken door deze baan, ook zij kunnen met een extra slagje hier en daar prima uit de voeten op deze baan terwijl de lagere handicappers de uitdaging met de hoogteverschillen aan kunnen gaan. Maar een wilde slag met veel lengte wordt door de bomen wel snel afgestraft, slim spelen levert hier meer op dan te proberen met lange slagen te scoren.

De Niedersachsen Course is een heel ander verhaal. Ook een par van 72, en voor de heren met 6.057 meter vanaf de gele tees slechts 24 meter langer dan de Göttingen Course, maar ontworpen als een “technische” baan waar precisie en vaardigheid vereist zijn om een goede score binnen te brengen. Voor de dames is de Niedersachsen Course vanaf de rode tees met 5.135 meter zelfs een goede 141 meter korter, maar ook voor de dames geldt dat het hier om een “technische” baan gaat waar veel precisie nodig is. Anders dan de Göttingen Course is de Niedersachsen Course juist wel een geaccidenteerde baan met minder grote hoogteverschillen dan de Göttingen Course.

Hole 4 van de Niederscahsen Course in in de Arizona stijl

Op de Niedersachsen Course zijn over de 18 holes drie baanstijlen terug te vinden: de parkbaan stijl (bij iedereen wel bekend), de linksbaan stijl (open holes met bulten en richels in de fairways, potbunkers en een beek die door de holes heen kronkelt), en de Arizona stijl (open holes met waste land en diverse plateaus die afgewerkt zijn met wanden van gestapelde stenen).

Hole 6 van de Niedersachsen Course is in de parkbaanstijl

Deze combinatie van drie stijlen maken van de Niedersachsen Course een zeer interessante baan waarbij nogmaals benadrukt moet worden dat de holes zo zijn ontworpen dat over iedere slag moet worden nagedacht en het uiterste van de vaardigheden van de golfer gevergd wordt. De baan is ook ontworpen met de bedoeling dat ook professionals een uitdaging aan deze baan hebben. Dat maakt deze baan dan ook direct minder geschikt voor hogere handicappers maar des te meer een uitdaging voor de lagere handicappers.

En de beroemde eilandgreen in de vorm van een zwijnekop van de Niedersachsen Course

Niedersachsen, en met name de omgeving van Göttingen, staat bekend om de populatie van wilde zwijnen, en dit is terug te vinden in de slim aangelegde eilandgreen in de vorm van een zwijnekop van hole 11, een par-3 van 166 meter voor de heren en 127 meter voor de dames. Deze hole wordt omschreven als de beroemdste eilandgreen van Duitsland. En hoewel onbetwist een signature hole, de mooiste hole is toch wel hole 17, een relatief korte par-4 van 325 meter voor de heren in links stijl die vanaf de tee een prachtig uitzicht geeft op de fairway met bulten, prachtige bunkers, en een beekje dat zich door en langs de hole slingert. Op deze hole is precisie het sleutelwoord, een goed geplaatst lang ijzer of houten drie vanaf de tee laat dan een middellang ijzer over voor de slag naar de lange smalle green.

Hole 17 van de Niedersachsen Course is een prachtige links hole

Wie op de Niedersachsen Course zijn handicap of buffer speelt mag zich zelf een schouderklopje geven en zichzelf na afloop in het gezellige en sfeervolle clubhuis trakteren op een lekker biertje. Zoals we in Noord-Duitsland gewend zijn worden gasten goed en graag ontvangen, wat mij betreft een echte aanrader.

Bij Hardenberg Golfresort horen twee hotels die uitstekend als uitvalsbasis voor een golftripje in het zuidelijke deel van Nieder-Sachsen kunnen dienen. Waldhotel Freigeist in Nordheim ligt in het bos bij de golfbaan en hotelgasten worden met de hotelshuttle via een bospad naar de golfbaan gebracht en ook weer opgehaald. Hotel Freigeist heeft een goede keuken en is perfect voor wie van boswandelingen houdt. Burg Hotel Hardenberg is een traditioneel vakwerk hotel aan de voet van de burcht van Hardenberg. Voor wie van traditioneel houdt een heerlijk hotel.

Op ongeveer 40 minuten rijden van Golfresort Hardenberg ligt Golfclub Rittergut Rothenberger Haus, een ruim opgezette parkbaan met een heuvelachtig karakter zonder dat het een echte kuitenbijter is, hier kan zonder problemen prima gelopen worden. Voor de heren meet deze par 72 baan vanaf de gele tees 5.984 meter en voor de dames vanaf de rode tees 5.250 meter. De ontvangst is allerhartelijkst en iedere greenfee speler krijgt standaard een (eenvoudig) birdieboekje mee om zijn weg over de baan te vinden, dat zou bij meer banen standaard moeten zijn.

Ook op Golfclub Rittergut Rothenberger Haus weidse uitzichten

Een deel van de out-of-bounds van Golfclub Rittergut Rothenburger Haus maakte tot 9 november 1989 nog deel uit van de officiële grens tussen West- en Oost-Duitsland. Waar het vriendelijke heuvelachtige landschap van de Harz en Türingen in elkaar overlopen zijn bij Duderstadt 18 goed verzorgde en uitdagende holes te vinden op het voormalige riddergoed Rothenberger Haus.

Wat direct opvalt is dat de tees, fairways, greens en bunkers van zeer goede kwaliteit zijn. De tees zijn strak en vlak, de fairways zijn met duidelijke strakke contouren gemaaid, de greens zijn allen van gelijke snelheid en pakken goed, en ook de bunkers zijn mooi strak afgestoken en met goed zand gevuld. De kwaliteit van de baan is van een verassend hoog niveau en ondanks dat de holes qua ontwerp misschien niet snel tot een verhoogde hartslag leiden, zijn ze eerlijk en bieden ze de serieuze golfer voldoende uitdaging. Door de ruime opzet en de goede oefenfaciliteiten is deze baan uitermate geschikt voor familiegolf waar spelers van alle niveaus plezier aan hun ronde zullen beleven.

Hole 17 op Golfclub Rittergut Rothenberger Haus is uitdagend

Door het heuvelachtige landschap zijn er uiteraard diverse holes van waaraf een mooi uitzicht op de omliggende omgeving te zien is. Het mooiste uitzicht is vanaf de tee van hole 6 een relatief korte rechte par 4 van 315 meter naar beneden waar de waterpartijen aan de rechterkant van de fairway en  green eerst afzwaaiers van de tee opvangen en vervolgens een eventuele afzwaaier van de slag naar de green.

De meest uitdagende hole is hole 16, een  par 5 van 438 meter met een dubbele dogleg naar rechts. De afslag is van een verhoogde tee naar beneden gevolgd door een tweede slag door het dal van de hole waarna een uitdagende slag naar de behoorlijk hoger gelegen green over blijft. Wie hier een par maakt mag zichzelf een schouderklopje geven! Nadat deze hole bedwongen is volgt op hole 17 een par 3 van 184 meter met een uitdagende afslag over een grote vijver waarna de slothole, een lange par 4 van 396 meter, uiteindelijk bij het rustieke clubhuis eindigt.

In het gezellige clubhuis van Golfclub Rittergut Rothenberger Haus met vriendelijke en hartelijke bediening is het na afloop goed toeven

In het moderne clubhuis in traditionele stijl is het één en al gezelligheid en hartelijkheid. De kaart biedt een uitgebreide keuze uit traditionele streekgerechten waarbij een biertje of een regionale wijn de perfecte begeleider is. Golfclub Rittergut Rothenberger Haus krijgt van mij een dikke aanbeveling en is tijdens een bezoek aan Nieder-Sachsen goed te combineren met een ronde golf op Golfresort Hardenberg en Golfclub Harz.

En om ons rondje golfen in het zuidelijke deel van Nieder-Sachsen af te maken gaan we ook nog even langs bij Golfclub Harz. Golfclub Harz ligt op 0ngeveer 50 minuten rijden van Golfresort Hardenberg, maar je kan dan wel landelijk golfen op een paardenrenbaan. Ja, u leest het goed, op Golfclub Harz kunt u golfen op een paardenrenbaan. Oké oké toegegeven, het gaat dan weliswaar alleen om holes 8 en 9 en de afslag van hole 10 die in het binnenste deel van de paardenrenbaan liggen, maar het blijft toch bijzonder. Voor de rest is Golfclub Harz in Bad Harzburg een landelijk aangelegde golfbaan met brede fairways en enige accidentatie die hier en daar voor mooie uitzichten over het weidse gebied van de Harz zorgt.

Enkele holes op het binnenterrein van de paardenrenbaan

De baan heeft een par van 72 en is voor de heren vanaf de gele tees een bescheiden 5.793 meter en voor de dames vanaf de rode tees blijft de baan nog net 19 meter boven de 5.000 meter. Bij een par van 72 vinden we op deze baan dan ook geen par-5’s van 500 meter of meer, de vier par-5’s zijn respectievelijk 460, 461, 487, en 439 meter lang, maar zijn dan wel heel slim heuvelopwaarts gelegd, of zoals in het geval van hole 8 die 461 meter lang is en in het binnenterrein van de paardenrenbaan ligt, zo ontworpen dat het een “technische” hole is geworden waar precisie belangrijker is dan lengte.

Golfclub Harz heeft een weids en landelijk karakter

Het algemene karakter van Golfclub Harz is die van een parkbaan waarbij enkele holes zo ruim en wijds zijn opgezet dat ze bijna lijken over te lopen in de omliggende akker- en weidegronden wat het landelijke karakter van deze baan nog eens extra onderstreept.

Ook een beetje water op Golfclub Harz

Op Golfclub Harz zullen vooral hogere handicappers zich vanwege de relatief korte holes en brede fairways zich snel op hun gemak voelen. Ook longhitters die normaal gesproken wel eens net links of rechts van de fairway liggen zullen zich hier prettig voelen. Ballen die normaal net naast de fairway liggen, zullen hier in de meeste gevallen nog gewoon op de fairway liggen waardoor ze makkelijker met een goede score van de baan af kunnen lopen. Met andere woorden, Golfclub Harz is eigenlijk een goede familie-golfbaan waar iedereen goed kan presteren. Op de tees die er hier en daar wat slordig, kaal en bol uitzien, valt er eigenlijk weinig op Golfclub Harz aan te merken, gewoon een prettige no-nonsens golfbaan.

De Harz is ook in de winter voor veel Nederlanders een geliefde bestemming om te komen wandelen of te langlaufen in het licht glooiende landschap. De Harz is vanuit Utrecht met de auto in ongeveer 4,5 uur te bereiken en als golfbestemming goed te combineren met bijvoorbeeld Hardenberg Golfresort bij Göttingen.

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen

Comments are closed