Royal Porthcawl – Links golf in optima forma in Wales

Royal Porthcawl, de nummer 1 golf course van Wales

Royal Porthcawl, de nummer 1 golf course van Wales

Royal Porthcawl Golf Club ligt op 45 minuten rijden van Celtic Manor aan de Glenmorgan Coast en hoort op hetzelfde verlanglijstje van te spelen golfbanen thuis als de Twenty Ten Course op Celtic Manor. Deze links baan pur sang is volgens de toonaangevende website Top 100 Golf Courses of the World de nummer 1 golfbaan van Wales.

 

Diepe potbunkers op Royal Porthcawl

Diepe potbunkers op Royal Porthcawl

Door het ontbreken van duinen en hoge begroeiing is de zee vanaf vrijwel elke hole te zien en te horen en heeft de wind overal vrij spel. De altijd minimaal aanwezige windkracht 3 komt meestal  vanuit het westen of noord-westen. Komt de wind uit het noord-westen, dan zijn de eerste drie indrukwekkende holes langs het strand recht tegen de wind in en veranderen in grandioze monsterholes.

Links de zee en rechts het binnenland met de schapen.

Links de zee en rechts het binnenland met de schapen.

Met aan de ene kant van de baan de brullende branding en aan de andere kant de rustig grazende schapen, is de omgeving ronduit rustiek te noemen.

Hole 18 eindigt zoals het hoort bij het klassieke clubhuis.

Hole 18 eindigt zoals het hoort bij het klassieke clubhuis.

Royal Porthcawl is een klassieke links course, je vertrekt bij het klassieke clubhuis om  langs het strand en de duinen 9 holes “out” weg van het clubhuis te spelen en vervolgens na 9 holes om te keren en 9 holes “in” terug naar het club huis te spelen.

Heerlijk zo'n klassiek en vooral traditioneel clubhuis, meer Brits kan het niet worden!

Heerlijk zo’n klassiek en vooral traditioneel clubhuis, meer Brits kan het niet worden!

Door het open en vlakke karakter van de baan kan je vanaf iedere hole de hele baan  overzien en voel je je nooit alleen omdat je overal golfers ziet lopen. Op deze baan zijn grote toernooien gespeeld zoals het Welsh Amateurs, de Walker Cup, en het Welsh Senior Open. Tiger Woods speelde hier in 1995 als amateur nog de Walker Cup en diverse oud tour winnaars speelden hier in het Senior Open. Ook hier kan je dus net als op de Twenty ten Course van Celtic Manor spelen in de voetsporen van  kampioenen…….

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen / EV Fotografie

Comments are closed