Beleef het British Open gevoel in Kent, de tuin van Engeland

Voor de liefhebbers, British Open links golf in Kent

Voor de liefhebbers, British Open links golf in Kent

Op 17 oktober 1860 werd op Prestwick het eerste British Open gespeeld en is daarmee met afstand het oudste van de vier majors (het British Open, het US Open, het PGA Championship en de Masters) en in de ogen van vele golfliefhebbers ook het belangrijkste. Eén van de karakteristieke voorwaarden van het British Open is dat het altijd op een linksbaan wordt gespeeld. De 14 British Open banen zijn: St. Andrews Old Course, Carnoustie, Royal Troon, Royal Liverpool, Prince’s, Royal Lytham & St. Annes, Royal St. Georges, Musselbugh Links (The Old Course), Royal Cinque Ports, Royal Port Rush, Muirfield, Royal Birkdale, Turnberry en Prestwick.

Langs de kust van Kent liggen maar liefst drie British Open banen (Prince’s, Royal St. Georges en Royal Cinque Ports) en twee golfbanen (Littlestone en North Foreland) die beiden final qualifying course voor het British Open waren. Met andere woorden, vijf golfbanen met een British Open historie.

Wij bezochten al deze vijf prachtige banen en in het eerste deel van deze reis bezoeken we Littlestone Golf Club en North Foreland Golf Club die beiden hebben gefungeerd als final qualifying baan voor het British Open.

Littlestone Golf Club stamt uit 1888 en was de Final Qualifying Course voor het British Open in 2011. Bezoekers kunnen hier zeven dagen per week terecht en dat ze meer dan welkom zijn, blijkt wel uit het feit dat ze worden beschouwd als “members for one day” waardoor ze van zowel de medal als de championship tees (6.103 meter bij een par van 71) mogen spelen. De championship course heeft van de gele tees een par van 71 met een lengte van 5.633 meter terwijl hij van de rode tees een par van 73 heeft en 5.253 meter lang is.

Littlestone Golf Club van 1888

Littlestone Golf Club van 1888

Zoals het een klassieke links course betaamt, gaan de eerste negen holes van het clubhuis weg om op het verste punt van de baan weer terug richting het clubhuis te gaan. De baan is overwegend vlak met hier en daar wat lichte ondulatie en wordt door een dijkje gescheiden van het strand waardoor het geluid van de rollende branding altijd op de achtergrond aanwezig is. Op deze baan zijn geen waterhindernissen te vinden, maar de holes worden door rough van taai duingras van elkaar gescheiden en als de bal daarin verdwijnt is het verstandig om direct een provisionele bal te spelen. Wie de rough weet te ontwijken maakt nog kans om in één van de vele soms mansdiepe potbunkers te belanden

Littlestone Golf Club, hier is kwalificatie voor het British Open gespeeld

Littlestone Golf Club, hier is kwalificatie voor het British Open gespeeld

Door het zeer vlakke en open karakter van de baan speelt de altijd aanwezige wind een grote rol in de moeilijkheidsgraad van deze baan. Doordat de wind vaak in vlagen dwars over de baan waait, kan het zijn dat een in rustige wind geslagen bal gepakt wordt door een plotselinge windvlaag en een eigen leven gaat leiden. De fairways hebben glooiingen en bulten, zijn hard en geven veel voorwaartse stuit en rol bij lage slagen terwijl de supersnelle greens verassend goed pakken ondanks dat ze niet echt zacht zijn. Liefhebbers van uitdagend links golf komen hier volledig aan hun trekken. De baan is uitstekend onderhouden en in het klassieke clubhuis worden bezoekers inderdaad als welkome gasten ontvangen!

North Foreland Golf Club uit 1903 is iets jonger dan Littlestone en was de final qualifying baan voor het British Open in 2003. Northforeland Golf Club is een seaside golfbaan met 9 links styled holes bovenop een klif met spectaculaire uitzichten op de Noordzee. Vanaf het hoger gelegen clubhuis lopen de holes naar het lager gelegen uiteinde van de klif waarna weer terug omhoog naar het clubhuis wordt gespeeld. De tweede negen achter het clubhuis hebben een open parkland karakter

North Foreland Golf Club, negen "cliff top" holes en negen seaside holes.

North Foreland Golf Club, negen “cliff top” holes en negen seaside holes.

Vanaf de tee is er op deze baan over het algemeen veel ruimte en kom je, behalve bij een echte afzwaaier, niet snel in de problemen. De uitdaging zit hem op deze baan vooral in het aanspelen van de middelgrote greens die afwisselend verhoogd zijn of goed bewaakt door bunkers. Bij 9 holes komt ook nog out-of-bounds in de directe omgeving van de green in het spel.

En ook nog eens 9 zeer uitdagende par 3 holes op North Foreland Golf Club

En ook nog eens 9 zeer uitdagende par 3 holes op North Foreland Golf Club

Wie na het spelen van de championship course nog zin heeft, kan daarna ook nog de zeer uitdagende 18 holes par-3 links styled course spelen met par-3 holes van 60 tot 120 meter en kleine greens met veel bunkers.

Dit deel van Kent is met de P&O Ferries vanuit Calais in 1,5 uur varen bereikbaar waarna de banen die wij speelden allen binnen maximaal een uur rijden te bereiken zijn.

Wie in de buurt wil overnachten kan terecht in het op 5 minuten van North Foreland Golf Club gelegen The Botany Bay Hotel waarvan het restaurant en bar het sociale trefpunt van de omgeving zijn en waar het dus altijd gezellig druk is. De comfortabele kamers  zijn voorzien van alle moderne gemakken en kijken uit over de baai.

Het gezellige terras van The Botany Bay Hotel

Het gezellige terras van The Botany Bay Hotel

Voor liefhebbers van Indiaas eten is The Ambrette in het nabij gelegen Margate een aanrader. Hier wordt met lokale producten traditionele gerechten op hedendaagse wijze bereid.

Moderne Indiase gerechten met streekproducten in The Ambrette

Moderne Indiase gerechten van streekproducten in The Ambrette

Royal Sint George’s Golf Club werd in 1887 opgericht en is één van de oudste en beroemdste golfbanen van Engeland. In totaal is het British Open hier 14 keer gespeeld, de eerste keer in 1894 en de laatste keer in 2011. Sinds 1888 wordt hier ook  jaarlijks om de Challenge Trophy gespeeld, één van de oudste golftrofeeën in de geschiedenis van golf. Verder is hier ook vijf keer het Britse PGA Championship gespeeld. Kortom, een golfbaan met statuur.

Op Royal Sint George's staan traditie en etiquette hoog in het vaandel

Op Royal Sint George’s Golf Club staan traditie en etiquette hoog in het vaandel

Royal Sint George’s heeft een par van 70 en is vanaf de backtees 6.587 meter lang en vanaf de medal tees 6.062 meter lang. En voor de dames dan, vraagt u zich misschien af? Hier kennen ze geen dames tees, wel hebben ze voor de leden van 75 jaar en ouder zogenaamde senior tees waar vanaf de baan ongeveer 4.800 meter lang is. Sinds februari 2015 (!) kunnen vrouwen trouwens ook lid worden, dus wellicht dat die dames tees er nog wel komen. Royal Sint George’s is een linksbaan met op de eerste negen diverse holes in de beschutting van duinen. De tweede negen zijn hoofdzakelijk open links holes waar de wind vrij spel heeft. De fairways hebben hier en daar bulten en richels en ook de relatief grote greens hebben behalve meerdere niveaus bulten en richels. De bal op de green krijgen is hier niet genoeg, hij moet ook echt in de buurt van de vlag komen om drama’s met het putten te voorkomen! Verder vragen de 102(!) strategisch geplaatste potbunkers ook nog om het nodige course management

Links golf pur sang op Royal Sint George's Golf Club

Links golf pur sang op Royal Sint George’s Golf Club

Royal Sint George’s Golf Club is een club met een rijke historie waar veel waarde aan traditie en decorum wordt gehecht. Zo zijn er strikte kleding voorschriften voor zowel in de baan als in het monumentale clubhuis. Even een broodje eten en wat drinken in het clubhuis mag in de “goedgekeurde” golfkleding, maar als er in het restaurant wordt gegeten, dan is jasje dasje verplicht. Al met al is het een geweldige ervaring om op een golfbaan met zoveel historie en traditie te spelen.

Op het nabij gelegen Royal Cinque Ports Golf Club is het British Open twee keer gespeeld, en wel in 1904 en 1909. Voor het British Open van 2015 was Royal Cinque Ports bovendien wederom één van de qualifying banen voor het British Open op St. Andrews.

Weidse uitzichten op Royal Cinque Ports Golf Club

Weidse uitzichten op Royal Cinque Ports Golf Club

Royal Cinque Ports is een klassieke links course op een smalle strook land waarop de holes kop aan staart liggen. Het verste punt in de baan is de tee van hole 12 waarna het weer terug naar het prachtige witte clubhuis gaat. Hier een par van 71 voor de heren en 73 voor de dames omdat twee lange par 4 holes voor de dames een par 5 zijn. Vanaf de backtees is de baan een forse 6.625 meter lang, en vanaf de medal tees voor de heren 5.945 meter en voor de dames 5.011 meter. Ook hier geonduleerde fairways en greens met bulten en richels waarbij diverse greens aan alle kanten aflopen waardoor de bal makkelijk de green afrolt als hij niet hoog met veel stop wordt aangespeeld.  Verder een aantal holes die door valleien van lage duinen lopen waar de bal zodra hij boven de duinen uitkomt gegrepen wordt door de wind. Verder moet er ook serieus rekening worden gehouden met de 64 potbunkers die de score op een hole eenvoudig kunnen laten oplopen.

Ook op Royal Cinque Ports Golf Club de kenmerkende potbunkers die bij een linksbaan horen

Ook op Royal Cinque Ports Golf Club de kenmerkende potbunkers die bij een linksbaan horen

Ook Royal Cinque Ports Golf Club gelden strikte kledingsvoorschriften voor zowel in de baan als in het stijlvolle witte clubhuis. Je kan de buitenlandse bezoekers eenvoudig herkennen, zij lopen namelijk vaak met golfschoenen aan het clubhuis in wat alleen is toegestaan in de “spikes bar” die vanaf het terras bereikbaar is.

Prince’s Golf Club waar het British Open in 1932 is gespeeld, grenst direct aan Royal Sint George’s, een laag hek en out-of-bounds paaltjes geven aan waar de grens tussen de twee banen ligt. Op Prince’s Golf Club zijn vrijwel geen duinen, dit is een vlakke en open links course waar de wind 100% vrij spel heeft.

Prince's Golf Club heeft een imponerend clubhuis

Prince’s Golf Club heeft een imponerend clubhuis

De baan heeft een par van 72 en is vanaf de championship tees 6.659 meter lang, vanaf de gele tees 6.052 meter, en vanaf de rode tees 5.354 meter. De fairways zijn redelijk breed en geonduleerd met bulten en richels. De rough is zwaar en taai maar er is wel ruimte voor een wat mindere slag, die komt niet direct in de zware rough terecht. Is dat wel het geval, dan direct een provisionele bal spelen om extra vertraging in het spel te voorkomen. Prince’s Golf Club is van deze drie banen de meest open baan en dat is goed te merken aan de altijd aanwezige wind. Hier slechts 63 potbunkers, maar op hole 5 van de Dunes wel de grootste van allemaal, de Sarazen bunker, vernoemd naar de legendarische Gene Sarazen die het British Open hier in 1932 won. Deze bunker heeft de afmetingen van een kwart voetbalveld en de hoge kant is afgeschot met houten planken om te voorkomen dat hij instort.

De beroemde Sarazen Bunker op Prince's Golf Club

De beroemde Sarazen Bunker op Prince’s Golf Club

Ook hier weer prachtig verzorgde greens en fairways met het ruwe randje dat bij een links course hoort. De 18e hole eindigt tenslotte zoals het hoort bij het moderne roodstenen clubhuis waarvan het terras uitkijkt op de 18e green.

The Lodge was voorheen het clubhuis van Prince's Golf Club

The Lodge was voorheen het clubhuis van Prince’s Golf Club

Wie deze drie banen wil spelen kan logeren in The Lodge, het voormalige clubhuis van Prince’s Golf Club, van waaruit alle drie de banen binnen 15 minuten per auto zijn te bereiken. Het hotel beschikt over comfortabele kamers, een gezellige bar, en een zeer goed restaurant.

Uitstekend eten in het restaurant van The Lodge

Uitstekend eten in het restaurant van The Lodge

Alle drie de  British Open banen liggen bij het pittoreske historische Engelse plaatsje Sandwich dat ongeveer drie kwartier rijden van  Dover ligt waar de P&O Sea Ferries in anderhalf uur vanuit Calais naar toe vaart. Een eenvoudig te bereiken bestemming dus voor de golfer die ook wel eens op drie British Open banen wil spelen!

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen / EV Fotografie

www.golfinkent.co.uk

www.visitkent.co.uk

http://www.royalstgeorges.com

http://www.royalcinqueports.com

http://www.princesgolfclub.co.uk

http://www.botanybayhotel.co.uk

http://www.poferries.com

Comments are closed