Cyprus, onbekend golfparadijs!

Blauwe lucht, zon en de zee, Cyprus heeft het allemaal!

Blauwe lucht, zon en de zee, Cyprus heeft het allemaal!

Cyprus is bij de meeste Nederlanders alleen bekend van het Eurovisie Songfestival of als bescheiden voetbalnatie tijdens de voorronden van het EK of WK, maar daar gaat verandering in komen. Cyprus heeft namelijk de intentie om zich tot een Europese top golfbestemming te ontwikkelen teneinde extra toeristen naar het eiland te trekken. Om dit te bewerkstelligen moeten in 2020 maar liefst 12 hoogwaardige championship courses de kritische en verwende golfers een onvergetelijke golfervaring bieden. De Golftraveler bezocht alvast de vier golfbanen in de omgeving van Paphos om te kijken of het nu al de moeite waard is om een golftrip naar Cyprus te maken. Op deze reis fungeert Aphrodites Hills als onze vaste uitvalsbasis.

Minthis Hills Golf Club ligt in de heuvels van Tsada op een half uur rijden van Aphrodites Hills op het terrein van een voormalig 12e eeuws  orthodox klooster. Het gaat hier om een zogenaamde resort course wat inhoudt dat het plezier van de golfer voorop staat, geen zware rough zodat je in 9 van de 10 gevallen je bal terug kan vinden en probleemloos verder kan spelen, verder zijn de holes redelijk ruim zodat je alleen met echt slechte slagen in de problemen komt.

Hole 13 van Mintis Hills Golf Club heeft een uitdagende eiland green

Hole 13 van Mintis Hills Golf Club heeft een uitdagende eilandgreen

Minthis Hills heeft een par van 71 en is vanaf de gele tees 5.4443 meter en vanaf de rode tees 4.951 meter lang. Dat lijkt kort maar dat wordt gecompenseerd door het sterk heuvelachtige karakter van de baan. De holes zijn uitdagend, sterk geonduleerd en vol met olijfbomen en cipressen. Waterhindernissen spelen hier geen rol van betekenis, maar de 113 meter lange par 3 hole 13 heeft een prachtige eilandgreen. Vanaf de hoger gelegen holes wordt je getrakteerd op prachtige uitzichten op het glooiende landschap rondom.

Na afloop van de ronde is het aangenaam toeven op het terras van Mintis Hills Golf Club

Na afloop van de ronde is het aangenaam toeven op het terras van Mintis Hills Golf Club

De baan is uitstekend onderhouden, mooie volle en strak gemaaide fairways, opvallend goede tees, keurige bunkers en uitdagende greens. De eerste negen zijn een goede voorbereiding op de meer uitdagende en hoger gelegen holes van de tweede negen. Ook opvallend is de goed aangegeven routing in de baan, hier zal je niet snel verdwalen. Na afloop is het goed toeven op het terras van het imposante clubhuis dat uitkijkt over hole 18 en de lager gelegen holes.

Eléa Golf Club ligt op 15 minuten rijden van Aphrodites Hills richting Paphos. Deze baan van de hand van voormalig topspeler Nick Faldo opende haar poorten in september 2010. Normaal gesproken staan Nick Faldo banen synoniem voor belachelijk moeilijk en alleen geschikt voor (zeer) goede spelers, maar Eléa Golf Club is een positieve uitzondering. Deze licht geaccidenteerde en open baan heeft ook een par van 71 maar met 5.734 meter van de gele en 5.152 meter van de rode tees, ietsje langer dus dan Minthis Hills.

Aléa Golf Club is rijk voorzien van bunkers!

Eléa Golf Club is rijk voorzien van bunkers!

De baan volgt de contouren van het landschap en komt zo natuurlijk over dat het lijkt of de baan er al altijd heeft gelegen. Nick Faldo houdt van bunkers, en dat is te merken, bunkers in overvloed en gevuld met zacht en fluffy Sahara zand, niet in terecht komen dus. Hier  kom je rotspartijen en ravijnen tegen, oude olijfbomen veel open terrein met slopes en waste land. Vanaf iedere hole is er zicht op de Middellandse Zee of het binnenland en is ook in het westen de stad Paphos te zien.

Vanuit het clubhuis van Aléa Golf Club heb je een prachtig uitzicht

Vanuit het clubhuis van Eléa Golf Club heb je een prachtig uitzicht

Vanuit het hoger gelegen imposante in Cypriotische stijl opgetrokken clubhuis is de hele golfbaan te overzien en alle 18 holes (met namen als ‘Tranquility’, ‘Socrates’ of ‘Venus’) zijn te zien vanaf het terras, redelijk uniek. Ook Eléa Golf Club is een resort baan, maar vanwege de vele bunkers is course management hier erg belangrijk om uit de moeilijke bunkers te blijven. Spelers met zowel lengte als precisie kunnen zich op deze baan helemaal uitleven met risk rewarding spel terwijl behoudende spelers hier ook volop zullen genieten. Ook hier is het onderhoud van opvallend hoge kwaliteit. Oh ja, en bent u in een romantische stemming? U kunt op Eléa Golf Club ook trouwen!

Tot nu toe worden mijn verwachtingen ruim overtroffen. Niet alleen kunnen Minthis Hills Golf Club en Eléa Golf Club kwalitatief moeiteloos het vergelijk met hun Spaanse en Portugese concurrenten aan, maar daarnaast  zijn de Cyprioten ontzettend vriendelijke en gastvrije mensen. De enige belemmering op dit moment zijn de iets duurdere vluchten naar Cyprus in vergelijking met de budgetvluchten naar Spanje en Portugal, maar als je alle bijkomende kosten voor bagage en een hapje en een drankje van deze budgetvluchten bij elkaar optelt, ben je voor een vlucht naar Cyprus nog maar een fractie duurder uit. Eenmaal op Cyprus aangekomen worden deze extra vliegkosten ruimschoots gecompenseerd door de lage prijzen voor eten en drinken op zowel de golfbanen als in de restaurants en bars.

Secret Valley is genieten voor spelers van elk niveau

Secret Valley is een uitdaging voor spelers van elk niveau

Op slechts 10 minuten rijden van Aphrodites Hills, bijna in de achtertuin om maar zo te zeggen, ligt Secret Valley Golf Club. In een vallei tussen de dorre heuvels is een groene oase gecreëerd met cactussen, bloemen en planten. Palmbomen en waterstroompjes vervolmaken dit paradijs dat is aangelegd bij Petra tou Romiou’ dat volgens de Griekse mythologie gezien wordt als  de plek waar de godin van de liefde Aphrodite tijdens haar geboorte uit het zilveren schuim van de branding verrees.  Secret Valley is ontworpen door golflegende Tony Jacklin die het Europese Ryder Cup team in 1985, 1987 en 1989 als captain drie maal op rij naar de overwinning leidde. Secret Valley heeft een par van 71 en is vanaf de gele tees 4.902 meter en vanaf de rode tees 4.196 meter lang en is een redelijk open mediterrane golfbaan met lichte hoogteverschillen en rots- en waterpartijen waar precisie belangrijker is dan lengte. De smalle en uitdagende holes compenseren de relatief korte lengte van de baan ruimschoots. Ook hier kunnen spelers die zowel lang als precies zijn zich helemaal uitleven met risk rewarding spel.

Hole 18 op Secret Valley Golf Club  komt zoals het hoort bij het clubhuis uit

Vanaf de tee van hole 18 kan je het clubhuis van Secret Valley Golf Club zien

Enkele holes hebben van Tony Jacklin een links karakter meegekregen en ook als je naar de lay out van de golfbaan kijkt dan heeft dat veel weg van die van een traditionele links course. Vanaf het clubhuis speel je bijna negen holes kop aan staart weg van het clubhuis naar het verst verwijderde punt van de baan waarna je dan weer negen holes terug naar het clubhuis speelt.

Ook op Secret Valley Golf Club prachtige uitzichten

Ook op Secret Valley Golf Club vanuit het clubhuis prachtige uitzichten

Het clubhuis in Cypriotische stijl is modern, ruim en van alle gemakken voorzien, ook hier is het onderhoud van de baan weer uitstekend.

We sluiten tenslotte af met de uitdagende baan van Aphrodites Hills Golf Club, een gevarieerde en avontuurlijke baan met een par van 71 en een lengte van 5.369 meter van de gele en 4.528 meter van de rode tees. Aphrodites Hills is een gevarieerde resort course met zowel ruime vlakke holes als smalle, en spectaculaire uitdagende holes met als absolute klapper de voor de heren 128 meter lange hole 7 par 3 over een diep ravijn.

De uitdagende afslag van hole 7 op Aphrodites Hills

De uitdagende afslag van hole 7 op Aphrodites Hills

De rode tee ligt aan de andere kant van het ravijn op 75 meter van de green, maar de meeste dames slaan hier vanwege de uitdaging ook van geel af. Op de tee ben je geneigd om voor de zekerheid één of twee clubs extra te nemen naar de iets lager gelegen green, maar dat is een slecht idee omdat je dan snel te ver bent en in de achter de green gelegen bunkers of rotzooi terecht komt waarna je dus een lastige slag terug richting het ravijn overhoudt waarbij de green ook nog eens richting ravijn afloopt. Om van de gele tee naar de green te komen ben je met de (verplichte) buggy vijf minuten onderweg over een buggy pad met haarspeldbochten en vangrails om te voorkomen dat je het ravijn in rijdt!

Na de afslag op hole 7 ben je vijf minuten onderweg om bij de green te komen

Na de afslag op hole 7 ben je vijf minuten onderweg om bij de green te komen

Hole 18 eindigt zoals het hoort bij het in mediterrane stijl opgetrokken clubhuis waar het hele terras kan meegenieten van de laatste uitdagende slag over water naar de green. Spelen op Aphrodites Hills is een onvergetelijke ervaring die eigenlijk niet op het lijstje van de reislustige golfer mag ontbreken. Ook hier weer een perfect onderhouden baan die moeiteloos het vergelijk met de Spaanse, Portugese en Turkse banen aan kan.

De uitdagende 18 hole van Aphrodites Hills eindigt zoals het hoort voor het clubhuis

De uitdagende 18e hole van Aphrodites Hills eindigt zoals het hoort voor het clubhuis

Zoals vermeld verbleven wij tijdens deze reis in het bekende en comfortabele vijf sterren Intercontinental Aphrodites Hills Hotel in de heuvels boven Paphos waar het de gasten aan niets ontbreekt. Naast de ruime comfortabele kamers hebben de gasten de keuze uit meerdere restaurants, een gezellige levendige bar met iedere avond levende muziek, een heerlijk zwembad en spa en een Village Court met terrasjes, winkeltjes en podium waar het ook in de avond gezellig toeven is. Kortom een echt vakantie paradijs waar ook de kinderen in de Kids Club bezig gehouden worden als pa & ma bijvoorbeeld even gaan golfen.

Het is heerlijk genieten in het Aphrodites Hills Hotel

Het is heerlijk genieten in het Aphrodites Hills Hotel

Wie even het hotel uit wil om van de authentieke Cypriotische sfeer te proeven, kan terecht in het nabijgelegen populaire Paphos. Rondom de oude haven stikt het van de gezellige terrasjes en restaurantjes waar je overal in het Engels terecht kan. Maar nog dichterbij, net buiten de poorten van Aphrodites Hills in de heuvels, ligt Kouklia, een klein dorp waar diverse taverna’s samen met de kerk het dorpsplein omzomen en waar iedere avond tot laat in de nacht van het mediterrane avondleven kan worden genoten onder het genot van een hapje en een drankje tegen uitermate vriendelijke Cypriotische prijzen.

Even eten en drinken in het nabij gelegen Kouklia is niet duur

Even eten en drinken in het nabij gelegen Kouklia is niet duur

Zoals al eerder gezegd heeft Cyprus als golfbestemming mijn verwachtingen ruimschoots overtroffen en ik ben dan ook zeer benieuwd of Cyprus in de komende jaren inderdaad de nieuwe grote golfbestemming voor Europa gaat worden, we zullen het zien!

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen / EV Fotografie

www.aphroditeshills.com

www.visitcyprus.com

Comments are closed