Golfclub Emmeloord, links golf op grote hoogte in de polder

De golfbaan ligt grotendeels op een terp.

De golfbaan ligt grotendeels op een terp.

Wie wel eens vanuit de Randstad over de A6 naar Friesland (of andersom) rijdt, kan de groene bult langs de snelweg bij Emmeloord haast niet ontgaan. De terp met daar bovenop zes holes van Golfclub Emmeloord steekt als een groene puist majestueus boven het verder vlakke polderlandschap van de Noordoostpolder uit.

De voormalige boerderij is getransformeerd tot  een modern clubhuis.

De voormalige boerderij is getransformeerd tot een modern clubhuis.

Golfclub Emmeloord is in 2004 oorspronkelijk begonnen als een 9-holes par-3 baan op een boerenerf waarna het nog tot 2009 duurde voordat de spectaculaire 9-holes par-37 championship course geopend werd. En spectaculair is de baan zeker, de baan heeft het karakter van een heuse linksbaan ook al ligt hij midden in de polder.

Vanaf de tee van hole 4 heb je een prachtig uitzicht over de baan.

Vanaf de tee van hole 4 heb je een prachtig uitzicht over de baan.

De baan is ontworpen door Gerard Jol en heeft (als je twee keer negen holes speelt) een par van 74 met een lengte van 5.083 meter vanaf de rode en 6.041 meter vanaf de gele tees. Omdat de laagst gelegen hole 5,40 onder NAP ligt en het hoogste punt van de terp 17 meter boven NAP, is het totale hoogteverschil een spectaculaire 22,40 meter.

 

Ook de laag gelegen holes zijn uitdagend.

Ook de laag gelegen holes zijn uitdagend.

De eerste drie holes liggen in de schaduw van de terp en vereisen goed course management vanaf de tee om de rough en bunkers te ontwijken. De fairways zijn voorzien van hobbels en richels waardoor de bal uiteindelijk op een plek kan eindigen die je niet verwacht.  bunkers en waste areas. De zes holes bovenop de terp liggen open en onbeschermd voor de elementen en bieden prachtige uitzichten op het omringende polderlandschap hier zijn ook enkele zandverstuivingen te vinden.

Een mooi voorbeeld van de greenside bunkers die je hier tegen kan komen.

Een mooi voorbeeld van de greenside bunkers die je hier tegen kan komen.

Uitdagende afslagen naar smalle landingsgebieden dwingen je om op de tee goed na te denken waar je de bal wil laten eindigen om niet in de problemen te komen. Spelers met minder lengte komen op deze baan minder snel in de problemen dan long hitters. De greens zijn zonder uitzondering allemaal goed bewaakt en een misslag eindigt al snel in een bunker of in de omliggende rough.

Hole 4 is een intimiderende par 3 over een flinke vijver heen.

Hole 4 is een intimiderende par 3 over een flinke vijver heen.

Hole 4 is de absolute signature hole van de baan. Deze par 3 van 166 meter voor de heren en 142 meter voor de dames heeft twee verschillende tees (voor de 1e negen en voor de 2e negen)  en van de tee van de 2e negen speel je vanaf de verhoogde tee over de vijver naar de green. Voor wie niet durft of niet genoeg lengte heeft, ligt er links langs het water een fairway, maar dat kost dus altijd een extra slag.

Na het spelen van de grote baan kan je ook nog de par 3 baan spelen.

Na het spelen van de grote baan kan je ook nog de par 3 baan spelen.

Na afloop van negen holes sta je alweer te popelen om ze nog een keer te spelen en de 18 holes vol te maken, een goed teken voor een negen holes baan! Golfclub Emmeloord is een mooi voorbeeld van hoe mooi en goed een negen holes baan kan zijn. En vlak de negen holes par-3 baan ook niet uit, met holes van 52 tot 120 meter lengte en kleine greens is deze par-3 baan in links stijl een goeie test voor het korte werk. En wat nog mooier is, bij een 18 holes dag greenfee is de par-3 baan inbegrepen, mooi om op te warmen voor je de “grote baan” in gaat.

Plezier en gezelligheid staan voorop bij Golfclub Emmeloord.

Plezier en gezelligheid staan voorop bij Golfclub Emmeloord.

Golfclub Emmeloord kenmerkt zich door een hartelijke, gastvrije en laagdrempelige sfeer. Het is een echte vereniging die zowel voor de receptie als de horeca op vrijwilligers draait. Het is duidelijk te merken, de leden zijn trots op hun baan en vinden het geweldig als er gasten komen spelen die dan ook hartelijk en gastvrij worden ontvangen. De kaart is simpel en eenvoudig, maar meer dan voldoende om een gezellig dagje golfen mee af te sluiten, ik had er in ieder geval een geweldige dag!

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen / EV Fotografie

Comments are closed