Maleisië: stelende apen, lekker eten, Petronas Towers en golf!

Golfen in het land van de Maleisische tijger

Golfen in het land van de Maleisische tijger

Golf in Maleisië is een bijzondere belevenis. Terwijl op Lankgawi overwegend de tropische jungle het beeld op en rond de golfbanen bepaalt, is dit bij Kuala Lumpur veelal de skyline van één van Azië’s modernste en meest ontwikkelde metropolen. Enkele zaken hebben Lankgawi en Kuala Lumpur echter wel gemeen, de golfbanen zijn allemaal mooi en van hoge kwaliteit, en op beide plekken is het een culinair paradijs. De liefhebbers van golf in de tropen en de Aziatische keuken kunnen in Maleisië hun hart ophalen!

 

The Else Club is een echte junglebaan

The Else Club is een echte junglebaan

 

The Els Club Teluk Datai op Langkawi is een jungle golfbaan pur sang. Uitgehakt in het tropische regenwoud zijn de holes zo uitdagend dat Ernie Els het onnodig vond om nog bunkers in het ontwerp op te nemen, waterhindernissen zijn er wel op enkele holes. Behalve dat het belangrijk is om uit de bomen te blijven is het ook belangrijk om je spullen goed in de gaten te houden. De kleine apen die de jungle rond de baan bewonen, zijn hondsbrutaal en stelen als ze de kans krijgen alles wat los en vast zit. Gelukkig zijn de (verplichte) caddies er aan gewend en houden ze de boel goed in de gaten, maar zo af en toe lukt het de apen toch nog om hun slag te slaan, dus wees gewaarschuwd! Holes 5 en 17 zijn de meest opvallende holes omdat deze als enige langs de zee lopen.

Eén van de strandholes van The Else Club

Eén van de strandholes van The Else Club

Het Gunung Raya Golf Resort Langkawi is een geaccidenteerde tropische parkbaan met weliswaar meer ruimte dan op de The Els Club, maar dan wel met bunkers en waterhindernissen. De golfbaan ligt direct aan het hotel, maar niet net zoals het hotel aan zee.

Het hotel van het Gunung Raya Golf Resort heeft een betovrend uitzicht

Het hotel van het Gunung Raya Golf Resort heeft een betoverend uitzicht

Vanuit het hotel kijk je uit op een baai met allemaal kleine eilandjes die zo in een 007 film als decor kunnen dienen. De golfbaan meandert landinwaarts over de terreinen van een voormalige rubberplantage.

En uitzicht op het Gunung Raya gebergte

En uitzicht op het Gunung Raya gebergte

Hier wordt het uitzicht vooral bepaald door de uitlopers van het Gunung Raya gebergte. Vanaf sommige hoger gelegen holes is de zee echter wel te zien.

 

Behalve voor golf is Maleisië ook een paradijs voor de lekkerbek

Behalve voor golf is Maleisië ook een paradijs voor de lekkerbek

Het Wan Thai Langkawi Restaurant is voor de lekkerbekken “The Place To Be” in Langkawi. Hier hoofdzakelijk lekkernijen die uit de zee afkomstig zijn maar ook klassieke gerechten. In Kuala Lumpur krijgen de gasten van het Saloma Theatre Restaurant tijdens het diner een zang- en dansshow voorgeschoteld waarin de diverse culturen en historie van Maleisië in rap tempo voorbij komen.

In het Saloma Theatre Restaurant komt de historie van Maleisië in rap tempo voorbij

In het Saloma Theatre Restaurant komt de historie van Maleisië in rap tempo voorbij

Een andere attractie is het Atmosphere 360° restaurant in de Kuala Lumpur Tower dat tijdens de maaltijd 360° roteert en een spectaculair uitzicht over de stad geeft. Maar de echte lekkerbekken gaan natuurlijk te voet door de stad om te genieten van bijvoorbeeld China Town en kleine lokale restaurantjes.

Palm Garden is aangelegd in een voormalige palm plantage

Palm Garden is aangelegd in een voormalige palm plantage

In Kuala Lumpur en directe omgeving zijn er momenteel 19 golfbanen, de volgende drie zijn een bezoek meer dan waard. Palm Garden Golf Club is een prachtige licht geaccidenteerde parkbaan op een voormalige palm plantage in één van de buitenwijken van Kuala Lumpur. Een uitbundige tropische vegetatie omlijst prachtig aangelegde uitdagende holes waar precisie belangrijker is dan lengte. Gelukkig kennen de lokale caddies de greens als hun broekzak en zorgen er voor dat drama’s op de greens uitblijven.

Het grote meer waaraan The Mines Golf Club ligt, is de oorspronkelijke groeve die men heeft laten vol lopen met water

De oorspronkelijke groeve van The Mines heeft men vol laten lopen met water en is nu een meer

The Mines Golf Club is gelegen op het terrein van een voormalige tinmijn waarvan de oorspronkelijke groeve is gevuld met water en getransformeerd tot een groot meer waar diverse holes aan liggen. Uitdagende holes met, alweer, lastige greens waar de hulp van de caddies wederom van onschatbare waarde blijkt te zijn.

Hier liep vroeger de Maleisische tijger rond

Hier liep vroeger de Maleisische tijger rond

Sungai Long Golf & Country Club is ontworpen door Jack Nicklaus en wordt als één van de beste golfbanen van Maleisië beschouwd. Hier wordt een beroep gedaan op alle vaardigheden van een golfer. De lange en uitdagende holes volgen de contouren van het natuurlijke licht geaccidenteerde terrein met uitzicht op het omliggende heuvellandschap. Het zal geen verassing zijn dat het in alle clubhuizen na het spelen goed toeven is waar je ook heerlijk kan eten.

Sungai Long G&CC is één van de oudste golfbanen van Kualalumpur

Sungai Long G&CC is één van de oudste golfbanen van Kualalumpur

Golf in Maleisië is, net zoals in de rest van Azië, zeer exclusief en enkel voorbehouden aan de welgestelden en toeristen. Het gebruik van een caddy is eigenlijk vrijwel overal verplicht en de caddy fee ligt omgerekend gemiddeld tussen de 10 en 20 Euro, afhankelijk van hoe tevreden je over de caddy bent.

De wereldberoemde Petronas Towers zijn in veel films terug te zien

De wereldberoemde Petronas Towers zijn in veel films terug te zien

Voor shopaholics is Kuala Lumpur een “shopping paradise”. Uiteraard zijn alle bekende grote Europese merken verkrijgbaar, maar vooral de lokale en Aziatische merken zijn voor ons interessant om mee naar huis te nemen. Uiteraard mag een bezoek aan de wereldberoemde Petronas Towers niet ontbreken. Vanuit het centrum loop je daar via een air conditioned(!!!) loopbrug en ondergrondse tunnels in 20 minuten naar toe. Eigenlijk is het meest verstandige om vanuit Nederland alleen de meest noodzakelijke kleding mee te nemen en de rest ter plekke te kopen!

 

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen / EV Fotografie

Comments are closed