GOLF IN TUNESIË, HET KAN WEER !

Monastir ligt aan zee en heeft dus ook een jachthaven

Prachtige golfbanen, geweldige hotels, mooie stranden, lekker eten en drinken,  vriendelijke mensen, veel historie, en niet te vergeten een geweldig klimaat voor zowel golfers als niet golfers hebben niet kunnen voorkomen dat Nederlandse en andere toeristen Tunesië de laatste paar jaar massaal links hebben laten liggen vanwege negatieve reisadviezen. Ontzettend jammer voor zowel de lokale bevolking voor wie de toeristenindustrie een belangrijke bron van inkomsten is, alsook voor de toeristen zelf die daardoor een prachtige en betaalbare vakantiebestemming mis liepen. Maar goed nieuws, er is geen enkel negatief reisadvies meer voor Tunesië, dus er kan weer volop van al het moois dat Tunesië te bieden heeft genoten worden.

Hier kom je echt niets te kort……

Het luxe vijfsterren Hasdrubal Thalassa Spa & Wellness Hotel in Hammamet is een uitstekende uitvalsbasis voor een golftrip. In dit hotel geniet je van ruime luxe kamers (een standaard kamer is direct al een junior suite), prachtig zwembad, eigen strand, goed eten en natuurlijk het Thalassa Spa en Wellness waar je heerlijk kan genieten van diverse behandelingen.

Vanaf het vliegveld van Tunis is het een klein uurtje rijden naar het hotel door een afwisselend landschap waardoor je er eigenlijk bent voordat je er erg in hebt. Het weer was heerlijk met gemiddelde temperaturen van rond de 27 graden terwijl het kwik in Nederland die week rond de 13 graden met regen lag, heerlijk genieten voor ons dus.

Wij bezoeken deze trip The Residence G&CC bij Tunis, de Sea Course en de Panorama Course bij  Port El Kanthaoui, Flamingo Golf bij Monastir, en Citrus Golf en Yasmin Valley bij Hammamet zelf waarbij de reistijden vanuit het hotel varieerden van 15 minuten tot ruim een uur.

The Residence is een echte resortbaan, maar wel ontworpen door Robert Trent Jones Jr.

Het aan de zoutmeren van Gammarth gelegen The Residence Golf Course in Tunis maakt deel uit van het super de luxe The Residence Resort. Het zal dus geen verrassing zijn dat deze door Robert Trent Jones Jr. ontworpen golfbaan tot de beste van Tunesië behoort en een sportieve uitdaging is voor golfers van elk niveau. Een Robert Trent Jones baan kenmerkt zich vooral door veel bunkers oplopend tot wel elf bunkers op sommige holes. Op diverse holes worden de longhitters onder ons uitgedaagd om met een risicovolle slag over de bunkers birdie en zelfs eagle kansen te creëren, maar de “short hitters” onder ons kunnen hier met wat behoudender spel prima uit de voeten.

Gezellig slenteren en eten in Sidi Bou Said

Wie in de ochtend speelt, kan na afloop kiezen om in het moderne luxe clubhuis te lunchen  of dat te doen in het nabij gelegen Sidi Bou Saïd waarna de dag kan worden afgesloten met bijvoorbeeld een bezoek aan het openlucht museum van Carthago of het  Bardo Museum dat beschikt over de grootste collectie Griekse en Romeinse mozaïeken.

Zoals de naam doet vermoeden, mooie uitzichten op de Panorama Course

Het bij veel toeristen geliefde Port El Kantaoui wordt met zijn sfeervolle Marina wel gezien als het Tunesisiche Puerto Banus, hier valt 24 uur per dag van alles te beleven, en zeker ook voor golfers. El Kantaoui Golf beschikt over twee door de vermaarde Amerikaanse golfbaanarchitect Ronald Fream ontworpen 18 holes championship courses, de Panorama Course en de Sea Course. Beide banen behoren tot de topbanen van Tunesië waarvan de heuvelachtige Panorama Course vanwege de hoogteverschillen dan weer de meest uitdagende van de twee is. Beide banen zijn zeer goed onderhouden en op het terras dat van het volledig gerenoveerde clubhuis dat uitkijkt over de baan, is het na het spelen uitstekend toeven.

Wellicht de meest uitdagende baan, Flamingo Golf

Een andere absolute topbaan die ook door Ronald Freame is ontworpen, is Flamingo Golf bij Monastir. Deze golfbaan heeft zich na een ingrijpende renovatie enkele jaren terug ontwikkeld tot een open, heuvelachtige mediterraanse topbaan met prachtige uitzichten op de Middellandse Zee. Vlakke holes worden afgewisseld door heuvelachtige holes met soms stevige hoogteverschillen waardoor de baan afwisselend en uitdagend is. De baan is goed verzorgd en mag zeker niet overgeslagen worden tijdens een bezoek aan Tunesië.

Citrus La Foret, course management is belangrijk

En dan bijna om de hoek van het hotel ligt Citrus Golf met twee prachtige 18 holes banen, Les Oliviers en La Fôret die ook van de hand van Ronald Freame zijn en garant staan voor uitdagend golf waar niet alleen lengte, maar ook goed course management van belang zijn om goed te scoren. Ook hier weer alles goed onderhouden en ondanks de recente droogte mooi groen. Citrus Golf beschikt over uitstekende en ruime oefenfaciliteiten en een driving range waar je vanaf het gras kan slaan plus nog een 9 holes Executive Course waardoor Citrus Golf bij uitstek ook geschikt is voor groepen.

Ook op Yasmine veel ondulatie

Yasmine Valley Golf Club tenslotte, ligt ook om de hoek van het hotel en is de buurman van Citrus Golf dat aan de andere kant van de snelweg ligt. Ook deze baan is van de hand van Ronald Freame en daagt de speler uit met verhoogde tees en verhoogde greens met prachtige uitzichten vanaf vele punten van de baan. Van alle gespeelde banen heeft Yasmine Valley het meest te lijden gehad van de droogte, maar blijft niettemin een heerlijke baan om te spelen.

Het Tunesische keramiek is zeer de moeite waard als souvenir

Tunisair vliegt op maandag en vrijdag twee keer per dag op comfortabele tijden rechtstreeks van Amsterdam naar Tunis met als goed nieuws dat golftassen tot en met 15 kilo gratis mee mogen en je aan boord ook nog eens een hapje en een drankje krijgt wat tegenwoordig al erg bijzonder begint te worden waardoor de ticketprijzen erg concurrerend zijn.

 

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen / EV Fotografie

Info: www.discovertunisia.com

Comments are closed