De ‘West Atlantic Coast’ van Engeland, paradijs voor liefhebbers van linksgolf en surfen

Aan de West Atlantic Coast zijn behalve golfbanen ook prachtige stranden te vinden

Zodra de term ‘linksgolf’ valt, is de eerste bestemming die bij negen van de tien golfers naar boven komt Schotland. En inderdaad, Schotland is ook de meest voor de hand liggende bestemming en locatie als het over linksgolf gaat, maar iedereen weet ook dat het wisselvallige klimaat Schotland nou niet bepaald tot een ideale bestemming voor golfvakanties maakt.

Maar, gelukkig is er een uitstekend alternatief voor de golfer die graag linksgolf speelt op een locatie waar het klimaat een stuk bestendiger en betrouwbaarder is dan in Schotland, de linksbanen net zo uitdagend zijn, en waar ook Engels gesproken wordt: de ‘West Atlantic Coast‘ van Engeland. Langs de Atlantische kust van Noord-Wales, Somerset en Devon liggen maar liefst zes prachtige, uitdagende samenwerkende links golfbanen te wachten op de liefhebbers van links golf. Van zuid naar noord zijn dat Trevose, St. Enodoc, Royal North Devon, Saunton East & West, en Burnham & Berrow. Ondanks dat het om zes linksbanen gaat, hebben ze elk duidelijk een eigen karakter.

Op hole 1 van Trevose gaat het richting de oceaan

Trevose Golf & Country Club ligt aan de noordelijke kust van Cornwall aan de Constantine Bay bij het populaire badplaatsje Padstow en heeft zoals het een echte Countryclub betaamt behalve een 18 holes Championship Course ook tennisbanen, een zwembad, spa & wellness faciliteiten, en de mogelijkheid om direct aan de baan te logeren in appartementen of bungalows met het strand binnen loopafstand. Constantine Bay is met zijn rollende golfen en wilde branding een geliefde locatie voor board surfers. De baan heeft (afhankelijk van de gebruikte tee op hole 10) voor de heren vanaf de gele tees een par van 71 of 72 en een lengte van 5.568 meter. Voor de dames meet de baan vanaf de rode tees 5.237 meter en heeft dan een par van 73 omdat hole 18 voor de dames een par 5 is in plaats van een par 4.

Trevose is een klassieke links course

Trevose is een licht geaccidenteerde links course van de hand van Harry Colt met alleen de green van hole 2 en de tee van hole 3 direct aan het strand maar wel met vanaf de meeste holes zicht op de Atlantische Oceaan. Landinwaarts vormen het witte clubhuis en de vele witte huizen tegen de heuvels het voor deze streek zo specifieke decor. Door de altijd aanwezige wind zijn de kort gemaaide fairways met de vele bulten, valleien en richels hard en droog waardoor de bal na de landing nog ver door kan stuiteren en rollen. De meeste greens hebben dan ook een vrije doorgang aan de voorkant waardoor de bal de green op kan stuiteren of rollen. Door de korte vlaggen (vanwege de altijd aanwezige wind waaien lange vlaggen kapot) lijkt het optisch alsof de afstanden naar de vlag verder zijn dan in werkelijkheid en is de vergissing van een stok te veel snel gemaakt.

De kust bij Trevose is prachtig ruig

Trevose is een open links course met weinig tot vrijwel geen hoge begroeiing waardoor hoge ballen letterlijk en figuurlijk een speelbal van de wind worden zodra de snelheid uit de bal is. De meest effectieve slag is dan ook een punchslag die laag blijft en lang doorstuitert. Hou er bij het putten rekening mee dat een put richting de zee over het algemeen sneller is dan van de zee af. Trevose is een baan die redelijk ruim is opgezet en waar de bal over het algemeen goed teruggevonden kan worden als de fairway wordt gemist. Maar pas op, zodra de bal in de heide of duinrozen terecht komt, is het raadzaam een provisional te spelen. Door de ruime opzet is Trevose ook geschikt voor de hogere handicapper die eens de ervaring van spelen op een links course wil beleven. Voor de niet-golfers zijn er binnen loopafstand zes stranden waar veel board surfers zich uitleven en diverse wandelroutes langs het strand en door de duinen. Voor de liefhebbers van vis en seafood zijn er in Padstow maar liefst vier verschillende restaurants van de beroemde chef Rick Stein te vinden. En oh ja, vergeet vooral niet om een glas Cornish Cider te drinken, gemaakt van de lokale inheemse appelsoorten en heerlijk dorstlessend.

Een warm welkom bij St. Enodoc

St. Enodoc Golf Club is bij vele Nederlandse golfers inmiddels geen onbekende naam meer. Deze prachtige en uitdagende linksgolfbaan uit 1891 van de hand van golfbaanarchitect James Braid slingert zich op spectaculaire wijze over en langs de kliffen van Noord-Cornwall bij Wadebridge met prachtige uitzichten op de monding van Camel River en de Atlantische Oceaan. Hoewel er op St. Enodoc ook enkele duinholes met wat hogere begroeiing te vinden zijn, kan er toch gesproken worden van een links course. De meeste holes liggen open en bloot boven op de kliffen en de duinen zonder enige vorm van beschutting van bomen. Op een enkele hole is er beschutting tegen de wind vanwege het duinpan waar de fairway door heen loopt, maar ballen die boven het duin uitkomen worden onherroepelijk gegrepen door de altijd aanwezige wind die afwisselend heftig en rustig is.

St. Enodoc heet niet voor niets 'The Church Course'

St. Enodoc heeft voor de heren een par van 69 en een lengte van 5.497 meter vanaf de gele tees. Voor de dames is de par daarentegen een indrukwekkende 73 met een lengte van 5.146 meter vanaf de rode tees. Voor de heren zijn er slechts 2 par 5 holes maar meerdere lange par 4 holes die het uiterste in lengte en precisie vergen. Enkele van de lange par 4 holes voor de heren zijn voor de dames korte par 5 holes, vandaar dat zij een par van 73 hebben. St. Enodoc is desalniettemin een baan waar ook de hogere handicapper zonder lengte goed uit de voeten kan omdat  de bal dan beter in de baan gehouden kan worden en de meeste hindernissen niet echt in spel komen . Lagere handicappers met lengte worden op St. Enodoc geconfronteerd met lange par 4 holes waar de wind en de vele diepe potbunkers het spel zeer uitdagend maken. Op St. Enodoc zullen hogere handicappers misschien zelfs makkelijker hun handicap spelen dan lagere handicappers, kortom een baan die zonder meer geschikt is voor spelers van elk niveau.

De beroemde hill side bunker op hole 6 van St. Enodoc

Spectaculair zijn de vele uitzichten op de Atlantische Oceaan en het achterland vanaf de hoge duinen. Op hole 6 is trouwens de grootste ‘hill side’ bunker van Europa te vinden. Het gaat hier om een par 4 van 327 meter met een lichte dogleg naar rechts waarbij het van essentieel belang is dat de afslag links in de knik op de fairway wordt geplaatst om bij de approach zicht op de green te hebben. Ligt de afslag rechts van het midden of te kort dan blijft er een uitdagende blinde slag over de heuvel en deze grote bunker over met alle risico’s van dien. Een bogey is op deze hole een goede score, een par rechtvaardigt een vreugdedansje op de green! St. Enodoc is een links course waar de vele uitzichten vanaf de kliffen en de hoge duinen één van de afleidende factoren is, een baan met veel fotomomenten. Het uitzicht vanuit het clubhuis is fantastisch en de aanwezige verrekijker in de lounge maakt het mogelijk om de verrichtingen van de golfers tot ver in de baan te volgen onderwijl genietend van een pint Orchard Cornish Cider.

Royal North Devon Golf Club Westward Ho! ligt ongeveer anderhalf uur rijden over de Atlantic Road noordelijk van St. Enodoc aan de kust van Devonshire bij het plaatsje Bideford en is officieel de oudste links course van Engeland, en de baan ligt er al meer dan 100 jaar ongewijzigd bij. Royal North Devon is nogal bijzonder omdat het golfterrein op openbare gronden ligt waar wandelaars altijd voorrang hebben. Ook lopen er schapen en paarden los over de baan die grazen en op die manier de greenkeepers een handje helpen bij het kort houden van het gras. Royal North Devon is overwegend een vlakke en open links course waar het op sommige holes vanaf de tee moeilijk te zien is hoe de fairways lopen. Op Royal North Devon is er nergens beschutting te vinden voor de altijd aanwezige wind. De richting van de tees en het caddy boekje brengen dan uitkomst en op sommige fairways staan zelfs hoge palen met het nummer van de hole om aan te geven waar de fairway is.

Op Royal North Devon kan je zo maar schapen tegenkomen in de baan

Royal North Devon is vanaf de gele tees voor de heren 5.781 meter lang met een par van 72. Voor de dames is de baan vanaf de rode tees 5.137 meter lang met een par van 73. Opvallend op de scorekaart is de in dikke rode letters geschreven waarschuwing “SLOW PLAY IS UNACCEPTABLE”, blijkbaar houden ze hier niet van langzaam spel.

Als je hier rondloopt is het makkelijk voor te stellen hoe golf in de vroege dagen gespeeld werd met de schapen en paarden die vrij over de baan lopen. Uiteraard is er ook een local rule van toepassing als je een schaap of paard raakt: de slag telt niet en speel vanaf dezelfde plek een nieuwe bal zonder strafslag.

Prachtige ruige open links holes op Royal North Devon

Na de eerste twee simpele nogal recht-toe-recht-aan holes begint het dan echt en komen de echte links holes met bulten, valleien, richels en heel veel dikke, dichte lage begroeiing waar je beslist niet in terecht wilt komen. Op diverse holes, zoals op hole 10, moet je over dikke wuivende velden van stekelig rietgras van ongeveer anderhalve meter hoog afslaan om de fairway te bereiken die je vanaf de tee niet kan zien. Zeer intimiderend, het is eenvoudiger om over een grote plas water af te slaan omdat je dan in ieder geval de fairway kan zien. Een bal in het riet betekent zonder na te denken de bal opgeven en een nieuwe bal in het spel brengen, zoeken is vrijwel onmogelijk vanwege de scherpe stekels die het riet ondoordringbaar maken, en als je de bal vindt, is hij toch onspeelbaar.

Op hole 10 van Royal North Devon moet je over een groot intimiderend veld van stekelig riet afslaan

Royal North Devon ligt direct aan het strand, slechts gescheiden door een weg die druk gebruikt wordt door de dagjesmensen aan het strand. Behalve voor de schapen en de paarden moet je hier dus ook uitkijken voor de wandelaars en het verkeer dat altijd voorrang heeft op de golfers.  Zo ligt de green van hole 17, een rechte par 5 van 491 meter net aan de andere kant van deze weg, en als je pech hebt moet je een tijdje wachten voordat er gelegenheid is voor je laatste slag naar de green.

Hoewel overwegend vlak, zijn er ook enkele duinen in de baan, maar meer dan licht geaccidenteerd wordt het niet op Royal North Devon. Ofschoon je overal op de baan afdrukken van de paardenhoeven vindt blijven de schapen en de paarden hoofdzakelijk in de buurt van het clubhuis grazen.

Ook paarden op Royal North Devon

Een puurdere vorm van links golf dan op Royal North Devon is er denk ik nergens ter wereld te vinden. Op zich is de baan geschikt voor spelers van elk niveau, maar op enkele holes zal de hogere handicapper de schrik om het hart slaan vanwege de moeilijke en uitdagende afslagen over de wuivende velden van stekelig rietgras.

In het clubhuis van Royal North Devon is trouwens één van de grootste verzamelingen golftrivia en oude stokken te vinden die slechts geëvenaard wordt door de verzameling die te vinden is in het clubhuis van de Royal & Ancient in St. Andrews. Royal Nort Devon, een ervaring om nooit te vergeten!

Een half uur rijden aan de andere kant van de baai ligt Saunton Golf Club met twee 18 holes championship courses, de East en de West Course waarvan de East Course gebruikt wordt voor de grote toernooien. Saunton East heeft voor de mannen een par van 71 en meet vanaf de witte tees 5.784 meter. Voor de dames heeft de baan een par van zelfs 74 en een lengte vanaf de rode tees van 5.364 meter.

Hole 3 op de Saunton East Course heet 'The Valley'.........

Saunton East heeft een licht geaccidenteerd karakter met lage duinen waardoor de wind overal vrij spel heeft. Ook hier weer de typische harde en droge fairways die zo kenmerkend zijn voor de linksbanen. De Saunton East  Course is een lastige baan om te temmen, toch zullen ook op deze baan weer met name de hogere handicappers die niet zo ver slaan niet snel in de problemen komen. Kort en recht is zeker op deze baan beter dan ver en scheef. De lagere handicapper die veel lengte heeft zal op deze baan regelmatig de keuze moeten maken tussen “er voor gaan” of behoudend spel en zijn score bij elkaar houden. Hoe dan ook, spelen op Saunton is een feestje. De baan is prachtig onderhouden met goed gemaaide fairways en greens en strakke potbunkers met de kenmerkende revetted wanden waar je liever niet in terecht komt.

De Saunton East Course is volgens de insiders van zo’n hoge kwaliteit dat zelfs Sir Nick Faldo heeft gezegd dat als de infrastructuur aan dit deel van de kust beter zou zijn geweest, het British Open hier zonder twijfel een keer gespeeld zou worden, dat wil toch wel wat zeggen uit de mond van zo’n coryfee.

De prachtige slothole van de Saunton East Course

Op de Saunton East Course zijn er verschillende verhoogde greens te vinden die, ondanks de altijd aanwezige wind, heel secuur moeten worden aangespeeld om niet in één van de omliggende diepe potbunkers te belanden of de omliggende dikke begroeiing. De Saunton East Course heeft een prachtige slothole, een par 4 van 348 meter met de green voor het terras van het prachtige traditionele clubhuis. Deze hole vereist precisie vanaf de tee tot op de green vanwege de smalle fairway vol bulten en kuilen, de drie potbunkers op driving distance aan de linkerkant van de fairway, en de zware rough aan de rechterkant van de fairway. Maar wat is er nou leuker dan de bal ten overstaan van een vol terras keurig in regulation op de green te laten landen? Juist, de birdy put laten vallen en dan daarna gewoon een plekje zoeken op het terras om met een drankje in de hand te wachten op de volgende golfer die binnen komt.

Het Saunton Sands Hotel gezien vanaf de Saunton East Course

Vanaf diverse punten in de baan is het witte Saunton Sands Hotel te zien dat even verderop aan de weg ligt. Dit stijlvolle traditionele vier sterren kuurhotel met een uitstekende keuken is een comfortabel onderkomen voor de reizende golfers die op Royal North Devon en op Saunton Golf Club willen spelen. Dit hotel, dat stamt uit 1920, is ontworpen om vanaf de zee de indruk van een cruiseschip te wekken. En inderdaad, van grote afstand en een beetje fantasie herken je inderdaad de contouren van een cruiseschip.

Burnham & Berrow Golf Club is de laatste golfbaan van de Atlantic Links en zeker niet de minste. Deze klassieke Engelse links course stamt uit 1890 en was in haar historie gastheer voor diverse grote amateurtoernooien zoals bijvoorbeeld het British Ladies Amateur Championship in 1906 en een eeuw later weer in 2006 alsmede het English Amateur Championship in 2011. Het oorspronkelijk ontwerp is van de hand van Charles Gibson en Herbert Fowler en in 1913 was het de vermaarde golfbaanarchitect Harry Colt die voor het uiteindelijke ontwerp tekende. Ook hier weer een verschillende par voor de heren en de dames. Voor de heren is de par 71 en vanaf de gele tees 5.792 meter lang en voor de dames is de par zelfs 74 en vanaf de rode tees 5.169 meter lang, best wel stevig dus.

Ook op Burnham & Berrow uitdagende greens

Hoewel Burnham & Berrow niet langs het strand loopt is de zee vanaf diverse holes goed te zien, het terrein is licht geaccidenteerd met enkele hoge afslagen vanaf een duin en diverse verhoogde greens. De greens zijn hier trouwens gemiddeld net een slagje kleiner dan op de andere banen waardoor precisie in de approach hier een vereiste is, vooral op de zogenaamde verhoogde ‘paddenstoel greens’ die aan alle kanten aflopen en vaak ook nog bewaakt worden door diepe potbunkers.

Vanaf de tee van hole 15 is het uitzicht over Burnham & Berrow magnifiek

Het mooiste uitzicht over de baan is van de verhoogde tee van hole 15, vanaf deze plek is het 360º uitzicht rondom op zowel het achterland als de oceaan fenomenaal. Vanaf deze plek is duidelijk te zien hoe geonduleerd verschillende fairways zijn, bulten, kuilen, valleien en richels, alle kenmerken van een klassieke links course zijn vanaf deze plek duidelijk zichtbaar. Ook hier zijn de harde en droge fairways net zoals de greens en de tees met zorg gemaaid. Ook de cups zijn strak uitgestoken met scherpe 90º randen waardoor de bal recht naar beneden in de cup valt in plaats van de hole op het laatste moment te ‘lippen’.

Ook Burnham & Berrow is een baan waar zowel lage als hogere handicappers veel plezier zullen beleven en na afloop in het traditionele stenen clubhuis vol genoegen de ronde nog eens zullen nabeleven. Het is trouwens ook mogelijk om in één van de vier kamers van het Dormy House van de club te overnachten.

Het klassieke clubhuis van Burnham & Berrow

In het geval dat de kamers van het Dormy House niet beschikbaar zijn , dan is het Woodlands Country House Hotel dat door het hartelijke en gastvrije Zuid-Afrikaanse paar Peter & Glenda Bote wordt gerund een uitstekend alternatief. In dit intieme kleinschalige hotel zorgt de mix van goed eten, goede wijnen, bloemen en kunst voor een prettige atmosfeer, een oase van rust. Burnham & Berrow Golf Club is een kwartiertje rijden en de luchthaven van Bristol is ongeveer twintig minuten van het hotel verwijderd.

Links golf aan de West Atlantic Coast van Engeland, een geweldige ervaring en dichter bij dan u denkt!

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen

Comments are closed