Una Poggio dei Medici: golf, gastronomie en racen in de Mugello Toscane

Una Poggio dei Medici, een echte Italiaanse topper!

Diep verborgen in de Toscaanse heuvels van de Mugello ligt aan de voet van de Apennijnen bij Scarperia één van de topbanen van Italië: Una Poggio Dei Medici Golf & Resort. De golfbaan die in 1992 haar poorten opende, was van 1999 tot en met 2003 vijf jaar achter elkaar het strijdtoneel voor het Italian Ladies Open wat al genoeg zegt over de kwaliteiten van deze golfbaan.

Het ontwerp van de golfbaan is van de hand van de Italiaanse golfbaanarchitect met de fantastische naam Alvise Rossie Fioravanti in samenwerking met de Italiaanse oud-tourspeler Baldovino Dassù die in 1976 zowel het Dunlop Masters als het Italian Open won. Het doel was om een baan neer te leggen die zou voldoen aan alle eisen van de USGA en de Europese Tour, en het moet gezegd worden dat ze daar bijzonder goed in zijn geslaagd. De layout van de golfbaan volgt de contouren van het heuvelachtige Toscaanse landschap en komt daardoor zeer natuurlijk en ongekunsteld over. Dankzij het open karakter met hier en daar bosschages en enkele boompartijen fungeren de Apennijnen en omliggende heuvels en valleien als een prachtig natuurlijk decor met indrukwekkende uitzichten vanaf de hoger gelegen holes.

Een prachtige golfbaan met een heuvelachtig karakter.

De baan heeft een par van 72 en meet voor de heren vanaf de gele tees 6.049 meter en voor de dames vanaf de rode tees 5.339 meter en dat zijn best fikse afstanden op een heuvelachtige baan. Naar beneden heb je er niet zo veel last van, maar omhoog…….. In ieder geval is de kwaliteit van de baan zoals verwacht mag worden van hoog niveau, prachtige goed onderhouden tees van een kwaliteit “goede wintergreen in Nederland”, brede volle fairways en snelle, listige greens. Enkele waterpartijen en prachtige bunkers compenseren samen met de dikke rough het gebrek aan overdadige bomen begroeiing.

De slothole van Una Poggio dei Medici terug naar het clubhuis.

Nu zijn de fairways best wel breed, dus als je toch in de rough terecht komt, dan is dat helaas alleen te wijten aan een slechte slag en is het, om tijd te sparen, verstandig om direct een provisionele bal spelen voor het geval je eerste bal onvindbaar is. Sommige van de greens zijn trouwens erg ruim bemeten, en dat kan  wel tot drie stokken schelen tussen voor op de green of achter op de green, iets om rekening me te houden dus. Niettemin is dit wel een baan waar dankzij de brede fairways ook hoge handicappers  uit de voeten kunnen. Vanwege de lengte en vooral bergopwaarts zullen zij dan hier en daar een slagje extra nodig hebben, maar verder geen probleem, dus ook geschikt voor groepen van gevarieerd niveau.

Na het spelen is de koek trouwens nog niet op, er kan dan heerlijk geluncht of geborreld worden op het terras aan de rand van het zwembad of afgekoeld worden met een duik in het zwembad. In geval van verkrampte kuiten na het bedwingen van de heuvelachtige holes, kan in het bijbehorende wellness centrum met fitness alles weer los gemasseerd worden!

Villa le Maschere voor wie zichzelf wil verwennen.

Overnachten kan in één van de elegant gerenoveerde boerenhoeves die buiten de golfbaan liggen of in het nabij gelegen spectaculair luxe Villa le Maschere Hotel van dezelfde eigenaren als de golfbaan. Er is drie jaar onafgebroken gewerkt om de oorspronkelijk vervallen villa met gebruik van moderne materialen en speciaal ontworpen moderne designstukken weer in zijn oude glorie te herstellen. Het hotel lijkt met al zijn luxe en uitbundige inrichting en kamers zo te zijn weggelopen uit een James Bond film.

Gastheer Ercole van Albergo diffuso - Locanda Senio

Een andere mogelijkheid voor wie het authentieke Toscane wil beleven, is om 30 minuten de Toscaanse heuvels in te trekken naar Palazuolo sul Senio, een typisch Toscaanse heuvelplaats, en daar te overnachten bij Albergo diffuso – Locanda Senio waar de gastheer Ercolé u graag laat kennismaken met de Toscaanse gastronomie en gastvrijheid. Bij een Albergo diffuso logeert men ofwel in het hoofdgebouw of in één van de omringende authentieke woningen met bijbehorende traditionele authentieke inrichting, werkelijk een zeer bijzondere ervaring.

Een kijkje in het Security & Safety Center van de Mugello Race Track.

Trouwens, bijna om de hoek van de golfbaan in Scarperia ligt ook de beroemde Mugello Race Track die door insiders ook wel de Ferrari Race Track wordt genoemd. Het is waar, Ferrari heeft een dikke vinger in de pap, maar dat blijkt slechts uit zeer subtiele aanwijzingen. Zo liggen in de zwarte tegelvloer in de gangen van het complex hier en daar tegels met ton-sûr-ton in het zwart het Ferrari logo, heel chique. Een bezoek en rondleiding voor de race liefhebber is zeker een belevenis en voor wie zijn vaardigheden zelf eens op het circuit wil uitproberen, zijn er per jaar 70 open dagen waarop coureurs in spé met hun eigen bolide of motorfiets het circuit op kunnen.

Ja, het is duidelijk, een golftrip naar de Mugello in Toscane is een totaalervaring voor wie meer wil dan alleen maar golfen, iets voor u?

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen

Info: 3D Golfvakanties

Comments are closed