Furtners Lebensfreude Hotel en Golf & Landclub Achensee: “Freude am Leben und Golf!”

Golfclub Achensee is één van Oostenrijks topbanen.

Voor menig Nederlandse wintersporter is Pertisau aan de Achensee in Tirol met meer dan 60 kilometer aan skipistes en 200 kilometer aan langlauf trajecten een geliefde wintersportbestemming terwijl het in de zomer voor vele vakantiegangers die onderweg naar Italië zijn een tussenstop is. Wat weinigen echter weten, is dat Golf & Landclub Achensee volgens de Oostenrijkse Golf Revue al jarenlang één van de top-3 golfbanen van Oostenrijk is. De uit 1932 stammende Golf & Landclub ligt op 1.000 meter boven de zeespiegel in het natuurgebied Karwendel en is de oudste golfclub van Tirol.

Golfen in de coulissen van de Tiroolse Alpen.

Vanwege de ligging in het dal zijn er geen grote hoogteverschillen en is er slechts sprake van lichte accidentatie. De baan heeft een par van 71 en meet voor de heren vanaf de gele tees 5.634 meter en voor de dames vanaf de rode tees 4.910 meter. Hoewel in de bergen gelegen, heeft de baan een uitgesproken boskarakter met de Tiroolse Alpen als spectaculaire achtergrond. Holes 1 en 18 die vertrekken en terugkomen bij het clubhuis worden omzoomd door hotels terwijl de overige 16 holes door het bos van het natuurgebied Karwendel lopen. De fairways zijn afwisselend smal en breed met hier en daar een boom op de fairway om het net even spannender te maken. Van de 18 holes hebben er 11 een dogleg waarbij het vanwege de hoge bomen belangrijk is om de bal tactisch in de knik te plaatsen voor de vervolgslag. Op de “open” holes zijn het de magnifieke uitzichten op de bergen die ook hier weer het spelen op een bergbaan zo bijzonder maken.

En er zijn ook holes met water!

De baan verkeert, zoals van een top-3 baan verwacht mag worden, in een uitstekende staat van onderhoud. De fairways waar de bal mooi bovenop blijft liggen zijn mooi vol en sappig en de greens “pakken” mooi, hebben listige lijnen en zijn sneller dan ze er uitzien.

Longhitters zullen enkele kortere maar smallere holes tegenkomen die uitdagen om er voor te gaan, maar wees gewaarschuwd, afzwaaiers verdwijnen onherroepelijk tussen de bomen! Golf & Landclub Achensee heeft zowel de lage als hoge handicappers veel te bieden waardoor het ook een goede bestemming is voor groepen van gemengd niveau.

Op hole 18 kijkt het hele terras mee!

Er zijn diverse holes met geweldige uitzichten, maar hole 18 is de moeite van het vermelden waard. Vanaf de tee van deze par 3 die voor de heren 161 meter lang is en voor de dames 136 meter, is het uitzicht op het prachtige clubhuis achter de green met daarachter weer de Achensee en de bergen werkelijk adembenemend. Vanaf het terras kunnen de prestaties van de spelers op hole 18 van afslag tot laatste put worden gevolgd, maar niets om je over druk te maken als je op de tee van hole 18 staat hoor!

Zoals gezegd liggen rondom hole 1 en 18 diverse hotels die bijna allemaal een oefen en chipping green hebben. Zo ook het vriendelijke Furtners Lebensfreude Golfhotel. Een heerlijk 4 sterren familie hotel in traditionele chalet stijl waar de familie Fürtner niets liever doet dan er voor te zorgen dat iedere gast het naar de zin heeft, “Lebensfreude” staat niet voor niets in de naam van het hotel. En wat leuk is, de hele familie golft ook en speelt als het werk dat toe laat graag een rondje met de gasten als daar om wordt gevraagd.

Furtners Lebensfreude Hotel, hier moet je zijn!

Het terras en de zonneweide van het hotel liggen direct aan de fairway van hole 1, maar met voldoende afstand om niet bang te hoeven zijn dat er een bal tussen de gasten landt. Een deel van de kamers hebben uitzicht op de golfbaan terwijl de andere kamers op de bergen uitkijkt. Met de gastronomie is het bij de familie Furtner dik voor elkaar. Aan het menu en de wijnkaart is te zien dat hier liefhebbers van de goede keuken aan het werk zijn, en in het gezellige intieme restaurant in Stübe stijl is het voordat je het in de gaten hebt al weer veel te snel tijd om naar bed te gaan.

En een prachtig uitzicht vanaf de hotelkamer

Oostenrijk is bij de Nederlanders nog niet echt doorgebroken als golfbestemming, en dat is echt jammer. Hier aan de Achensee bijvoorbeeld heb je dankzij een micro klimaat in de zomer prachtig weer en  behalve de golfbaan ook een heerlijk meer, en wilt u ook nog ergens anders spelen, dan zijn de golfbanen van Innsbrück en Achenkirch niet ver weg.

Trouwens, ook voor golfers die onderweg zijn naar Italië is het heerlijk om aan de Achensee een tussenstop van twee dagen te maken om daarna uitgerust verder naar Italië te rijden, misschien een goed idee voor de volgende keer?

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen

Comments are closed