Celtic Manor – Hier is Ryder Cup historie geschreven!

De Golftraveler op Celtic Manor, klaar om de Twenty Ten Course te spelen!

De Golftraveler op Celtic Manor, klaar om de Twenty Ten Course te spelen!

Ondanks zijn relatief jonge leeftijd (open sinds 2007) is de Celtic Manor Twenty Ten Course sinds de overwinning van het Europese Ryder Cup team op hun Amerikaanse collega’s in 2010 net zo beroemd als “The Old Course” van St. Andrews. Op deze indrukwekkende speciaal voor de Ryder Cup ontworpen par 71 baan van maar liefst 6.841 meter zegevierde het Europese team met 14½ -13½ nipt over het sterke Amerikaanse team. Wie herinnert zich niet het moment en  de immense ontlading bij zowel het publiek als het Europese team toen de bal van Greame McDowell in de beslissende match tegen Hunter Mahan op hole 16 over de rand van de cup rolde en hij met zijn 3&2 overwinning de zege voor het Europese team veilig stelde, kippenvel emoties van de allerhoogste orde!

Het is dan ook geen verrassing dat de Celtic Manor Twenty Ten Course inmiddels dan ook wereldwijd op het verlanglijstje van heel veel golfers staat om een keer te spelen. Nou ja, misschien wat minder bij de Amerikaanse golfers…………

Een overzicht over de Twenty Ten Course

Een overzicht over de Twenty Ten Course

De Twenty Ten Course is ook de vaste baan van het Welsh Open en is een parkbaan met een deels heuvelachtig en deels open vlak karakter. Zoals gezegd meet de baan vanaf de blauwe Championship tees maar liefst 6.841 meter met een par van 71, en dat is heel, heel erg lang. Voor ons gewone stervelingen meet de baan vanaf de gele tees 6.007 meter en vanaf de rode tees 5.170 meter, nog steeds lang genoeg dus.

De green van hole 12 op de Twenty Ten Course

De green van hole 12 op de Twenty Ten Course

Hole 12 was tijdens de Ryder Cup ontmoeting van 2010 verantwoordelijk voor veel drama en spektakel. Op deze lange en intimiderende par 4 van 419 meter voor de professionals en 373 meter vanaf de gele tees, blijft er na een goede afslag een zeer uitdagende tweede slag naar de green over die uphill uit het water oprijst. Ballen die voor op de green of de apron landen, rollen allemaal zonder enige uitzondering over het kort gemaaide gras weer terug het water in. Op deze hole vonden behalve vele Amerikaanse ook veel Europese ballen het water.

De Montgomery Course, heuvelachtig met uitdagende holes

De Montgomery Course, heuvelachtig met uitdagende holes

Behalve de Twenty Ten Course zijn er nog twee 18 holes Championship courses op Celtic Manor, de par 69 Montgomery Course en de par 70 The Roman Road Course. Ook hier gaat het beide keren om een heuvelachtige parkbanen met uitdagende holes. Geen van beide banen zijn eigenlijk te kwalificeren als eenvoudige “resort courses”, ook op deze banen wordt het nodige gevergd van de vaardigheden en course management. Niettemin zijn deze twee banen zonder meer geschikt voor hogere handicappers en de Twenty Ten Course is gewoon een belevenis op zich zelf, om zelf ook te lopen waar de kampioenen van de Ryder Cup ook hebben gelopen! Volgens de caddy master heb je op de Twenty Ten Course trouwens goed gespeeld als je maximaal 18 slagen boven je handicap hebt gespeeld…..

De kleedkamer van de Twenty Ten Course, een waar Ryder Cup museum...

De kleedkamer van de Twenty Ten Course, een waar Ryder Cup museum…

Wie de Twenty Ten Course speelt, mag gebruik maken van de Ryder Cup kleedkamer die de bezoekers dankzij de vele foto’s en diverse memorabilia overspoelen en onderdompelen in de ondefinieerbare Ryder Cup sfeer.

Duurzaam, stijlvol en comfortabel logeren op Celtic Manor

Duurzaam, stijlvol en comfortabel logeren op Celtic Manor

Hoewel je ook gewoon als greenfee speler welkom bent, is een gecombineerd verblijf in het Celtic Manor Hotel natuurlijk wel de kers op de taart. Op de website zijn altijd aantrekkelijke aanbiedingen te vinden, gewoon even kijken dus.

Met de gastronomie zit het wel goed op Celtic Manor...

Met de gastronomie zit het wel goed op Celtic Manor…

In het luxe vijf sterren hotel kom je uiteraard niets te kort, comfortabele kamers, een uitgebreide spa (met heerlijke massages voor na het spelen), diverse goede restaurants en de grote gezellige bar zorgen er voor dat je de tijd dat je niet aan het golfen bent ook op prettige wijze doorkomt.

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen / EV Fotografie

Comments are closed