Openbare Golfbaan De Hoge Dijk

Golfbaan De Hoge Dijk onder de rook van Amsterdam

“Waar speel jij? Golfbaan De Hoge Dijk? Waar is dat? Ohhhh, je bedoelt Olympus!” Golfbaan De Hoge Dijk, gelegen aan de A2 in de schaduw van het AMC bij Amsterdam, is de thuishaven van de Open Golfclub Olympus en bij de één bekend als Golfbaan De Hoge Dijk en bij de ander als Olympus. Niet zo verwonderlijk, want de baan is in 1989 ontstaan uit een initiatief van de Open Golfclub Olympus en de twee zijn dan ook nauw met elkaar verweven.

Golfbaan De Hoge Dijk ontwaakt in de gouden ochtendzon

Golfbaan De Hoge Dijk is een openbare golfbaan en tegelijkertijd de home course van de in 1976 opgerichte en zeer actieve Open Golfclub Olympus (elke dag van de week is er wel een clubactiviteit) dat het afgelopen jaar haar 4e lustrum vierde. De uitdagende championship course bestaat uit twee lussen van 9 holes waarbij de eerste 9 holes (de Holendrechtbaan) een open polderkarakter hebben met strategisch geplaatste waterpartijen, terwijl de tweede 9 holes (de Bullewijkbaan) een echte parkbaan is met mooie boompartijen. De baan heeft een par van 71 en is vanaf de gele tees 5.712 meter en vanaf de rode tees 4.870 meter lang. Opvallend is het lengteverschil van 113 meter tussen de gele en rode tees op de par 5 hole 17, een goede matchplay hole dus voor wie vanaf de rode tees tegen iemand vanaf de gele tees speelt!

Waar Golfbaan De Hoge Dijk ook bekend om is, zijn de vele kunstwerken die je tijdens je ronde tegenkomt

Longhitters kunnen met risk rewarding spel op enkele holes goede birdie of zelfs eagle kansen creëren, maar afzwaaiers worden afgestraft. Eenmaal op de green blijft het trouwens ook uitdagend. De baan staat bekend om zijn goede en onverwacht snelle greens waarvan de snelheid tijdens het seizoen zelfs kan oplopen tot 10,5 op de Stimp meter.

Naast de 18 holes baan is er ook nog de 9 holes Abcoude baan. Deze par 3/4 baan heeft een par van 31 en is vanaf de gele tees 1.800 meter en vanaf de rode tees 1.617 meter lang. Ook de Abcoudebaan heeft een open polderkarakter met strategisch geplaatste waterhindernissen. Het is beslist geen straf om hier te spelen, want ook hier moet je goed je best doen om je handicap te spelen.

Golfbaan De Hoge Dijk beschikt over uitgebreide oefenfaciliteiten

Wie alleen wil trainen, kan terecht op de uitgebreide oefenfaciliteiten. De driving range heeft vijf target greens, 25 overdekte afslagplaatsen, 25 onoverdekte afslagplaatsen op de eerste etage, en in het verlengde van de overdekte afslagplaatsen ook nog een “grass area”. Verder is er een “short game area” waar chip-, pitch- en lobslagen naar verschillende vlaggen kunnen worden geoefend. De kunstgreen reageert net als een echte green waarop zelfs met backspin geslagen ballen terug spinnen. De 1.000m² grote oefengreen is net zo snel als de greens in de baan wat het oefenen zeer realistisch maakt. Voor wie regelmatig in de bunker ligt, is er ook een oefenbunker naast de driving range om te oefenen.

Hole 10 is een uitdagende hole die precisie vereist

Vanwege het openbare karakter en de laagdrempeligheid  van Golfbaan De Hoge Dijk worden flights altijd opgevuld tot een vierbal waardoor je als “vreemde” nooit alleen speelt. Een flight kan dus volledig uit gastspelers, leden, of een mix van gastspelers en leden bestaan wat regelmatig tot leuke nieuwe contacten en vriendschappen leidt. Wie via www.ikgagolfen.nl een starttijd boekt, ziet altijd per flight hoeveel plekken daarin nog vrij zijn en dan beslissen om zich wel of niet bij die flight te voegen. Na het spelen is het goed toeven in het gezellige clubhuis dat over een prachtig terras beschikt dat uitkijkt over de green van hole 18 en de negen holes van de Holendrechtbaan.

Haany van de Sande en Gerda Driessen zijn de twee power vrouwen van Golfbaan De Hoge Dijk en Golfclub Olympus

Aan het hoofd van Golfbaan De Hoge Dijk / Open Golfclub Olympus staan twee “powervrouwen”. Hanny van de Sande, die als baanmanager verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken op de golfbaan, terwijl Gerda Driessen behalve voorzitter van de Open Golfclub Olympus, ook voorzitter van Stichting Openbaar Golfterrein De Hoge Dijk is, de stichting die de golfbaan beheert. Samen werken zij hard aan een commercieel verantwoord beleid waarbij het laagdrempelige en toegankelijke karakter van zowel de baan als de club behouden moet blijven. Zo heeft de Stichting De Hoge Dijk per 1 januari 2017 Brasserie De Houten Vier in eigen beheer genomen en omgedoopt tot Brasserie De Hoge Dijk. Door de brasserie bij de baan te voegen en een goede samenwerking met de driving range/golfschool Fairway, kan er commercieel makkelijker geschakeld worden bij het organiseren van evenementen en de samenwerking met het omliggende bedrijfsleven. Voor bedrijfsleden is er trouwens al een aantrekkelijk instappakket van €1.000,00.

In Brasserie De Hoge Dijk is het zowel binnen als op het terras goed toeven na het spelen

“Wij zijn een compleet golfcentrum, niet alleen een golfbaan. Wij willen graag benadrukken dat wij er niet alleen voor de golfers zijn, maar dat wij ook een conferentie-, vergader-, ontmoetingslocatie voor het omliggende bedrijfsleven zijn, terwijl onze brasserie ook toegankelijk is voor buurtbewoners en bezoekers van het aangrenzende natuurgebied De Hoge Dijk. Daarnaast zijn de faciliteiten ook te huur voor evenementen. Omdat wij niet zomaar een golfbaan zijn maar een compleet golfcentrum, zal de naam binnenkort dan ook gewijzigd worden in Openbaar Golfcentrum De Hoge Dijk.”

Golfbaan De Hoge Dijk is vooral ook heel erg groen

Dat het er op De Hoge Dijk ook ecologisch verantwoord aan toe gaat, blijkt wel uit het feit dat de baan voor de 3e keer op rij GEO gecertificeerd is met als streven dat het onderhoud vanaf 2020 volledig zonder bestrijdingsmiddelen zal zijn. Ook wordt op dit ogenblik bekeken of het mogelijk is om van de Abcoudebaan een volwaardige lus van 9 holes te maken, zodat Golfbaan De Hoge Dijk in de toekomst over drie lussen van 9 holes en daardoor drie combinaties van 18 holes beschikt.

De dames sluiten bijna eenstemmig af met: “Een nieuwe lente, een nieuw begin, kom gewoon eens langs!”.

 

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen / EV Fotografie

Info: Golfbaan De Hoge Dijk / Openbare Golfclub Olympus

Comments are closed