De golven & golf van Biarritz

De Atlantische kust rondom Biarritz kent lange stranden

Heerlijke golven om te surfen en heerlijke golfbanen om te golfen. De omgeving van Biarritz in de streek Acquitanië is zo’n plek waar je alle kanten op kan. Een lekkere luiervakantie aan het strand of juist een actieve vakantie, iedereen komt hier aan zijn trekken.

Biaritz is van oudsher dé nummer 1 plek van Europa om te surfen en trekt jaarlijks vele surfers van over de hele wereld. Nergens anders in Europa zijn de Atlantische golven zo geschikt om met het surfboard te berijden als hier. Voor wie beter uit de voeten kan op de fairway en green, is er de keuze uit maar liefst 11 golfbanen in de directe omgeving.

Golf de Moliets langs de Atlantische kust

Ongeveer 40 minuten noordelijk van Biarritz in het departement Les Landes, ligt Golf Club Moliets, één van de top-20 banen van Frankrijk. Robert Trent Jones Sr. heeft bij het ontwerpen van deze kustbaan zoveel mogelijk de natuurlijke contouren van het landschap gevolgd waardoor de baan heel natuurlijk en ongekunsteld overkomt. Holes omzoomd door 100 jaar oude pijnbomen, duin holes en enkele links holes direct langs het strand maken de baan afwisselend en dankzij de relatief brede fairways tegelijkertijd ook erg toegankelijk zonder saai te worden. De wind is op deze baan erg bepalend voor de moeilijkheidsgraad van de dag. Is het windstil, dan is het een “eitje”, staat er echter een straffe wind, dan moeten alle zeilen worden bijgezet om tot een goede score te komen. De baan heeft een par van 72 en meet vanaf de rode tees 4.604 meter en vanaf de gele tees 5.504 meter, naar  hedendaagse begrippen niet lang, maar je moet wel goeie ballen slaan om te scoren.

Uitdagende holes op Golf de Seignosse

Verder naar het zuiden, op 30 kilometer boven Biarritz, ligt Golf Blue Green Seignosse, de nummer 9 top baan van Frankrijk. Deze door Robert Hagge ontworpen baan is een kruising tussen een bos- en parkbaan met uitdagende ondulaties, smalle holes en spannende goed bewaakte verhoogde greens. Hier is precisie beslist belangrijker dan lengte, en dat is precies de reden dat Olazabal ter voorbereiding op de Masters altijd hier komt trainen. De baan meet vanaf de rode tees 4.446 meter en vanaf de gele tees 5.571 meter en heeft een par van 73. Wacht even, een par van 73? Jazeker, want als bijzonderheid heeft deze baan als slothole een par 6 van 457 meter van rood en 529 meter van geel. Eigenlijk dus meer een extra lange par 5, maar vanaf de zwarte tee is hij maar liefst 635 meter lang, en dat is echt “serious business”!

Britse historie op Le Phare

Aan de rand van Biarritz ligt Golf de Biarritz “Le Phare”, de tweede oudste golfbaan van het Europese continent uit 1858 (waarmee hij twee jaar jonger is dan het nabij gelegen Pau Golf Club uit 1856). Golf de Biaritz “Le Phare” is aangelegd door het Britse leger en wordt omringd door voormalige officiers huizen. Het is een klassieke open parkbaan met brede fairways met hier en daar mooie, oude, statige boomgroepen. De baan heeft een par van 69 met een lengte vanaf de rode tees van 4.487 meter en vanaf de gele tees 5.070 meter. Het gaat hier vooral om de historie en statigheid die het geheel uitstraalt en niet zozeer om de meest uitdagende golfbaan van de omgeving.

Hier zwaait de familie Lacoste de scepter

Wie nog een sportieve uitdaging zoekt, kan terecht op Golf de Chantaco, de golfbaan van de wereldberoemde familie Lacoste. Jawel, die van de polo shirtjes met de krokodil. Deze parkbaan met uitdagende bosholes en enkele spannende hoogteverschillen vergt van elke golfer lengte, precisie en goed course management. In het statige klassieke clubhuis is veel van de geschiedenis van de familie Lacoste terug te vinden.

Wat voor alle golfbanen geldt, is dat gastvrijheid hoog in het vaandel staat. Gasten zijn van harte welkom en worden met alle egards ontvangen en onthaald. Ook, hoe kan het anders in Frankrijk, kan je in elk clubhuis voor bescheiden prijzen heerlijk eten.

Vanzelfsprekend is het in deze streek ook culinair genieten

Oh ja, en nu we het er toch over hebben, laten we vooral de culinaire kant van deze streek niet onvermeld laten. Biarritz ligt op twee uur rijden zuidelijk van Bordeaux, hoofdstad van één van de belangrijkste en bekendste wijngebieden van de wereld met grote beroemde appellations als Margeaux, Pomerol, Saint Émillion, Pauillac,  en ga zo nog maar even door. Het zal niemand verbazen dat in een streek waar enkele van de beroemdste wijnen ter wereld vandaan komt er ook heel lekker gegeten kan worden. Franse culinaire klassiekers zoals Confit de canard, Canard a l’orange, Ris de veau, Rognons de veau en Boudin noir staan hier nog bij veel restaurants op de kaart, maar ook voor liefhebbers van de Franse keuken met een moderne inslag is er een ruime keuze uit leuke en betaalbare restaurants.

Kortom, leven als een god in…….

 

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen / EV Fotografie

Info:

Comments are closed