Golfen tussen de gemalen van de Haarlemmermeer

 

De Haarlemmermeersche Golfclub heeft een imponerend clubhuis

Cruquius, Lynden en Leeghwater zijn de drie beroemde historische Nederlandse waterbouwkundigen naar wie drie gemalen in de Haarlemmermeer zijn vernoemd, maar ook de drie 9-holes championship course lussen van De Haarlemmermeersche Golfclub bij Vijfhuizen. Dankzij deze drie lussen kunnen er in totaal drie verschillende 18-holes championship course combinaties gespeeld worden, te weten: Lynden Course/Cruquius Course, Leeghwater Course/Cruquius Course en Lynden Course/Leeghwater Course. Daarnaast beschikt de Haarlemmermeersche Golfclub ook over uitstekende oefenfaciliteiten, golfschool en een 9 holes par-3 oefenbaan (de Bolstra Course).

Keuze uit drie 18 holes combinaties.

Ondanks dat de drie lussen vernoemd zijn naar drie beroemde waterbouwkundigen die gespecialiseerd waren in het afwateren en inpolderen van land, stond de Haarlemmermeersche Golfclub in het verleden (en bij sommige golfers nog steeds) bekend als een “natte” baan waar je beter niet naar toe kon gaan als het geregend had, maar dankzij het deskundige greenkeepersteam van AHA de Man behoort dat probleem inmiddels al jaren tot het verleden en is er geen enkele reden meer om de baan om deze reden links te laten liggen.

Echte bunkers op de Cruquius Course .

De Cruquius Course is de ‘Old Course’ van de Haarlemmermeersche Golfclub, waar het allemaal mee begonnen is. De Cruquius ligt in een typisch Hollands landschap met moerasgebieden, dijken, een windmolen en weidelandschappen. Onderweg komen fortificaties en moerassen van de historische ‘Stelling van Amsterdam’ in spel. Aan de lengte van 2.551 meter van de gele tees en 2.239 meter van de rode tees bij een par van 35, kan je merken dat het de ‘Old Course’ van de club is. Niettemin moet je op deze listige holes goeie ballen slaan en met goed course management spelen om goed te scoren.

Ook enkele lange holes…..

De Lynden Course daarentegen heeft een par van maar liefst 37, is van de gele tees 2.900 meter en vanaf de rode tees 2.487 meter lang en kenmerkt zich door ruime en geonduleerde fairways, omzoomd door bossen met in de verte de Spotters Hill die op de baan neerkijkt. Hole 3 is een uitdagende par-3 van 140 meter van geel of 129 meter van rood met een heuse eilandhole terwijl de par-4 hole 4 langs bijna de hele linkerzijde door een strandje langs het meer wordt beschermd. De laatste drie holes brengen de golfers door een Hollands landschap terug naar het clubhuis.

De Leeghwater Course tenslotte heeft een par van 36, is vanaf de gele tees 2.856 meter en vanaf de rode tees 2.445 meter lang. In het voorjaar worden de golfers getrakteerd tijdens de eerste drie holes getrakteerd op een uitzicht op bloeiende bollenvelden waarna het karakter van de baan vanaf hole 4 verandert in een parkbaan omzoomd door bosgebieden.

Afhankelijk van de combinatie die gespeeld wordt heeft de baan dus een par van 71 met een totale lengte van 5.407 meter vanaf de gele tees en 4.684 meter vanaf de rode tees (Leeghwater Course/Cruquius Course), een par van 72 met een totale lengte van 5.451 meter van de gele tees en 4.726 meter (Lynden Course/Cruquius Course), of een par van 73 met een lengte van 5.756 meter vanaf de gele tees en 4.726 meter vanaf de rode tees.

En natuurlijk is er op deze polderbaan ook voldoende water te vinden.

Zoals op een polderbaan verwacht kan worden, komt er op de meeste holes wel op de één of andere manier water in het spel. Feitelijk zijn er van de 27 holes slechts 4 holes waar geen water in het spel komt of waar het water zover weg is dat het eigenlijk niet meer bij de hole hoort. In ieder geval is course management op elk van de drie lussen belangrijk om de waterhindernissen uit het spel te halen en is opleggen voor de laatste slag naar de green in de meeste gevallen de beste optie.

De kwaliteit van de baan is dankzij de inspanningen van het greenkeepersteam over alle 27 holes gelijk zodat alle drie de lussen probleemloos gecombineerd kunnen worden. De fairways zijn vol en sappig en de greens zijn listig en uitdagend en over het algemeen rond snelheid Stimp 8,5-9.

Het eten op De Haarlemmermeersche is goed.

Na afloop is het met mooi weer goed toeven op het gezellige terras dat uitkijkt over de baan. De bediening is attent en vriendelijk en de kaart is gevarieerd en aantrekkelijk met redelijke prijzen.

Bezoekers zijn van harte welkom, en het is goed om te weten dat zodra de baan niet meer qualifying is en de winter tees in gebruik worden genomen, er een aangepaste lagere greenfee geldt. Waar veel banen een voorbeeld aan kunnen nemen is dat er ook een lagere aangepaste greenfee geldt als de baan tijdens het seizoen in onderhoud en niet qualifying is, en dat zou eigenlijk overal zo moeten zijn! Verder kent de Haarlemmermeersche Golfclub ook een Twilighttarief en staan er op de website regelmatig speciale arrangementen.

 

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen

Comments are closed