Hardelot & Le Touquet: Vergeten golfparadijs

Golf du Touquet La Mer, misschien wel de mooiste Europese continentale linksbaan

Op ongeveer 3,5 uur rijden vanaf Utrecht, net voorbij Calais, liggen Hardelot en Le Touquet. Twee plaatsjes aan de Opaalkust (Côte d’Opale) van Noord Frankrijk met golfbanen die moeiteloos kunnen concurreren met de banen in Zuid Europa.

Golf d’Hardelot beschikt over twee prachtige 18 holes golfbanen, Les Dunes en Les Pins. Wie beide banen gaat spelen, kan het beste rustig aan beginnen met Les Dunes.

Hardelot Les Dunes

Les Dunes is, zoals de naam al aangeeft, een duinbaan met mooie boompartijen, hoogteverschillen en een par van 70 die van de gele tees 4.893 meter en vanaf de rode tees 4.117 meter lang is. Naar huidige maatstaven is de baan niet lang, maar de hoogteverschillen en daardoor niet altijd vlakke ligging van de bal, maken de baan meer dan uitdagend voor golfers van alle niveaus. De holes zijn zeer gevarieerd met zowel afslagen van boven naar beneden als afslagen van beneden naar boven die elkaar afwisselen.  Wie lang en recht is, kan op een aantal holes probleemloos birdiekansen creëren. Maar let op, zoals op een duinbaan gebruikelijk, kan de rough zeer bestraffend zijn.

De pijnbomen van Les Pins

Les Pins (de championship course op Hardelot) heeft een geheel ander karakter. Deze par 71 baan die vanaf de gele tees 5.462 en vanaf de rode tees 4.685 meter telt, is (zoals de naam al doet vermoeden) aangelegd in een pijnbomenbos met hier en daar een zandverstuiving zoals die ook op Het Rijk van Nunspeet te vinden is. Een misslag wordt niet direct genadeloos afgestraft en is zelfs tussen de bomen over het algemeen nog goed terug te vinden. Uiteraard is er hier en daar ook rough aanwezig, maar daar kom je alleen met hele slagen terecht. Hoewel overwegend vlak, kent de baan hier en daar ook leuke hoogteverschillen die op een aantal holes voor uitdagende slagen naar een hoger gelegen green zorgen. Op deze baan kunnen spelers van alle niveaus goed uit de voeten, vooral omdat precisie op deze baan belangrijker is dan lengte, hoewel sommige holes wel uitnodigen om helemaal los te gaan vanaf de tee.

Het sfeervolle Le Manoir Hotel.

Wij overnachten in het sfeervolle, onlangs gerenoveerde Le Manoir Hôtel dat recht tegenover het nieuwe clubhuis van Golf du Touquet ligt. De cottage landhuisstijl, de donkere Engelse bar waar het vaak tot in de kleine uurtjes gezellig blijft en het uitstekende, sfeervolle restaurant (de chefkok heeft het vak in diverse sterrenrestaurants geleerd) maken het verblijf gezellig en aangenaam.

Fantastisch eten in Le Manoir.

Het hotel is door zijn gunstige ligging tegenover Golf du Touquet en het half uur verderop gelegen Golf d’Hardelot tot de perfecte uitvalsbasis voor een gecombineerde golftrip naar Le Touquet en Hardelot.

Golf du Touquet heeft twee volwaardige 18 holes championship courses, La Mer en La Forêt, en een 9 holes practice course, Le Manoir, die ruimer en vergevingsgezinder is opgezet.

Misschien wel de mooiste linksbaan op het Europese continen.t

Van de drie banen is La Mer zonder meer de meest uitgdagende. Op deze pur sang links course zorgt de altijd aanwezige wind er voor dat de baan iedere dag anders speelt. De door de wind harde fairways en greens maken iedere ronde tot een uitdaging waarbij een beroep op alle vaardigheden van de golfer wordt gedaan om de handicap te spelen. De baan is van de gele tees 5.809 en vanaf de rode tees 4.854 meter lang bij een par van 72 wat voor een links course vanwege de altijd aanwezige wind behoorlijk lang is. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn een aantal holes tijdens bombardementen zwaar beschadigd geraakt en als gevolg daarvan ingekort. Maar tijdens een ingrijpende renovatie in 2015 zijn deze holes weer in hun oude glorie hersteld en ligt de baan er weer net zo bij als het oorspronkelijk ontwerp van Colt en Allison. Een echte uitdaging voor de betere speler maar bij weinig wind tegelijkertijd ook een leuke ervaring voor de wat hogere handicapper die kennis wil maken met linksgolf.

Op La Forêt door pijnbomen omzoomde holes…

Op La Forêt is het in de luwte van de bomen heerlijk bijkomen van de altijd aanwezige wind op La Mer. Hoewel de fairways hier en daar bijna net zo breed als een driving range zijn, maken de kleine en goed bewaakte greens het weer uitdagend. De approaches naar de green vergen precisie omdat sommige pin posities wel zeer uitdagend zijn, midden van de green is dan (eigenlijk altijd) een goeie optie. De baan heeft een par van 71 en meet van de gele tees 5.482 en vanaf de rode tees 4.670 meter. Longhitters kunnen op diverse holes helemaal los gaan en birdiekansen creëren terwijl kortere spelers vaak geen problemen zullen hebben om in regulatie de green te halen.

Voor wie bereid is om 3,5 uur in de auto te zitten, is Le Touquet/Hardelot zeker een golfbestemming die de moeite waard is om te overwegen. Prachtige banen die zondermeer de vergelijking met Zuid-Europese banen aankunnen.

 

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen / EV Fotografie

Info: www.opengolfclub.com / www.manoirhotel.com

Comments are closed