Uitdaging en gastvrijheid troef op De Zaanse Golfclub

Weids uitzicht vanaf de dijk

Weids uitzicht vanaf de dijk

Wie van een sportieve uitdaging houdt, moet zeker een keer naar De Zaanse Golf Club onder de rook van Amsterdam. Deze door Gerard Jol ontworpen golfbaan was één van de eerste projecten die hij als “zelfstandig golfbaanarchitect” realiseerde. De baan die in 1990 is geopend, bestond oorspronkelijk uit 9 holes rond een diep meer dat in 1825 als gevolg van een dijkdoorbraak is ontstaan en later als natuurzwembad werd gebruikt. In 2007 is de 9 holes baan op vakkundige wijze door Jol Golf Design uitgebreid naar 18 holes waarbij de nieuwe holes dusdanig geïntegreerd zijn dat beide lussen over zowel oude als nieuwe holes beschikt wat de baan een levendig en afwisselend karakter geeft.

Overzicht van De Zaanse Golf Club

De baan heeft een par van 71 (36 slagen over de eerste negen en 35 slagen over de tweede negen) en meet 4.704 meter van de rode tees, 5.084 meter van de blauwe tees, 5.505 meter van de gele tees en 5.752 met vanaf de witte tees. Dat is naar de huidige maatstaven niet heel erg lang, maar op De Zaanse Golf Club is precisie belangrijker dan lengte.

Holes met een parkbaan karakter

De baan ligt ongeveer 4 meter onder de zeespiegel in de Wijdewormerpolder en heeft twee gezichten. De oude holes rond het meer hebben een uitgesproken parkbaan karakter terwijl de nieuwe 9 holes echte polderholes zijn met weidse uitzichten over het typische Noord-Hollandse veenlandschap vanaf de tees van holes 2, 3, 10, 11 en 12 die bovenop de dijk gesitueerd zijn.

Veel water…….

Gerard Jol heeft de reputatie dat hij graag waterrijke banen ontwerpt, en dat kom je op De Zaanse dan ook ruimschoots tegen. Sterker nog, er is geen enkele hole waar niet op de één of andere manier water aanwezig is. Soms dwars over de baan, dan weer lateraal. Het meer en de talloze waterloopjes en slootjes dwingen je voortdurend om goed na te denken over je volgende slag. En alsof dat nog niet genoeg is, voegt de bijna altijd aanwezige wind nog een extra moeilijkheidsgraad toe aan de baan waarbij een aantal holes met tegenwind bijna automatisch in bogey holes veranderen.

Het uitzicht vanaf één van de tees op de dijk

Sta je op één van de tees bovenop de dijk, dan is de altijd aanwezige wind uiteraard overduidelijk aanwezig. Maar speel je in het lager gelegen gedeelte, dan loop je vaak in de luwte en voel je de wind niet terwijl die wel degelijk aanwezig is. Dat merk je dan pas als je een hoge bal slaat die dan plotseling door de wind gegrepen wordt.  Goed course management is op deze baan dan ook een eerste vereiste.

Een heuse klok bij de tee van hole 1 met het clubhuis op de achtergrond

En als het je dan gelukt is om je ronde zonder al te veel kleerscheuren te voltooien, dan is het heerlijk bijkomen in het gezellige clubhuis waar het gastvrije personeel je graag van een hapje en een drankje voorziet nadat eerst belangstellend is geïnformeerd hoe je ronde is geweest en of je het leuk hebt gevonden. Ook eventuele clubleden die toevallig aanwezig zijn in het clubhuis vinden het altijd leuk om even een praatje te maken. Zoals gezegd, Zaanse gastvrijheid.

Gezellig en sfeervol

Omdat ze bij De Zaanse Golfclub met een elektronische ballenspiraal werken, hoef je vooraf geen starttijd te reserveren. Niettemin wordt het weel zeer op prijs gesteld als je je vooraf even telefonisch aanmeldt, want uiteraard zijn er net zoals op andere banen ook de vaste clubactiviteiten op diverse dagen en tijden. En mocht je toevallig tijdens de herenochtend of damesochtend komen, dan is het ook mogelijk dat je wordt uitgenodigd om daaraan deel te nemen. Ja, het is op de Zaanse Golf Club heel erg gezellig, en die gezelligheid delen ze graag met iedereen!

 

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen / EV Fotografie

Info: https://zaansegolfclub.com

Comments are closed