Mallorca, het eiland van 23 golfbanen

 

Jazeker, u leest het goed. Het is onvoorstelbaar, maar op een oppervlak van grofweg twee keer de provincie Utrecht zijn er op Mallorca maar liefst 23 golfbanen (waarvan er 19 zijn georganiseerd in de Golf Course Association of Mallorca) met uiteenlopende karakters te vinden. Van golfbanen met spectaculaire uitzichten op de zee, tot heuvelbanen met spannende grote hoogteverschillen, voor ieder wat wils.

Golfbanen met zicht op de zee…..

Deze verscheidenheid aan banen is naast het milde klimaat, de vriendelijke bevolking en de aanlokkelijke stranden, gelijk ook één van de sterke punten van Mallorca als golfbestemming waar golf hand in hand gaat met alle andere heerlijkheden die het eiland te bieden heeft.

En golfbanen met zicht op de bergen……

Als je Mallorca qua aantal banen vergelijkt met de Algarve dat anderhalf keer zo groot is, dan kom je op vrijwel hetzelfde aantal golfbanen per 100 vierkante kilometer uit. Met andere woorden, een echte golfbestemming dus. Maar waarom is Mallorca dan relatief onbekend bij de Nederlandse golfers die wel nog steeds massaal naar de Algarve trekken om te golfen? Natuurlijk zijn er best wel groepen Nederlandse golfers te vinden op Mallorca, maar in vergelijking met de golfbanen in Portugal, Spanje en Turkije zijn dat er toch relatief weinig.

Ruime keuze uit golfbanen van divers karakter…..

Duitsers en Engelsen zijn er wel in groten getale te vinden, en die vinden het natuurlijk helemaal niet erg dat zij “hun” Mallorca niet ook nog eens met Nederlandse golfers hoeven te delen. En dat terwijl de “gewone” Nederlandse vakantiegangers Mallorca juist weer wel weten te vinden en zeer welkome gasten op het eiland zijn. Het is duidelijk, Mallorca is als golfbestemming blijkbaar gewoon nog een goed bewaard geheim, een verborgen schat!

Vanuit Nederland is het maximaal 3,5 uur vliegen naar Mallorca…..

Mallorca is ook heel goed bereikbaar. Vanaf de diverse vliegvelden in Nederland vliegen diverse luchtvaartmaatschappijen (waaronder Vueling) dagelijks meerdere malen in ongeveer 3,5 uur rechtstreeks op het vliegveld van Palma de Mallorca, de hoofdstad van Mallorca.

Tapas, één van de heerlijkheden van Mallorca…..

Wie van golfbanen langs de kust houdt, kan onder andere terecht op het bekende Club de Golf Alcanada, Club Golf de Son Servera, Canyamel Golf of Camp de Mar. Wie juist van spectaculaire banen in de bergen houdt, kan terecht op bijvoorbeeld, Cap de Pera, Son Gual, Son Antem, Son Muntaner, of Son Thermes. Of, voor de variatie, een combinatie van deze banen. Alle banen hebben echter een aantal zaken gemeen: hartelijkheid en gastvrijheid staan overal hoog in het vaandel, en het onderhoud van de banen is overal goed tot zeer goed, en vanzelfsprekend kan je na het spelen overal voor relatief weinig geld heel erg goed eten en drinken.

Mooie en uitdagende banen op Mallorca….

Qua greenfee tarieven zijn de banen op Mallorca ook erg vriendelijk, die variëren van €65,00 tot €135,00 waarbij het overgrote deel van de greenfees rond de €75,00/€80,00 ligt. En dat zijn greenfees die beduidend lager zijn dan die van de meeste golfbanen in Portugal, het vaste land van Spanje en Turkije, een toch niet onbelangrijk gegeven!

Genieten van de lekkernijen op de overdekte MARCETA……

Natuurlijk sta je niet dag in dag uit de hele dag op de golfbaan, hoewel dat op Mallorca geen probleem zou zijn als je dat wel zou willen. Dus ben je klaar met je rondje golf in de ochtend, dan is er op Mallorca een brede keuze aan activiteiten om uit te kiezen om de dag verder te vullen. Naar het strand, of de charmante hoofdstad Palma de Mallorca verkennen.

Een bezoek aan de indrukwekkende Kathedraal mag niet overgeslagen worden…..

Heerlijke winkelstraatjes, pleintjes en terrasjes, de overdekte markt waar je je bij de diverse stalletjes tegoed kan doen aan tapas en pinchas met een goed glas wijn, of een bezoek aan de indrukwekkende kathedraal La Sue. Deze uit de 13e eeuw stammende Gotisch Rooms-Katholieke kathedraal is ronduit indrukwekkend en wereldwijd bekend om de grootste, ronde glas in lood ramen van de wereld met een doorsnede van 12 meter. Oh ja, een uitstapje naar één van de wijnhuizen (zoals bijvoorbeeld Macià Batle Vineyard) op het eiland behoort ook tot de mogelijkheden en is zeer de moeite waard.

Of een uitstapje naar een wijngoed……

Hou je naast golfen ook van andere buitenactiviteiten, dan ben je op Mallorca ook aan het goede adres. Zwemmen in de zee, diverse watersporten, wandelen of fietsen in de bergen, zelfs freeclimbing behoort tot de mogelijkheden op Mallorca. Mallorca is naast een ultieme golf- of strandbestemming ook een perfecte bestemming voor gezinsvakanties. Zo beschikt het Viva Cala Cala Mesquida Hotel over diverse faciliteiten voor gezinnen inclusief een speciaal animatieteam voor de kinderen zodat papa en mama weer eens lekker rustig van elkaar kunnen genieten. Wie de voorkeur geeft aan een “echt” golfresort, kan bijvoorbeeld terecht in het Steigenberger Golf & Spa Resort Hotel in Camp de Mar waar de zeer uitdagende Golf de Andratx deel van uitmaakt. Deze geonduleerde baan vergt van golfers van ieder niveau het uiterste om de handicap te spelen, maar is in alle opzichten een eerlijke baan, een genot voor iedere golfer te spelen en uiteindelijk, ongeacht het resultaat, met een voldaan gevoel van de baan te komen.

De kathedraal bij nacht vanaf het terras van Mar de Nudos…

Een populair adres om na een dag golfen te genieten van de Spaanse keuken is het Mar de Nudos restaurant bij de jachthaven in Palma, maar uiteraard stikt het van de leuke en vooral goed betaalbare restaurantjes in Palma, dus honger lijden, hoeft u beslist niet op Mallorca!

Info: https://mallorcagolfisland.com/

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen / EV Fotografie

Comments are closed