Curaçao, een heerlijk (golf)paradijs in Corona tijd

Witte stranden en een blauwe zee ……

Een brandende zon die je aangenaam tot op het bot verwarmt, een lichte bries die je lichaam streelt, warm zand tussen je tenen, het geluid van een rollende branding, vermengd met de tonen van Caribische muziek en een heerlijk koud drankje in je hand……… Voor velen een droom in deze door Corona beperkingen gedicteerde tijd. Maar, het hoeft niet bij een droom te blijven, want als Nederlands overzees gebied, blijft het paradijselijke Curaçao voor Nederlanders buiten schot van het negatieve reisadvies (van 4 november 2020 tot half januari 2021) dat de overheid onlangs bij monde van premier Mark Rutte gaf.

Kleurrijk en gezellig Willemstad

Dus, was je sowieso al van plan om de Nederlandse winter even te ontvluchten om ergens in korte broek en korte mouwtjes lekker te gaan golfen, dan is Curaçao wellicht de ideale golfbestemming voor je. Aldaar wachten twee prachtige 18-holes banen (The Old Quarry Golf Course en de Blue Bay Golf Course) en de charmante, voormalige Shell golfbaan (Curaçao Golf & Squash Club), prachtige stranden, en het gezellige Willemstad met zijn rijke historie, gezellige horeca en winkeltjes, om je een heerlijke, onbezorgde en relaxte tijd te bezorgen.

Op Curaçao is het door het hele jaar gemiddeld 27 tot 32 graden, met in de maanden oktober tot en met januari gemiddeld 10 tot 12 regendagen per maand, maar dat zijn dan overwegend tropische regenbuien van korte duur waarna het weer heerlijk genieten is van de zon aan het strand, zwembad, of op de golfbaan.

Curaçao Golf & Squash Club

De Curaçao Golf & Squash Club bij Emmastad is oorspronkelijk een 9-holes baan. Maar dankzij 18 verschillende tees en 10 greens (hole 8 en hole 17 zijn twee aparte par-3 holes), kan je toch 18 holes spelen. De baan stamt uit 1931 en ademt de sfeer uit van een echte Old Course, mede door de oude bomen en het sfeervolle clubhuis. De golfbaan was indertijd aangelegd voor het Shell personeel dat werkzaam was op de nabij gelegen raffinaderij. Hoewel de baan een par van 70 heeft, is hij met 5.376 meter van wit en 6.079 meter van blauw (er zijn geen rode of gele tees) toch behoorlijk lang.

Lijkt eenvoudig, maar is het niet….

Door de oude, hoge bomen, is precisie belangrijker dan lengte, ook al kan je je bal eigenlijk wel bijna altijd terug vinden, is het toch niet simpel om je handicap te spelen ook al krijg je relatief veel slagen mee. De baan staat bekend om zijn ongedwongen, gezellige en hartelijke sfeer waar iedereen welkom is, en je kan in het clubhuis heerlijk eten en drinken.

 

Blue Bay Golf & Beach Resort ligt op ongeveer 20 minuten van Hato Airport aan de Blauwbaai en is één van de twee 18-holes championship golfbanen die Curaçao rijk is. Het resort is ontwikkeld op de voormalige Blaauw plantage waar vanaf ongeveer 1700 onder andere de luxe blauwe kleurstof indigo, limoenen en Lahara sinaasappelen werden verbouwd. Deze limoenen en sinaasappelen vormen het hoofdbestanddeel van de beroemde Curaçao-likeur. Blaauwbaai dankt zijn naam niet aan het blauwe water van de baai, maar aan Anno Blaauw, één van de vroege eigenaren van de plantage.

Klaar voor de snorkelles bij Blue Bay….

Net zoals heel Curaçao heeft ook Plantage Blaauw een bewogen geschiedenis waarin het meerdere malen van eigenaar wisselde en afwisselend onder het gezag van piraten, de Engelsen en uiteindelijk Nederland kwam. Plantage Blaauw heeft net zoals heel Curaçao ook een verleden van slavernij dat pas echt in 1873 tot een einde kwam, tien jaar nadat Nederland officieel de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen op 1 juli 1863 afschafte. Vanaf 1990 werd de plantage langzaam maar zeker omgebouwd tot het huidige resort dat in 2001 officieel door Prins Willem Alexander werd geopend. In de directe omgeving is Blue Bay Golf & Beach Resort een belangrijke werkgever voor de plaatselijke bevolking.

“Hollandse” lucht op Blue Bay Golf Course

De baan heeft een geaccidenteerd parkbaankarakter en is ontworpen door Rocky Roquemore met een par van 72. Voor de heren is de baan vanaf de blauwe(!) tees 5.811 meter en voor de dames vanaf de rode tees 4.755 meter lang. Hoewel de baan direct aan de kust ligt, lopen alleen holes 5 en 18 direct langs de Caribische Zee.

De spectaculaire hole 5 van Blue Bay…..

Hole 5 is een spectaculaire par 3 van 165 meter met een afslag over de zee naar een 36 meter lager gelegen eilandgreen. Ondanks dat deze hole een grote green heeft, maakt de altijd aanwezige wind deze hole iedere keer weer tot een ware uitdaging. Het midden van de green of de rechter helft van de green is hier de meest veilige optie. Hole 18 is een par-4 van 378 meter met aan de linkerkant de Caribische Zee en een meestal aflandige wind, hou de bal hier rechts van het midden van de fairway en je zit altijd goed. Een mooie en uitdagende slothole!

 

De uitdagende 1e hole van de Old Quarry langs de zee

The Old Quarry Golf Course is een ontwerp van Pete Dye uit de bekende Dye familie die verantwoordelijk is voor diverse topbanen over de hele wereld maar vooral ook in de Cariben. De Pete Dye banen kenmerken zich door hun natuurlijke integratie in de omliggende natuur, en in dit geval is het niet anders. De holes liggen in de natuurlijke beddingen van de valleien en heuvels van het eilandlandschap alsof ze bij toeval als een tapijtje zijn uitgerold over het landschap waarbij feilloos de contouren van het terrein wordt gevolgd. Juist daardoor zijn de afstanden tussen de diverse holes af en toe enorm en is het ondoenlijk om de baan te lopen, dan zou je minimaal zes uur over een ronde doen en na afloop een massage vanwege verzuurde benen moeten hebben. Nee, op deze baan heb je geen keuze en is een buggy verplicht.

Hole 4 met op de achtergrond de groeve

The Old Quarry ontleent zijn naam aan de berg van de oude ‘limestone’ groeve waaromheen de meeste holes van de baan liggen. Vanaf veel plekken in de baan heb je zowel uitzicht op de berg als op de lagune of de zee. Persoonlijk vind ik de holes om de berg heen de mooiste, maar dat is een persoonlijke voorkeur en het zijn eigenlijk gewoon 18 mooie uitdagende holes die het uiterste vergen van iedere golfer ongeacht de handicap, hoewel iedere golfer die hier zijn buffer of handicap speelt het goed gedaan heeft.

Op hole 8 word je getrakteerd op een wijds uitzicht…..

De baan heeft een par van 72 en is voor de heren 5.580 meter en voor de dames 4.450 meter lang, maar voelt vanwege het heuvelachtige landschap en de altijd aanwezige wind langer aan. De uitdaging van deze baan zit hem voor een groot deel in de moeilijke greens, ze zijn af en toe moeilijk te lezen en moeten over het algemeen precies worden aangespeeld omdat de green missen vaak wordt afgestraft met bosschages en hindernissen en vaak gewoon een bal kost. Van tee tot green is er vaak wel voldoende ruimte om risico’s te nemen, maar de slag naar de green vraagt veelal precisie omdat de green missen soms wel meer dan één herstelslag vergt.

En na de ronde wil je natuurlijk even bijkomen met een heerlijk koel drankje en een caribische snack op het terras van Boca 19 met uitzicht op de zee, een heerlijke afsluiting van een ronde golf op The Old Quarry.

 

De beroemde pontonbrug van Willemstad tussen Punda en Otrobanda

Behalve golfen, is er natuurlijk veel meer te beleven op Curaçao. Zo is een wandeling door Willemstad onder leiding van een gids zeer de moeite waard vanwege de rijke “Hollandse” historie. Een bezoek aan Otrobanda (“de andere oever”) en Kura Hulanda waar ook het Slavenmuseum is gehuisvest, mag zeker niet ontbreken.

Gezellige straatjes en kroegjes in Otrobanda

Deze wijk aan de andere kant van het water (die je via de Koningin Emma brug vanaf Punda bereikt) was vroeger een echte achterbuurt, maar is tegenwoordig een gezellige en bruisende wijk met leuke winkels en restaurantjes. Of het Rif Fort, waar je vanaf de verdedigingsmuren een prachtig uitzicht hebt over de Caribische zee aan de ene kant en Punda aan de andere kant, of om eind van de dag van de zonsondergang te genieten.

Eén van de uitzichten vanaf de muren van het Rif Fort

Nog een tip, huur een auto en rij lekker het eiland rond om mooie stranden en baaien te ontdekken of oude plantages te bezoeken. Uiteraard zijn er ook allerlei excursies onder begeleiding te boeken, keuze genoeg dus om het eiland beter te leren kennen. En zodra de zon is ondergegaan, is het natuurlijk genieten van het swingende Caribische nachtleven.

Ook na zonsondergang valt er veel te beleven op Curaçao….

 

Een waarschuwing is echter wel op zijn plaats, wie eenmaal op Curaçao is geweest, is in de meeste gevallen vaak direct en acuut verslaafd. Maar ja, er zijn ergere verslavingen te verzinnen…….

 

Tekst: Eric Veenhuyzen

Foto’s: Eric Veenhuyzen

Comments are closed