STIMP 10,5 OP MASPALOMAS GOLF

De titel verraadt het al, de greens op Maspalomas Golf zijn snel, heel erg snel! Iedereen kent natuurlijk wel de verhalen over de snelle greens in Spanje en Portugal, dat de bal bij wijze van spreken al beweegt als je er alleen al naar kijkt. Nou dat doet de bal dan nog net niet, maar putten op 60% van wat je op de gemiddelde green in Nederland gewend bent, is niet onverstandig. Gelukkig zijn alle 18 greens consistent en even snel, zodat je tijdens de ronde niet plotseling verrast wordt met een onverwacht trage green. Daarbij is het ook goed om je bewust te zijn van het feit dat de golfbaan op een eiland en dicht aan zee ligt en dat puts richting de zee meestal nog net wat sneller zijn dan puts van de zee af. Maar ben je na een aantal holes eenmaal gewend aan de snelheid van de greens, dan merk je ook hoe fijn het is om op zulke greens te spelen.

Maspalomas Golf is één van de 8 golfbanen die Gran Canaria rijk is en ligt aan de zuid-oost kant van het eiland langs de duinrand tussen Playa del Inglès en Maspalomas en is een ontwerp van de Schotse golfbaanarchitect Philip Mackenzie Ross wiens bekendste ontwerp de beroemde Ailsa Course van Turnberry is, één van de geselecteerde British Open banen, niet zomaar de eerste de beste dus.

Maspalomas Golf valt het best te omschrijven als een vriendelijke “resort course” met een mediterraan parkbaan karakter, wat betekent dat je op deze baan niet snel een bal zult verliezen omdat zware rough ontbreekt (waardoor je je bal eigenlijk vrijwel altijd terug vindt) en er op slechts twee holes water in het spel is. De baan is overwegend vlak en vanwege de aangename gemiddelde temperatuur van 24/25 graden door het hele jaar, perfect om te lopen, ook omdat er geen grote afstanden tussen de holes overbrugd hoeven te worden. Kies je echter toch voor een buggy, dan word je verwend met GPS, een koelbox met flesjes water, en een ballenwasser en clubhoofd wasser op de buggy.

Maspalomas Golf heeft een PAR van 73, wat niet veel voorkomt. De eerste negen heeft een (“normale”) PAR van 36 met 2 x par 3, 5 x par 4, en 2 x par 5, terwijl de tweede negen met 1 x par 3, 6 x par 4 en 2 x par 5 een PAR van 37 heeft. En dat bij een lengte van 5.092 meter vanaf de rode tee en 5.953 meter vanaf de gele tee. De baan is dus niet extreem lang, en de fairways zijn aangenaam breed met niet al te veel bunkers. Maakt dat de baan dan saai en eenvoudig? Nou nee, niet echt, want ook hier moet je gewoon goeie ballen slaan om te kunnen scoren. Ook hier kost een bal tussen de bomen een extra slag terug naar de fairway, en de snelle greens met af en toe moeilijk te lezen lijnen compenseren ruimschoots voor het eventuele gebrek aan uitdagingen vanaf de tee tot aan de green. Ondanks de hoge stroke index van 15, zal de par 3 hole 16 van slechts 102 meter van rood en 125 meter van geel voor velen de meest intimiderende hole zijn vanwege de waterpartij van 70 meter die overbrugd moet worden. Het zal niemand verbazen dat dit dan ook de hole is waar de meeste ballen worden verloren.

Holes 3, 4, 5 en 6 liggen direct langs de duinrand en holes 2, 7, 8, 11 en 12 liggen parallel aan 3, 4, 5, en 6 in het duingedeelte van de baan waar je de zee kan horen, ruiken, en af en toe kan zien. De resterende holes liggen landinwaarts. Zoals de naam MASPALOMAS GOLF al doet vermoeden, bestaat de vegetatie hoofdzakelijk uit palmbomen aangevuld met pijnbomen waardoor de baan dat typische, heerlijke mediterrane karakter heeft en elke ronde tot een heerlijke ervaring maakt.

De aangename, vriendelijke en ontspannen sfeer die op het hele eiland heerst, is uiteraard ook op MASPALOMAS GOLF terug te vinden. De hartelijke ontvangst aan de receptie, het vriendelijke personeel in het clubhuis en het vriendelijke karakter van de baan maken MASPALOMAS GOLF een golfbeleving voor golfers van elke leeftijd en elk niveau. Ook de beginnende golfer en hogere handicapper zullen het hier naar hun zin hebben en (net zoals de betere golfers) vooral getest worden op hun putvaardigheid.

Verder beschikt MASPALOMAS GOLF over een typisch mediterraan clubhuis met uitnodigende shop (met uitgebreid, aantrekkelijk, en actueel assortiment), een terras dat uitkijkt over de baan, een kleine maar aantrekkelijke (typisch Spaanse) menukaart, uitstekende oefenfaciliteiten met “normale” TaylorMade ballen op de drivingrange, meerdere oefengreens, en een grote chip en pitch green met oefenbunker, wat het plaatje voor een mooie en fijne golfbeleving compleet maakt, wij hebben in ieder geval een heerlijke dag gehad.

 

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen

Comments are closed