Dominicaanse Republiek: Rum, sigaren en fantastische golfbanen

Vrolijke kleuren en opzwepende muziek prikkelen mijn zintuigen als ik aan de bar van het Punta Cana Resort geniet van een Planters Punch die uiteraard is gemaakt met een heerlijke plaatselijke Dominicaanse rum. Punta Cana  Resort is in het deel van Tortuga Bay dat Punta Cana wordt genoemd waar de hotels en resorts zijn geconcentreerd. Punta Cana Resort is het enige hotel met spa in de Dominicaanse Republiek dat deel uitmaakt van “The Leading Hotels of the World”. Het Six Senses Spa straalt sereniteit en rust uit, en zelfs de meest ervaren reiziger zal hier tot rust kunnen komen. De bij het resort behorende La Cana Golf Course wordt tot de mooiste golfbanen van het Caribische gebied gerekend.

ClubMed Punta Cana heeft een betoverend mooi strand.

Ook ClubMed is in Punta Cana te vinden. Bijna op de meest westelijke punt van de Dominicaanse Republiek is het genieten van het witte strand en de welbekende ClubMed formule: goed eten en drinken, entertainment, de prachtige locatie en hun levensmotto “Alles mag, niets moet!”.

Golfers die van een uitdagende golfbaan houden moeten beslist een bezoek brengen aan de Nick Faldo The Legacy Golf Course die bij het Rõco Ki Resort hoort. Hoewel de golfbaan al bijna twee jaar open is wordt er rondom nog volop gebouwd door de verschillende hotels die hier samen aan een nieuw toeristencentrum werken.

Casa de Campo Resort, decadente zwembadbar.

Een ander aan te bevelen resort is het Casa de Campo in La Romana, ook hier een vrolijke Caribische sfeer en vrolijk en vriendelijk personeel. De luxe kamers zijn sfeervol uitgevoerd in koloniale stijl, iets anders zou in deze omgeving ook misstaan. Het terrein van het resort is immens groot, maar gelukkig krijgt iedere gast de beschikking over een rode golfbuggy om zich over het resort te verplaatsen! Direct op het resort is ook de beroemde Teeth of the Dog Golf Course, een heerlijke golfbaan waar je als golfer wordt getracteerd op spectaculaire holes langs de Caribische Zee. Ook de Dye Fore Golf Course hoort bij het Casa de Campo Resort, maar ligt landinwaarts in de heuvels bij Altos de Chavon met uitzicht op de Caribische Zee. Vervoer wordt uiteraard geregeld door het hotel. Als het je na het spelen even te warm is geworden, dan is het na terugkeer in het hotel heerlijk ontspannen met een drankje zittend op een krukje in het water aan de poolbar in het zwembad!

De Dominicaanse sigaren zijn net zo geliefd als de Cubaanse sigaren.

Tijdens een verblijf in de Dominicaanse Republiek mag een bezoek aan de hoofdstad Santa Domingo niet ontbreken. Hier is veel te vinden over de historie van het eiland met zijn Columbusmuseum, de forten en de heerlijke oude binnenstad waar van alles te koop is. Sigaren en rum kopen is een absolute must. Er is een tijd geweest dat het importeren van Cubaanse sigaren illegaal was in de Verenigde Staten, in die periode werden de sigaren in de Dominicaanse Republiek gemaakt en van daaruit naar de Verenigde Staten verscheept. ’s-Avonds is het gezellige Plaza de España met al zijn restaurantjes en barretjes met uitzicht op het Columbushuis één van de hotspots van Santo Domingo. Om te overnachten is het Hostal Nicolas de Ovando een regelrechte aanrader. Dit hotel is gevestigd in het voormalige 16e eeuwse in gothische stijl opgetrokken Gouverneurshuis van Nicoals de Ovando. Van hieruit is het Plaza de España en de oude binnenstad lopend in vijf minuten te bereiken.

Het hele eiland heet Hispaniola.

Het eiland werd in 1492 ontdekt door Columbus die het eiland Hispaniola doopte. De Taino indianen zijn de oorspronkelijke bewoners van het eiland, maar de huidige bevolking is een mix van de Taino indianen, Spanjaarden en de door de Spanjaarden meegevoerde Afrikaanse slaven. In 1804 werd het eiland onafhankelijk onder de naam Haïti en op 27 februari 1844 maakte het oostelijke deel van Hispaniola zich los van  Haïti en werd de Dominicaanse Republiek uitgeroepen. Met aan de noord-oost kant de Atlantische Oceaan en aan de zuid-west kant de Caribische Zee, bestrijkt de Dominicaanse Republiek ongeveer twee derde van het oostelijke deel van het eiland Hispaniola. Het westelijke deel van het eiland is het buurland Haïti dat uitkijkt op het buureiland Cuba.

De Dominicaanse Republiek is een heerlijke bestemming om te genieten van mooi weer, mooie stranden, tropisch binnenland, rum, sigaren, fantastische golfbanen en mooie mensen, beslist een topbestemming voor iedere golfer!

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen