Golf in de Caribean: Roco Ki Golf Club – The Faldo Legacy in de Dominicaanse Republiek

Met de handtekening van de Master himself!

Deze in 2008 geopende en door Nick Faldo ontworpen golfbaan is de eerste van vier golfbanen die samen uiteindelijk Roco Ki Golf Club zullen vervolmaken. Alles, maar dan ook echt alles, is uit de kast gehaald om een spectaculaire golfbaan van wereldklasse te ontwikkelen.

De green van hole 1 met utzicht op de Caribische zee.

Een spectaculaire setting met hoge kliffen en in-land mangrove bossen zorgen voor afwisselende en uitdagende holes waar zelfs de meest verwende golfer van zal genieten. Waar de gevorderde speler na afloop vol enthousiasme zal uitweiden over de uitdagende holes en hoge kwaliteit van de baan zal de hogere handicapper dit ongetwijfeld met dezelfde geestdrift beamen maar daarbij waarschijnlijk gelijktijdig in stilte huilen om de vele ballen die waarschijnlijk op deze baan zullen zijn achtergebleven.

Op de eerste zes holes van de baan worden de spelers getrakteerd op indrukwekkende (ver)gezichten over de kristalheldere wateren van de Caribische Zee om aansluitend via diverse zand verstuivingen bij de hoger tussen Mangrovebossages gelegen holes terecht te komen waarna vervolgens weer naar de kust wordt afgedaald waar nog een aantal spectaculaire holes op de kliffen liggen te wachten om de ronde af te maken.

Met een totale lengte vanaf de backtees van ruim 6.400 meter en een par van 72 behoort The Legacy tot de langste banen in het Caribische district. Vanaf de medal tees meet de baan voor de heren 6.138 meter en voor de dames 4.980 meter

Bunkers à la Faldo met een extraatje.

Nick Faldo staat er om bekend dat hij er van houdt om uitdagende elementen aan zijn banen toe te voegen. Dus geen “normale” bunkers die alleen maar gevuld zijn met zand, maar met kleine eilandjes van zware begroeiing waar je beslist niet in terecht wil komen. Of bijvoorbeeld hole 7, een par-3 van 162 meter met een vijver daarvoor die je niet eens kan zien vanwege het meer dan manshoge riet dat het zicht op het water wegneemt. Het water is er dus wel, alleen kan je het niet zien. De extra hoge vlag zie je nog wel net in de verte boven het riet uitsteken!

Nick Faldo houdt ook heel erg van bunkers, maar niet al het zand dat je ziet zijn bunkers, en dus automatisch ook geen hindernis. Een aantal holes liggen gewoon als groene eilanden in een zee van wit zand. Verder houdt Sir Nick ook van fairways met bulten en richels, geen enkele hole heeft een eenvoudige vlakke strakke fairway. Waarschijnlijk heeft hij de baan op deze manier ook een vleugje Schotland willen meegeven waar dit soort fairways kenmerkend zijn voor de linksbanen.

Water, riet, zand en Mangrovebomen.

Het is vooral de afwisseling van verschillende landschappen die boeit. Zo begin je zoals gezegd aan de kustlijn om via een paar relatief open holes terecht te komen bij de dicht begroeide Mangrove holes waar holes 4, 5 en 6 water, zand en Mangrovebomen samensmeden tot lastige holes die met overleg en precisie gespeeld moeten worden.

Spektakel op par-3 hole 17.

Holes 12, 17 en 18 tenslotte zijn onbeschermde open holes boven op de kliffen waar de altijd aanwezige en meestal aflandige wind het voor het zeggen heeft. De kolkende zee aan de voet van de kliffen zorgen voor een fantastische omlijsting van deze holes die een onuitwisbare indruk achterlaten.

En uiteraard een spectaculaire slothole.

Op deze baan heeft Sir Nick alle natuurlijke elementen, die door moeder natuur hier als in een etalage van een snoepwinkel ten toon heeft gespreid, op geniale wijze weten samen te smeden tot een golfbaan van wereldklasse. Het zal, denk ik, niet meer lang duren voordat The Legacy zal opduiken in de verschillende top-100 lijsten van de mooiste banen van de wereld, het kan gewoon niet anders!

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen

Comments are closed