(Golf)Zwingen op het mooiste jacht van de wereld – Van Mexico naar Hawai

Dit is toch veel beter dan een vliegtuig als je tijd hebt?

Waarom zou je jezelf in een ongemakkelijke vliegtuigstoel persen als je ook zwingend en dansend aan boord van een cruiseschip van Acapulco naar Honolulu kunt varen? De route gaat van Acapulco via Zihuatanejo en Manzanillo naar Cabo San Lucas aan de Mexicaanse kust vanwaar de grote oversteek van zes dagen naar Hawai wordt gemaakt waar eerst Kailua-Kona, dan Nawiliwili, en tenslotte de eindbestemming Honolulu wordt aangedaan. En op welk schip kan je deze reis beter maken dan de MS EUROPA, volgens de Berlitz Guide of Cruises and Cruiseships in 2010 al acht jaar op rij het beste cruiseschip ter wereld in de klasse tot 1.000 passagiers. Waar op andere cruiseschepen van deze afmetingen inderdaad gemiddeld 1.000 passagiers worden ondergebracht is er op de MS EUROPA slechts plek voor 407 passagiers die dan door 275 bemanningsleden worden verzorgd. Van de 192 standaardsuites met een oppervlak van 27m² hebben er zelfs 168 een veranda met zitje en ligstoel, de 12 overige Penthousesuites variëren in oppervlak van 45 tot 83m².

Met een glas Champagne aan de rand van het zwembad.......

Voor veel van de gasten aan boord zijn juist de zes zeedagen de reden waarom voor deze route gekozen is. Zes dagen de kans om 24 uur per etmaal van het boordleven te genieten. De ervaren cruisegangers blijken juist een voorkeur te hebben voor een route met veel zeedagen boven een route met veel stops en weinig zeedagen. Behalve springende roggen, buitelende dolfijnen en spuitende walvissen die ons tijdens de zeedagen vermaken is er natuurlijk ook een uitgebreid en geanimeerd programma om het de gasten naar de zin te maken. Danslessen van een kampioenspaar (en omdat we naar Hawaï gaan ook nog Hula danslessen van een echte Huladanseres), zanglessen van de meereizende sopraan, workshops met diverse beeldend kunstenaars, bridgemiddagen, bingomiddagen, deckshuffletoernooien, golflessen, fitnessprogramma’s, spa en wellness programma’s, met een glas Champagne aan de rand van het  zwembad of whirlpool liggen, en niet te vergeten de vrijwel dagelijkse cocktailparty’s. Als extra bonus blijkt dan dat je niet gestoord kan worden door je GSM omdat die midden op de oceaan geen dekking heeft. Een decadent leven midden op de oceaan!

Hier zweten zelfs stoere zeemannen!

Van de drie gala-avonden tijdens deze cruise is de Weense gala-avond tijdens deze oversteek het absolute hoogtepunt. De bruisende balavond begint met champagne en kleine hapjes begeleid door een Weens strijkje met piano tijdens het cocktailuurtje in het Atrium. De aanwezige dames krijgen het traditionele balboekje uitgedeeld waarin drie heren een dans kunnen reserveren nadat uiteraard de eigen partner de eerste keus heeft gehad! Dan klinkt de Fächerlpolonaise, het teken voor de uiteraard in smoking geklede heren om hun in feestelijke gewaden gestoken dames te begeleiden naar de Europa Lounge waar een sopraan en tenor populaire Weense operettenummers zingen. Als alle gasten tenslotte een plaats hebben gevonden dooft het licht, gaan de schijnwerpers aan en marcheren de kapitein en zijn officieren met danspartners op de maat van de Radetskymars de dansvloer op waar eerst de kapitein en tenslotte zijn officieren met hun danspartners het bal openen met de Weense Wals. Nooit eerder heb ik zulke stoere zeemannen zo zien zweten als op dit moment!

Golfles midden op de oceaan!

Maar zoals gezegd, je kan ook golfles krijgen aan boord van de MS Europa. Er zijn altijd twee Duitse PGA-professionals aan boord, één exclusief voor de passagiers die een golfarrangement hebben geboekt en één die ook deels beschikbaar is voor de overige passagiers. Als je het golfarrangement hebt geboekt dan speel je over het algemeen vier tot vijf ronden golf op topbanen in de buurt van de havens waar aangelegd wordt. De twee professionals doen voorafgaande aan deze ronden altijd een warming-up met de hele groep, geven nog enige tips en aanwijzingen tijdens het inslaan, en komen dan tijdens de ronde nog bij iedereen kijken om er achter te komen waar tijdens een les nog even aandacht aan besteed moet worden. Deze lessen van een half uur worden tijdens de zeedagen gegeven in een indoor trainings centre waarbij uiteraard gebruik wordt gemaakt van high-speed videoapparatuur, beeldschermen en geavanceerde computersoftware en zijn in het golfarrangement inbegrepen. Uiteraard is het ook mogelijk om buiten op het dek les te krijgen, aandacht van de andere passagiers is verzekerd!

Op deze trip hebben zich precies 30 passagiers opgegeven voor het golfarrangement, en op de eerste dag aan boord maken we na de afvaart tijdens een speciaal voor ons georganiseerde cocktailparty kennis met elkaar onder het genot van een glas Champagne. De professionals worden officieel voorgesteld en al snel heerst er een prettige en ontspannen sfeer in de groep.

De beroemde 1 million dollar island green van Las Hadas.

Omdat er pas vanaf 16.00 uur ingescheept wordt is er nog gelegenheid om in Acapulco de beroemde Cliff Divers aan het werk te zien. Met ware doodsverachting storten ze zich van de wel 40 meter hoge rotskliffen! De volgende dag  wordt er al direct gespeeld op Las Hadas GC bij Manzanilla. Deze baan die door Pete en Roy Dye is ontworpen wordt door Golf Digest gewaardeerd als één van de beste en mooiste golfbanen van Mexico. Deze prachtig onderhouden baan aan de kust biedt spectaculaire uitzichten en uitdagende holes waarvan bij maar liefst 15 holes op de één of andere manier over water gespeeld moet worden. De 18e hole is de wereldberoemde “1 million dollar island green” par 3, waarbij de verrichtingen van de golfers worden gadegeslagen door de vele zonaanbidders op het privé strand van het Las Hadas Resort Hotel.

Palmilla GC, hier heeft Paris Hilton ook nog ergens een optrekje.

De tweede golfbaan in Mexico is Palmilla GC bij Cabo San Lucas, zeg maar het Saint-Tropez voor de rijke Amerikanen en Mexicanen. Paris Hilton bijvoorbeeld bezit hier een nederig stulpje dat vanaf een heuvel uitkijkt op de golfbaan die door Jack Nicklaus is ontworpen. Vanaf bijna ieder hole heb je op de één of andere manier wel zicht op de “Sea of Cortez” zoals dit deel van de kust heet. Ook hier prachtige landschappen en uitzichten die alleen maar afleiden. Prachtig aangelegde uitdagende holes die vaak uitnodigen om voor de “Tiger-line” te gaan. Slagen over brede ravijnen zijn op deze baan eerder regel dan uitzondering, maar wat een belevenis om hier te spelen! Na het spelen moet er uiteraard uitgebreid worden bijgekomen met Nachos met Guacamole en Corona Beer!

Tijdens de zesdaagse zeereis van Mexico naar Hawaï vliegen de kilo’s er aan dankzij het voortreffelijke eten en drinken aan boord. Ook hier weer alles van de hoogste kwaliteit. Gelukkig zijn er aan boord voldoende mogelijkheden om ook weer calorietjes te verbanden: fitness, dansles en natuurlijk golfles en training op de simulator! Onder andere door de drie gala-avonden en diverse cocktailparty’s verveel je je niet!

Hapuna, tsja wat valt er nog te zeggen?

Aangekomen bij de Hawaiaanse eilanden spelen we op Kailua-Kona (“The Big Island”) op Hapuna GC. Zoals verwacht mag worden is deze door Arnold Palmer en Ed Seay ontworpen golfbaan een juweeltje van de eerste orde. Ik val weer in herhalingen, maar ook hier weer fantastische uitzichten op de oceaan en het bergachtige binnenland. De op een eiland altijd aanwezige wind is hier tijdens de hele ronde een belangrijke factor. In combinatie met de uitdagende holes moet het koppie er dus goed bij gehouden worden!

Prachtige uitzichten op Poipu.

Op Nawiliwili/Kauai (“the Garden Island”) spelen we tenslotte op Poipu Bay GC, de door Robert Trent Jones jr. ontworpen baan waar ook één van de Grand Slam wedstrijden van de US PGA gespeeld wordt. Het spreekt dus voor zich dat het hier wederom een juweel betreft in deze serie van bezochte golfbanen. 18 holes, die bijna zoals op een linksbaan  kop aan staart liggen. Maar natuurlijk is dit geen linksbaan maar een sea side course met, daar ga ik weer, prachtige uitzichten op de oceaan en spectaculaire holes langs de kliffen. Dat ik hier met één balletje rond ben gekomen mag gerust een wonder worden genoemd. De 16e en de 17e hole die langs de kliffen lopen zijn zonder meer de meest spectaculaire holes van deze baan waar je het liefst meerdere ballen zou willen spelen om extra lang van deze holes te genieten! Maar goed, aan alles komt een eind en helaas ook aan deze ronde. Geen betere manier om deze laatste ronde af te sluiten dan met een Maitai, de meest beroemde cocktail van Hawaï!

Op Hawai drink je na afloop van je ronde natuurlijk de beroemde MaiTai cocktail!

Aan het einde van de reis besef je dat je maar één keer je koffer uit hebt hoeven pakken terwijl je toch op diverse ver uit elkaar liggende bestemmingen bent geweest. Dit is nou precies de kracht van een cruise, je varende hotel brengt je op comfortabele en luxe wijze naar al je bestemmingen.

Na nog een laatste rustdag aan het wereldberoemde Waikiki Beach in Honolulu gaat het dan helaas weer huiswaarts, maar wel vele mooie herinneringen en ervaringen rijker…………

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen

Info: http://www.vcktravel.nl

Comments are closed