Noord Bohemen: een verborgen golfparadijs

De jongedame naast mij gilt van schrik en houdt haar armen en handen afwerend voor haar gezicht als een brandende houten balk met bulderend geweld op ons af komt vliegen en een botsing onvermijdelijk lijkt. Gelukkig zitten we stevig vastgesnoerd in een hydraulisch bewegende stoel in de vierdimensionale bioscoop van Hotel Babylon in het Tsjechische Liberec en lopen we geen gevaar. Dankzij de veiligheidsriem en de handgrepen kunnen we ook niet uit de stoel vallen, maar anders……. Dankzij de 3-D bril, de grote windmachines, bewegende stoelen en de sensurround geluidsinstallatie is de beleving levensecht en zinsbegoochelend.

In hotel Babylon hoeft niemand zich te vervelen!

Hotel Babylon in Liberec is een groot viersterren hotel met Casino, overdekt lunapark en winkelcentrum, uitgebreide horecavoorzieningen, zwembad en uitgebreid spa en wellness faciliteiten, fitness en  bowling, en uitgebreide vergaderfaciliteiten voor het zakenleven. Het personeel is uiterst hulpvaardig en vriendelijk en de kamers zijn ruim en schoon wat tevens voor het hele hotel geldt. Hotel Babylon is een goede uitvalsbasis voor de verschillende golfbanen in de omgeving vanwege de gunstige ligging in de directe nabijheid van de snelweg.

In hotel Babylon kom je verrassende dingen tegen!

Liberec ligt ongeveer 120 kilometer noord-oostelijk van Praag in Noord Bohemen nabij het drielandenpunt met Duitsland en Polen. In de winter profileert de gelijknamige regio Liberec zich als een populair wintersportgebied, maar als er geen sneeuw ligt kan er ook uitstekend gegolfd worden. In de directe omgeving van Liberec is er de keuze uit 8 golfbanen met diverse karakters. Van vlakke open parkbanen tot aan heuvelachtige bosbanen en alle variaties daar tussen in.

Ypsilon Golf Resort Liberec is één van de moderne (geopend in 2005) topbanen in deze regio en werd in 2006 en 2007 door de lezers van de Tjechische Golfers Digest verkozen tot Golfbaan van het Jaar.

Ypsilon Golf heeft een par van 72 en  is voor de heren 5.679 meter lang en voor de dames 4.834 meter. Hoewel uitgehakt in de bossen gaat het hier beslist niet om een bosbaan maar om een perfect onderhouden heuvelachtige park/resort golfbaan met redelijk veel ruimte. Vanwege de koude winters in deze regio wordt er gebruik gemaakt van een sterke stugge grassoort voor de fairways en de semi rough waarbij het belangrijk is dat de fairways goed en regelmatig gemaaid wordt zodat de bal bovenop het gras ligt en niet wegzakt tussen het gras. Maar zoals gezegd is de baan perfect onderhouden en zijn de fairways mooi dicht en verend waarvan het een feest is om de bal vanaf te slaan. De greens zijn ook van een goede kwaliteit en hier en daar sterk geonduleerd.

Op Ypsilon Golf Resort kan men genieten van wijdse uitzichten.

Er is op Ypsilon Golf veel ruimte, maar komt men desondanks toch in de rough terecht, dan is het zaak om direct een provisionele bal te spelen omdat het moeilijk zoeken is in de zeer dichte rough. De bal in de rough terug vinden is echt een kwestie van geluk, dus niet eigenwijs zijn, maar gewoon direct een provisionele bal spelen!

Door het heuvelachtige karakter van deze baan staat men vaak scheef of schuin wat voor ons Nederlanders toch even wennen is. Sommige greens liggen in een kom in de diepte en sommige greens liggen juist op een plateau wat dan vaak weer mooie uitzichten achter de green oplevert bij het aanspelen van de green. De verhoogde greens zijn vaak ook nog goed bewaakt door bunkers en is men niet precies bij het aanspelen van de green, dan komt men ofwel in één van de bunkers of de bal rolt langs de zijkanten weer naar beneden.

Op hole 7 wordt de longhitter uitgedaagd voor de green te gaan!

 Hole 7, een par 4 met een dogleg naar rechts van 295 meter is een uitdagende hole met een hoge afslag die de longhitters uitdaagt voor de green te gaan. Daarvoor moet dan wel worden afgesneden over een groot stuk waste land dat als waterhindernis is afgezet met rode palen..

Hole 16 is beslist een uitdagende par 3 met een prachtig uitzicht achter de green.

Hole 16, een par 3 van 136 meter is voor mij de mooiste par 3 van de baan met een hoge afslag naar een green die aan de achter- en rechterkant afloopt naar zware rough. Achter de green word je vanaf de tee getrakteerd op een prachtig uitzicht op bossen en heuvels.

De green van hole 18 met het moderne clubhuis op de achtergrond.

Hole 18, een par 5 van 404 meter, is een prachtige en uitdagende recht-toe-recht-aan slothole met een blinde afslag naar een hoger gelegen plateau. Vanaf het plateau ontvouwt zich dan voor de tweede slag een prachtig uitzicht op het clubhuis en de green.

Het is beslist aan te raden om na de ronde iets te eten en te drinken in het clubhuis. De chef van het restaurant bezit ook nog 4 “normale” restaurants in de omgeving en dat is goed te merken aan de (betaalbare) kwaliteit.

Deze omgeving kent koude winters, maar staat ook bekend om de stabiele warme zomers waardoor het een verborgen schat is als golfbestemming die vanaf Utrecht in gemiddeld 8 uren rijden met de auto te bereiken is.

Tekst en foto’s: Eric Veenhuzyen

Comments are closed