Albatros Golf Resort, Praag’s nieuwste golfaanwinst

In theorie heb je volgens de navigatie 30 minuten nodig om vanuit het centrum van Praag naar Albatros Golf Resort te rijden. Maar in de praktijk heb je alleen al ongeveer 40 minuten nodig om eerst de snelweg te bereiken die je vanaf dat moment in ongeveer 20 minuten naar Albatros Golf Resort leidt.

Verhoogde greens, prachtig om te zien en uitdagend om aan te spelen.

Albatros Golf Resort nabij Praag opende in 2010 zijn 18 holes Championship Course, maar al in 2009 werden de eerste negen holes geopend om de wereld alvast een voorproefje te geven van wat mogelijk de beste golfbaan van Tsjechië moet worden. Althans, dat is de ambitie van Albatros Golf Resort. En het moet gezegd worden, alle ingrediënten zijn aanwezig. Een prachtig clubhuis, uitstekende oefenfaciliteiten (volgens eigen zeggen de beste van Tsjechië), een geaccidenteerd terrein met hoogteverschillen, mooie dichte fairways, mooie geonduleerde snelle greens die veel volwassener overkomen dan ze feitelijk zijn, goede tees (waarvan de kwaliteit zo goed is dat sommige clubs in Nederland ze graag als green zouden willen hebben), en keurig verzorgde en afgewerkte bunkers met een grof soort zand dat vanwege het gemalen marmer er doorheen extra glinstert als het zonlicht er op valt . 

Wat mij persoonlijk erg goed bevalt in het ontwerp van de baan is dat op diverse holes de greens extra verhoogd zijn zodat optimaal geprofiteerd wordt van de omgeving die als een natuurlijk decor achter de green hangt. Hierdoor word je bij het aanspelen van de green getrakteerd op prachtige uitzichten op het heuvellandschap achter de green. Zou de green niet verhoogd zijn en lager liggen, dan zou het effect veel minder indrukwekkend zijn. Bovendien zijn verhoogde greens veel uitdagender om aan te spelen en wordt er meer van de vaardigheden van de golfer gevergd.

Dat het om een moderne golfbaan gaat is te merken aan de lengte van de baan, bij het ontwerpen van de baan is duidelijk rekening gehouden met het feit dat de moderne golfer meer lengte heeft dan voorheen, ook de amateurs. Met een par van 72 meet de baan voor de heren vanaf de gele tee 6.076 meter en voor de dames vanaf de rode tee 5.262 meter. Voor wie het weten wil, vanaf de witte tee meet de baan voor de heren 6.490 meter en voor de dames vanaf de blauwe tee 5.712 meter, kloeke afstanden. Met een course rating van 133 zullen de meeste bezoekers meer slagen krijgen dan ze gewend zijn, en niet ten onrechte.

Hole 4 speel je het best verstandig met twee ijzers!

 Hole 4 is een korte par-4 van 261 meter met een dogleg naar links, maar wel met een bos langs de hele linkerkant van de hole. Als je de baan kent dan is het mogelijk om over de bomen de hoek af te snijden, maar verstandiger is om met twee ijzerslagen in regulation naar de green te gaan.

Hole 8, zeker één van de signature holes.

De par-4 hole 8 van 411 meter met stroke index 8 kan zeker als één van de signature holes van de baan bestempeld worden. Vanaf de tee kan je de vlag niet zien omdat de fairway eerst ongeveer 230 meter recht vooruit gaat voordat hij in een lichte dogleg naar rechts naar beneden gaat. Op 217 meter, precies op driving afstand voor een hoop spelers, ligt links in de knik een grote bunker waar je dus niet in terecht wil komen. Als je na de afslag naar je bal toe loopt en in de buurt van deze bunker komt, dan komt langzaam de lager gelegen green met vlag in beeld met op de achtergrond een weidse blik op het heuvelachtige Centraal Boheemse landschap. Ligt de bal nog net boven op de fairway, dan blijft een approach over van 150 tot 180 meter naar de lager gelegen green. Lig je dankzij een verre drive over de heuvel, dan sta je met de bal onder je voeten, een kortere drive die boven op het plateau blijft is hier dus gunstiger, en van boven naar beneden kan je met twee stokken minder toe, echt een mooie hole!

Op hole 18 word je nog geconfronteerd met een uitdagende slag naar de green.

Hole 18 is een prachtige uitdagende slothole die bij het club huis eindigt. Deze par-4 van 347 meter met een lichte dogleg naar links is misschien niet lang, maar de slag naar de green met het clubhuis op de achtergrond is zeer uitdagend vanwege de grote waterpartij voor de green en de bunkers aan de achter- en rechterkant van de green.

Mooie bunkers zijn een sierraad voor een golfbaan.

Hoewel de meeste golfers bunkers maar vervelend vinden, ben ik persoonlijk wel een fan van banen met veel (mooie) bunkers. Mooi aangelegde bunkers zijn een sierraad voor een golfbaan en maken een hole optisch mooier en interessant.

Het clubhuis is modern en licht ingericht met een prachtig terras en een luxe restaurant met een interessante en aantrekkelijke menukaart. Hier kan je goed eten en drinken voor naar Nederlandse redelijke prijzen.

Zoals op de meeste nieuwe golfbanen in Tsjechië hanteert men ook op Albatros het ‘pay & play’ systeem en zijn gastspelers meer dan welkom. Vanwege het relatief lage ledenaantal van 175 is er eigenlijk nooit een probleem met starttijden, evenementen daargelaten uiteraard.

Ik heb tijdens mijn ronde geen Albatrossen gezien, maar Albatros Golf Resort mag wat mij betreft als Praag’s hole-in-one worden beschouwd en is zeker ook voor de meest verwende golfer een aanrader.

Klik hier voor meer info over golf in Tsjechië.

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen

Comments are closed