Golf in Tsjechië: Darovanský Dvůr Golf Resort in West-Bohemen

Darovanský Dvůr Golf Resort in Tsjechië , dicht bij de stad Pilzen  (waar het Pilsener bier zijn oorsprong heeft) is een gezellig klein golfresort met 3 x negen holes. Alle faciliteiten zijn ondergebracht in een van oorsprong 17e eeuwse boerenhofstede dat inmiddels al meer dan 100 jaar in het bezit is van de familie Sinkule. Het hotel dat verdeeld is over het hoofdgebouw en de aanpalende voormalige stallen biedt comfortabele klassiek ingerichte kamers voorzien van alle gemakken die tegenwoordig verwacht kunnen worden in een 4-sterren hotel. Het restaurant serveert typisch Tsjechische gerechten en is traditioneel ingericht, een beetje in de stijl van een Duitse bierstübe.

Vóór het golfen eerst heerlijk ontspannen in de Spa.

Heel verassend is er ook een luxe in Romeinse stijl uitgevoerde spa aanwezig, alles in klassiek en sfeervol mozaïek uitgevoerd. In de sauna, stoombad, “zomerregen” doucheruimte, ijsbaden, geurtherapie stoombaden, kruidenbaden, massage, kan de vermoeide en gestreste golfer eerst volledig ontspannen alvorens aan de eerste ronde golf te beginnen. Behalve het restaurant en de spa beschikt het hotel ook over een laser gaming faciliteit, twee bowling banen, en andere spelmogelijkheden om de avonden door te komen. 

De drie lussen van negen holes (Panorama, Jezírka en Svatá Anna) hebben alle een par van 36, dus alle combinaties van 18 holes hebben een par van 72. Darovanský Dvůr ligt op een plateau met uitizcht op de Berounka rivier vallei waardoor het karakter van de 27 holes deels heuvelachtig en deels vlak is. Zoals de naam al doet vermoeden zijn de Panorama holes heuvelachtig met uizichten op de vallei en het typische heuvelachtige landschap van West Bohemen als extra decor op de achtergrond.

Weidse uitzichten op het Boheemse landschap.

De combinatie Panorama (heuvelachtig)  – Svatá Anna (open en vlakker) is de normale 18-holescombinatie waarbij de hogere uitzichten van de Panorama holes en de weidse vlakke uitzichten van de Svata Anná holes elkaar mooi aanvullen. Op enkele holes na zijn de fairways breed en daarom ook geschikt voor de hogere handicappers en/of beginners, zij zullen zich hier niet snel geïntimideerd voelen. Vanwege de hogere ligging en het koelere klimaat hier geen fairways van fijne grassoorten die alleen in warmere klimaten gedijen, maar stevig en dicht gras zoals wij dat ook in Nederland kennen. De greens zijn van een gelijke constante kwaliteit, niet al te kort gemaaid, maar wel goed gewalst waardoor ze sneller zijn dan ze op het eerste oog lijken. 

De combinatie Panorama-Svatá Anna heeft een par van 72 en is vanaf de gele tee 5.666 meter en vanaf de rode tee 5.062 meter lang. Hole 4 van de Panorama-holes is een lastige par-5 van 505 meter met een dogleg naar links en naar beneden waarvan het teeshot in de knik moet komen om een tussenslag door de knik te voorkomen. Na een goede afslag zijn er nog twee goede slagen nodig om de door drie bunkers bewaakte verhoogde green te bereiken, een goede en uitdagende hole. Hole 18 is met zijn dubbele door een pad gescheiden verspringende fairway de signature hole van deze 18 holes. Het gaat hier om een par 5 van 543(!)  meter waarvan de eerste fairway 300 meter lang is, bij zowel het teeshot als het tweede en derde shot is over de hele lengte van de hole links en rechts out-of-bounds. Desondanks heeft deze hole verbazingwekkend slechts stroke index 6, in mijn ogen veel te hoog. Een par op deze hole is niet voor iedereen weggelegd!

The Lakes heeft qua karakter veel weg van een Hollandse polderbaan.

De derde lus van 9 holes, Jezírka (The Lakes) liggen apart in een punt van het terrein, maar beginnen en eindigen wel in de buurt van het hotel. De naam “The Lakes” ontgaat mij een beetje mdat er geen meer in de buurt is en er slechts op twee holes wat water in het spel komt, deze holes hebben meer een polderkarakter, open en weids. 

Wat Darovanský Dvůr interessant maakt is eigenlijk de ligging niet ver van de stad Pilzen vandaan en op slechts een drie kwartier rijden van het vliegveld van Praag. Hiervandaan liggen in een cirkel van maximaal 100 kilometer de belangrijke historische Boheemse steden Praag, Karlsbad, Marienbad en Franzisbad wat Darovanský Dvůr tot de perfecte uitvalsbasis maakt voor een weekje Bohemen! 

Tekst: Eric Veenhuyzen 

Foto’s: Darovanský Dvůr

Comments are closed