Tsjechie: Golf in het land van het schuimende pils………

 
 

Het originele Tsjechische Budweiser Bier, lijkt in de verste verte niet op het Amerikaanse Budweisser!

“Pilsener: Een biersoort, die kortweg ook wel pils wordt genoemd. Dit is wel het meest bekende bier in Nederland. Het werd rond 1850 gebrouwen in het Tsjechische Pilzen. Tegenwoordig is het een ondergistend goudgeel bier met veel koolzuurgas en een alcoholgehalte van rond de 5%.” En ja, in Tsjechië kun je golfen, heel veel en ook heel aangenaam zelfs! In het voormalige Oostblokland zijn inmiddels al 51 18-holesbanen en nog eens 53 9-­holesbanen te vinden en dit aantal is nog steeds groeiende. Omdat Tsjechië een landklimaat heeft kent het warme stabiele zomers en koude winters. De warme stabiele zomers zorgen voor een groene natuur en over het algemeen kan er nadat de sneeuw is verdwenen vanaf pakweg eind april totdat de eerste sneeuw in november weer begint te vallen worden gegolfd. Vanwege de strenge winters zijn er trouwens ook nog ongeveer 20 indoor faciliteiten in Tsjechië, toch opmerkelijk voor een land dat als golfnatie nog tamelijk onbekend is.

Toen in 1842 in de koele kelders van een plaatselijke brouwerij in het Tsjechische Pilzen het gist neersloeg op de bodem van de ketels, kon niemand vermoeden dat dat de geboorte was van ’s werelds populairste dorstlesser, het PILSENER BIER. Omdat het wereldwijd inmiddels een mooie traditie is om een ronde golf af te sluiten met dit koele schuimende dorstlessende vocht besloot ik dat het tijd werd om eens uit te zoeken of je voorafgaand aan al dat bier ook een beetje kan golfen in het geboorteland van het pilsenerbier.

De wereldberoemde Collonade van Marienbad.

Tsjechië ligt in Centraal Europa gezellig ingeklemd tussen Duitsland, Oostenrijk, Slovenië en Polen en is verdeeld in Bohemen (het westelijke deel) en Moravië (het oostelijke deel). Vanaf Utrecht is het 750 kilometer in één rechte lijn over de Duitse snelwegen naar de grens van Tsjechië waar het land van West-Bohemen wacht. West-Bohemen is wereldberoemd vanwege de kuuroorden met de natuurlijke geneeskrachtige bronnen. Karlovy Vary (Karlsbad) met zijn 80 warme bronnen, Marianske Lazne (Mariënbad) met haar wereldberoemde Colonade en 60 koude bronnen, en Frantiskovy Lazne (Franzensbad) met zijn 21 mineraalbronnen, zijn enkele van de wereldberoemde oude kuuroorden waar in vroeger tijden de Tsaren, Koningen en Vorsten van Europa naar toe reisden voor hun traditionele gezondheidskuren en om bij te komen van het turbulente leven aan het hof.

De entree van Golfpark Pilzen.

De eerste baan die we bezoeken is (niet geheel toevallig) Golf Park Pilzen, een par 71 van 5.570 meter voor de heren en 4.616 meter voor de dames. De baan is nog zeer jong en in recordtijd uit de grond gestampt. In het voorjaar van 2003 is men begonnen met de aanleg en al in augustus 2004 is de baan geopend voor het publiek. De baan doet ongelooflijk volwassen en volgroeid aan en het is nauwelijks te geloven dat men in staat is in geweest in zo’n korte tijd dit project te realiseren. Het zal ongetwijfeld met het klimaat en de vruchtbare bodem te maken hebben. De baan ligt aan het Ejpovicemeer en is uitgehakt in de bossen die het meer omgeven. Het riviertje de Klabava dat in het meer uitmondt kronkelt zich door de baan en komt meermaals in het spel, evenals andere waterpartijen. Een deel van de baan is geaccidenteerd met verhoogde tees voor uitnodigende teeshot.

Hole 11, de signature par-3 hole van Pilzen.

Maar de signature-hole is toch wel de 11e hole. Een korte par-3 van 110 meter naar een eilandgreen in het eerdergenoemde Ejpovicmeer. Het in historische stijl opgetrokken clubhuis is van binnen uiterst modern en van alle faciliteiten voorzien en waar het na het spelen goed toeven is. Maar niet meteen teveel bier drinken want binnen tien minuten afstand is het biermuseum van Urquell in Pilzen dat voor de bierliefhebber een echte must is om te bezoeken. Er is veel te zien en na de rondleiding is er natuurlijk nog voldoende gelegenheid om ook bier te proeven. Wist u trouwens dat het Amerikaanse Budweiser bier is afgeleid van het oorspronkelijke Budweiser bier uit Budvar in Tsjechië? Alleen smaakt het Tsjechische Budweiser heel anders dan het Amerikaanse. Aan u de keus wat u lekkerder vindt.

Hole 12 van Golf Club Sokolov, met uitzicht op de stad.

De volgende baan die we bezoeken is Golf Club Sokolov, een par 72 van 6.300 meter voor de heren en 5.010 meter voor de dames. Ook hier gaat het weer om een jonge baan die in mei 2006 voor het publiek open ging. Zoals de naam al doet vermoeden ligt Golf Club Sokolov bij de stad Sokolov. Een deel van de golfbaan kijkt uit over de stad, en omdat Sokolov een industriestad is bestaat het verassende uitzicht uit fabrieken met grote schoorstenen en flatgebouwen die ondanks de vrolijke kleuren nog herinneren aan het Oostblokverleden. Een deel van deze baan heeft een open karakter, en ander deel is uitgehakt in de omvangrijke bossen die deze streek rijk is. Door goed gebruik te maken van het natuurlijke geaccidenteerde karakter van het terrein heeft men een uitdagende baan kunnen ontwerpen met hier en daar forse hoogteverschillen. Wat opvallend is aan deze baan is de kwaliteit van de greens. Die zijn werkelijk zeer goed, ze bijten, ze zijn snel en ze houden de lijn die je ziet. Op Sokolov is de hole die er voor mij het meest uitspringt toch wel hole 15, een par 5 van een verhoogde tee met een tweemaal een dogleg naar rechts. De green is goed bewaakt door diverse waterpartijen voor de green en hoge bomen achter de green. Ondanks het ongebruikelijke uitzicht dat je af en toe op de stad hebt is Sokolov zeker een goede en uitdagende golfbaan die voor een goede score misschien niet het uiterste maar wel veel van je vaardigheden en verstand vraagt.

Frantsokovy heeft karakter van een parkbaan met veel potentieel.

De laatste baan die we bezoeken is Golf Club Frantsikovy Lázne, een par 72 van 6.114 meter voor de heren en 5.391 meter voor de dames. Deze bosbaan is sinds 2002 geopend en heeft het in zich om in de toekomst uit te groeien tot één van de topbanen van Tsjechië. Volle fairways met glooiingen, hoogteverschillen, diverse waterpartijen, goed ontworpen holes en een modern clubhuis. Ja, een zeer uitdagende baan waar zowel de korte speler (met hier en daar een extra slag) als de lange speler (die hier en daar een slag kan winnen) alles uit de kast moet trekken om tot een goede score te komen. Het enige dat nog voor verbetering vatbaar is zijn de greens, ze waren hard en oneffen maar dat wordt beter is mij beloofd. Een opvallende hole is de 3e, een par 5 van 571 meter met een uitdagend tee-shot van 160 meter over bossages naar de fairway en een uitdagende approach naar een green die goed bewaakt wordt door bunkers. Een andere opvallende hole is de 13e, een par 5 van 473 met twee 90 graden doglegs naar links, hier moet de bal steeds goed geplaats worden omdat de hoge bomen afsnijden onmogelijk maken. Ja, om op deze baan tot een goede score te komen moet je lengte en precisie hebben en is ook goed coursemanagement belangrijk. Oh ja, voldoende ballen meenemen kan ook geen kwaad!

Ideale bestemming voor golfers die ook van bier houden!

Om nog maar even terug te komen op de vraag of je in Tsjechië een beetje kan golfen: Ja, je kan in Tsjechië zeer goed golfen. En naast het golfen biedt Tsjechië met zijn rijke historie nog tal van mogelijkheden om de tijd door te komen. Uiteraard mag een bezoek aan Praag niet ontbreken. Praag is in mijn ogen één van de mooiste en leukste steden van Europa waar veel te zien valt en waar het ook culinair goed toeven is. Een prettige bijkomstigheid is verder ook nog dat wij met de Euro nog steeds veel kunnen doen in Tsjechië. Ook al zijn de prijzen de laatste jaren omhoogeschoten naar westerse hoogte, als je de bierlokalen bezoekt waar ook de tsjechen zelf naar toe gaan, dan kun je nog steeds voor ongeveer 2 euro een halve liter bier drinken en voor weinig geld genieten van de eenvoudige maar smakelijke burgerkeuken. Kortom, een paradijs voor de golfer die ook af en toe een biertje drinkt!

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen

Info: www.czechtourism.com

Comments are closed