Tunesië, een rustig alternatief voor Turkije

The Residence bij Tunis ontworpen door Robert Trent Jones Jr.

Tunesië is sterk aan het terugkomen als golfbestemming voor de Europese markt, in minder dan drie uur vliegen vanaf Schiphol wordt Tunis of Monastir bereikt. De laatste vijf jaar zijn goed benut om de kwaliteit van de golfbanen en de hotels op het niveau van de verwende golfer te brengen, inclusief het in Turkije zo geliefde all-inclusive concept dat momenteel ook in Tunesië hier en daar wordt aangeboden om de concurrentie met andere populaire vakantielanden aan te gaan. Voor wat betreft het klimaat is deze Noord-Afrikaanse bestemming uiteraard ideaal voor de golfer, in de winter komt de temperatuur gemiddeld niet onder de 20 graden, en in de zomer wordt het in het noorden aan de Middellandse Zee meestal niet warmer dan 35 graden, maar in het zuiden en in de woestijn kan de temperatuur in de zomer soms wel oplopen tot 50 graden.

20 Kilometer van Tunis aan de Carthageense kust ligt sinds oktober 2008 The Residence Tunis. Een luxe resort hotel van The Leading Hotels of the World compleet met een door Robert Trent Jones Jr. ontworpen 18 holes championship course dat midden in een natuurreservaat ligt. De baan heeft een par van 72 en meet voor de heren vanaf de gele tees 5.781 meter en voor de dames vanaf de rode tees 4.808 meter. Zoals van een Robert Trent Jones Jr. baan verwacht mag worden, zit hij vol met uitdagingen. Hoewel de baan niet extreem lang is, zorgt de altijd aanwezige wind op deze open baan voor een extra moeilijkheidsfactor. Het is duidelijk dat bij het ontwerp van de baan rekening is gehouden met de altijd aanwezige wind die de ene keer vanaf zee en de andere keer vanuit het Atlasgebergte of de woestijn komt. De verschillende grote waterpartijen en waste areas langs het strand en de lagune vormen naast de grote bunkers extra aandachtspunten tijdens het spel. Volgens de verschillende lijsten die op internet te vinden zijn, wordt The Residence gezien als de beste en mooiste golfbaan van Tunesië. The Residence is een baan waarop golfers van alle niveaus zich thuis zullen voelen, hogere handicappers kunnen met verstandig spel en een extra slagje hier en daar prima uit de voeten terwijl de betere spelers meer dan eens de mogelijkheid hebben om met risk rewarding spel extra punten te verdienen.

Op The Residence kom je hier en daar bebouwing langs de holes tegen

De eerste negen holes zijn er op een aantal holes (zoals holes 1 en 3) huizen langs de fairways. De tweede negen liggen vrij en open. De kwaliteit van de fairways en de greens is goed en op alle holes hetzelfde, de fairways zijn sappig groen en hard en geven extra meters aan rol, altijd leuk . De verzorging van de fairways, greens en bunkers is uitstekend, netjes gemaaid en strak afgesneden randen bij de cups en de bunkers, ook de waterpartijen zijn goed afgewerkt. Uiteraard wacht na afloop het luxe clubhuis met een mooi terras en restaurant en zelfs een zwembad om na de ronde af te koelen als het erg warm is.

Minder dan een uur rijden zuidelijk van Tunis ligt Hammamet, met name bij vele oudere golfers toch wel een bekende golfbestemming. Aan de “Golf Coast“ van Tunesië  zijn van Hammamet tot aan het 120 kilometer zuidelijker gelegen Monastir in totaal vijf golfbanen te vinden. Drie 18 holes golfbanen bij Hammamet (Yasmine Valley, Citrus Les Oliviers, en Citrus La Forêt) en twee 18 holes golfbanen bij Monastir (Flamingo Golf Course Magic Life en Palm Links Golf) waarmee dit deel van Tunesië een volwaardige golfbestemming is voor de verwende golfer van alle niveaus.

Uitdagende holes op Citrus La Forêt

Bij Citrus Golf bij Hammamet heeft u de keuze uit twee uitdagende 18 holes championship courses, La Forêt en Les Oliviers waarbij La Forêt zonder meer de moeilijkere van de twee is. Zowel La Forêt als Les Oliviers zijn redelijk geaccidenteerd van karakter zonder echt heuvelachtig te worden. Beide banen hebben de afgelopen vijf jaar een enorme sprong voorwaarts gemaakt voor wat betreft kwaliteit en onderhoud. Op de mooie volle en verende fairways en de zachte greens zijn nergens bruine en droge plekken te vinden. De droge plekken in de rough en waste areas zijn niet storend, daar moet je sowieso niet met je bal terecht komen.

De uitdagende hole 6 par 3 op Citrus La Forêt

La Forêt heeft een par van 72 en meet voor de heren vanaf de gele tees 5.693 meter en voor de dames vanaf de rode tees 4.804 meter. Zoals de naam al doet vermoeden zijn er op La Forêt veel bomen te vinden waarbij er tussen de bomen niet fanatiek gemaaid wordt. Het is op La Forêt dan ook, meer dan op Les Oliviers, zaak om niet tussen de bomen terecht te komen. Er zijn op La Forêt eigenlijk maar vier holes waar serieus water in het spel komt (holes 3, 8, 10, en 18), maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door het gebruik van zware bosschages waarover op diverse holes moet worden afgeslagen of die gebruikt worden om smalle doorgangen te creëren. Ook hebben diverse holes verhoogde greens die uitdagend zijn om aan te spelen en veelal goed bewaakt worden door bunkers.

De kenmerkende olijfbomen op Citrus Les Oliviers

Citrus Les Oliviers heeft ook een par van 72 en meet voor de heren vanaf de gele tees 5.712 meter en voor de dames vanaf de rode tees 4.835 meter. Net even meer meters dan La Forêt, maar vanwege het meer open karakter en bredere fairways eenvoudiger om uit de problemen te blijven. Hier geen dichte bossen maar olijfbomen die her en der over de baan verspreid zijn. Ook hier hetzelfde geaccidenteerd terrein als bij La Forêt met holes waar de ene keer van boven naar beneden en de andere keer van beneden naar boven wordt gespeeld. Op Les Oliviers is er hier en daar ook wel wat water, maar behalve op hole 15 komt dat eigenlijk nergens serieus in het spel. Ook op Les Oliviers vallen de mooie volle dichte fairways op waar de bal mooi bovenop blijft liggen en makkelijk vanaf geslagen kan worden. Wat ook opvalt zijn de keurig afgewerkte bunkers en scherp gestoken holes op de greens.

Wie op beide banen op Citrus Golf gaat spelen, raad ik aan om rustig te beginnen en eerst Les Oliviers te spelen en daarna La Forêt, in deze volgorde zult u optimaal van Citrus Golf genieten. Verder is het geen straf om beide benen eventueel twee keer te spelen, één keer onbevangen voorspelen en daarna met de opgedane kennis nog een serieuze ronde. Na het spelen is het aangenaam vertoeven op het terras van het clubhuis dat uitkijkt over de baan.

Ook op Yasmine Valley geaccidenteerd terrein en veel bomen

Aangrenzend aan Citrus Golf ligt ook Yasmine Valley, een uitdagende 18 holes championship course met een par van 71 en voor de heren een lengte van 5.491 meter vanaf de gele tees en voor de dames 4.813 meter vanaf de rode tees. Dat lijkt kort, maar voelt vanwege het geaccidenteerde terrein veel langer. Ook optisch lijken de afstanden in de baan regelmatig veel langer dan dat ze in werkelijkheid zijn. Gewoon afgaan op de informatie die de afstandsmarkers in de baan aangeven, anders ben je vaak geneigd te veel club uit de tas te pakken. Ook hier kwalitatief goede volle verende fairways en zachte greens die goed “pakken”. Wat karakter betreft heeft Yasmine Valley veel weg van La Forêt aan de andere kant van de weg, en qua moeilijkheidsgraad doen beide banen niet voor elkaar onder. Yasmine Valley vergt net als La Forêt van golfers van elk niveau het uiterste van hun kunnen en goed course management om met een score rond de handicap binnen te komen. Absoluut een feestje om hier te spelen met diverse holes met mooie uitzichten rondom. Het clubhuis van Yasmine Valley staat bekend om de uitgebreide lunch met lokale specialiteiten die op het terras geserveerd wordt.

Uitdagende afslagen op Yasmine Valley

Net noordelijk van Sousse ligt Porte El Kantaoui, ook wel liefkozend het “Porte Manouche” van Tunesië genoemd. En inderdaad, zittend op één van de terrassen aan de marina van Porte El Kantaoui is de gelijkenis treffend. Luxe jachten en schepen in het water en een mediterrane sfeer met flessen wijn en heerlijke visgerechten op de tafeltjes op de terrassen, genieten…. Ook El Kantaoui Golf heeft twee 18 holes championship courses in de aanbieding voor de golfende vakantieganger, de Panorama Course en de Sea Course. Twee vriendelijke goed onderhouden golfbanen waar vooral de hogere handicapper en beginner zich op hun gemak zullen voelen. De Sea Course heeft een ongebruikelijke par van 73 doordat er op de eerste negen slechts één par 3 is te vinden en meet voor de heren vanaf de gele tees 5.521 meter en voor de dames vanaf de rode tees een indrukwekkende 5.066 meter. Zoals de naam al doet vermoeden ligt de Sea Course op een vlak terrein vlak bij de zee waarvan de green van hole 13 bij het strand uitkomt en alleen hole 14 langs het strand met zicht op de zee wordt gespeeld. Ook deze baan met brede fairways is goed onderhouden, en er is vrijwel geen rough te vinden waardoor de bal vrijwel altijd terug te vinden is. Alleen de kwaliteit van de tees blijven iets achter, ze staan bol waardoor je niet recht en vlak achter de bal kan staan bij het afslaan, een punt van aandacht voor de greenkeepers. Opvallend zijn de diverse authentieke bouwsels en waterputten die op de baan te vinden zijn.

Hole 14 van de Sea Course op El Kantoui Golf

De Panorama Course heeft een totaal ander karakter en ligt in het geaccidenteerde achterland met afwisselende uitzichten op zee en het achterland. De Panorama Course heeft een “normale” par van 72 en meet voor de heren vanaf de gele tees 5.630 meter en voor de dames vanaf de rode tees 4.787 meter. Ook hier weer brede fairways en vrijwel geen rough. Hier ligt de uitdaging meer in de accidentatie van het terrein waardoor de bal soms onder de voeten en dan weer boven de voeten ligt. Ook op de Panorama Course dezelfde constante kwaliteit van fairways en greens. Oh ja, op beide banen hebben enkele holes werkelijk gigantische greens tot wel 50 meter diepte of breedte, hou hier rekening mee bij het aanspelen van de green want putten vanaf 20 of 30 meter kan zo maar een drie put of erger opleveren. Ook hier het advies om eerste de vlakke Sea Course te spelen en pas daarna de geaccidenteerde Panorama Course. Na het spelen dan het dilemma, uitgebreid borrelen en eten op het terras van het clubhuis, of alleen een drankje voor de eerste dorst en dan voor de lunch verder naar één van de gezellige terrasjes van de Marina.

De Marina van El Kantaoui, het "Porte Manouche" van Tunesië

Bij de mooie historische stad Monastir ligt Flamingo Golf Course Magic Life, één van de oudere en bekendste golfbanen van Tunesië. Deze par 72 baan heeft voor de heren een lengte van 5.580 meter vanaf de gele tees en voor de dames een afstand van 4.500 meter vanaf de rode tees. Momenteel wordt deze baan gerenoveerd en kan er slechts op 9 holes gespeeld worden. Medio maart/april 2013 moeten alle 18 holes en het nieuwe clubhuis klaar zijn en kan het nieuwe seizoen beginnen.

De tweede 18 holes championship course bij Monastir is Palm Links Golf. Zoals de naam al aangeeft gaat het hier om een golfbaan met een open links karakter met veel bunkers waar de wind vrij spel heeft. De baan heeft een par van 72 en meet voor de heren vanaf de gele tees een indrukwekkende 6.076 meter en voor de dames vanaf de gele tees een aangename 4.541 meter, anderhalve kilometer korter dan voor de heren. Dus dames, als u een keer wilt matchplayen tegen de mannen, dan is dit de geschikte baan daar voor! De resterende vier 18 holes golfbanen van Tunesië zijn te vinden bij Tunis (Golf Federal de Carthage), Tabarka (Tabarka Golf), bij Tozeur (Golf Oasis Tozeur), en op Djerba (Djerba Golf).

Tunesië is de laatste jaren door de explosieve groei van het Turkse golfgebeuren als golfbestemming een beetje in de vergetelheid geraakt, maar is inmiddels kwalitatief weer helemaal bij de tijd en een prima alternatief voor wie het golfgebeuren in Turkije allemaal een beetje te hectisch is.

Spa & Wellness op zijn Romeins

Naast golf biedt Tunesië een ongekende schat aan historie en het nieuwe Bardo National Museum in Tunis beschikt zelfs over de grootste collectie historische mozaïeken  uit de Romeinse en Griekse oudheid ter wereld, echt een bezoek waard! Daarnaast zijn in het historische Carthago diverse andere historische bezienswaardigheden te bekijken zoals bijvoorbeeld de Romeinse Thermes D’Antonin dat een goed beeld geeft van de spa & fitness beleving uit de Romeinse tijd.

Prachtige historische mozaïeken in het Bardo National Museum

In de medina’s van Tunis en Sousse kan je op koopjesjacht, lokale producten, kleding en schoenen, en keramiek, alles is er te koop, maar over de prijs moet wel stevig worden onderhandeld, de helft tot een derde van de vraagprijs zit er vaak wel in, en laat je niet afschrikken door de opdringerigheid van de verkopers, dat hoort er gewoon bij, iedereen wil wat verkopen. Ook een uitstapje naar het charmante Sidi Bou Said dat is ontstaan uit de 10e eeuwse ribat (versterkt moslim klooster). De witte huizen met blauwe deuren en vensters zijn inmiddels een wereldwijde bezienswaardigheid en wordt bezocht door bezoekers van over de hele wereld.

Alles wit met blauw in Sidi Bou Said

De nationale luchtvaartmaatschappij TUNISAIR verzorgt meerdere keren per week directe vluchten naar diverse bestemmingen in Tunesië vanaf Schiphol. En goed nieuws voor de golfers, ook in Tunesië zijn op de belangrijkste golflocaties de bij golfers zo geliefde Riu hotels te vinden waarbij u vaak kunt kiezen tussen een Riu family hotel of een Riu “No children” hotel.

Info:

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen

Comments are closed