Vilamoura en de Algarve, nog altijd de moeite waard!

De Oceanico Victoria Course en het Tivoli Victoria Hotel, wat wil een golfer nog meer........

De Algarve is voor golfend Nederland van oudsher een geliefde golfbestemming. Maar door de alsmaar stijgende greenfee prijzen en de toenemende concurrentie van de Turkse golfkust van Belek met zijn all-inclusive arrangementen kwam de Algarve de laatste jaren in zwaar water terecht. Is de Algarve in staat om de concurrentie met Turkije en andere “nieuwe” golflanden te overleven en haar koppositie als favoriete golfbestemming van Europa weer terug te winnen? De tijd zal het leren, maar een recent bezoek aan de Algarve, en met name Vilamoura, leerde dat alle ingrediënten voor een heerlijke golfvakantie in de Algarve nog altijd aanwezig zijn.

In Vilamoura en omgeving zijn welgeteld negen golfbanen te vinden. De acht Oceanico golfbanen (Faldo Course, Victoria Course, o’Connor Course, Old Course, Pinhal Course, Millenium Course, Laguna Course, en de 9 holes Academy Course) en het gerenommeerde Vila Sol. In totaal zijn er in de Algarve zelfs 38 golfbanen te vinden, een ruime keuze voor de golfer dus, en dat alles binnen maximaal 80 kilometer afstand van elkaar.

De Oceanico Victoria Course, één van de World Golf Championships banen.

De acht Oceanico golfbanen van Vilamoura zijn zelfs allemaal binnen maximaal 10 minuten te bereiken vanuit het aangename luxe vijfsterren Tivoli Victoria Hotel dat direct aan de Victoria Course ligt. Ideaal dus voor de golfer die de keuze uit meerdere banen wil hebben zonder daarvoor lang onderweg te zijn. Uiteraard heeft het hotel voor haar gasten een gratis shuttle service tussen het hotel en de acht Oceanico golfbanen.

Zoals verwacht mag worden van een modern 5 sterren hotel ontbreekt het de gasten van dit hotel aan niets. Ruime comfortabele kamers met een badkamer die dankzij verschuifbare houten lamellen bij de kamer getrokken kan worden, restaurants met goed eten, leuke bars, vriendelijk personeel, het is allemaal aanwezig. En in het Elements Spa in het penthouse van het hotel kan je je ook heerlijk laten verwennen. Voor golfers is er zelfs een speciale golfers massage ontwikkeld die zeer aan te bevelen is, niet te diep of pijnlijk, maar heerlijk ontspannend.

Hoewel niet de hoogst gewaardeerde van de acht Oceanico banen, is de Victoria Course, dat gastheer was voor zowel het Portugese Open als de Portugese Masters, voor de meeste bezoekers toch de meest tot de verbeelding sprekende baan. Deze door Arnold Palmer speciaal voor de Europese Tour ontworpen baan opende in 2004 haar poorten en behoort sindsdien tot de top-10 van de Portugese golfbanen. Dat het geen eenvoudige golfbaan is, blijkt wel uit het feit dat voor mannen een maximum handicap van 24 wordt gehanteerd terwijl voor de dames een maximum handicap van 36 wordt gehanteerd. Dat lijkt vreemd maar heeft een volstrekt legitieme commerciële reden. De baan heeft een par van 72 en is voor de mannen vanaf de gele tees 6.094 meter lang en voor de dames vanaf de rode tees slechts 4.762 meter waardoor de dames in tegenstelling tot de mannen op de meeste holes bij de afslag al voorbij de serieuze problemen zijn. Hierdoor is het voor de dames toch aantrekkelijk is om ook op deze baan te spelen en de sfeer van een echte PGA baan op te snuiven, en de dames zorgen uiteraard voor welkome extra greenfees!

Op de Oceanico Victoria Course zijn ook een aantal uitdagende waterpartijen.

De voornaamste reden waarom de baan voor mannen een stuk moeilijker is, ligt aan de lengte van de holes. Op diverse holes moeten zij vanaf de afslag eerst minimaal 160 meter rough of water overbruggen om op de fairway te komen. De ondulatie en de altijd aanwezige wind vanwege het open karakter van de baan zijn niet te verwaarlozen factoren die ervoor zorgen dat de meeste holes langer spelen dan ze in werkelijkheid zijn waardoor er vaak nog een lange laatste slag naar de in veel gevallen lastig aanspeelbare green overblijft. Die greens zijn gemiddeld tussen de 28 en 38 meter diep waardoor er soms twee stokken verschil is tussen een pinpositie voor- of achterop de green. Eenmaal op de green aangeland, maken meerdere niveaus, moeilijk te lezen lijnen en een gemiddelde snelheid van 10,5 op de Stimp meter het putten ook nog eens tot een waar avontuur. Na op de Victoria Course 18 holes te hebben gespeeld is het respect voor de professionals plotseling een stuk groter geworden en is het ook duidelijk dat golf op dit soort banen gewoon veel moeilijker is.

De Old Course, de "Grande Dame" 's-ochtends vroeg als zij net ontwaakt, nog fris van de dauw.

De Oceanico Old Course is volgens diverse lijsten de derde mooiste golfbaan van Portugal en is zoals de naam al doet vermoeden de oudste golfbaan van Vilamoura (en de derde oudste van Portugal). De Old Course stamt uit 1969 en wordt ook wel liefdevol “the Grande Dame of the Algarve” genoemd. Het oorspronkelijk ontwerp is van de hand van Frank Penninck maar werd in 1996 door Martin Hawtree deels gerenoveerd waarbij het oude originele parkkarakter behouden bleef. De baan is aangelegd in een pijnbomenbos waar zoveel mogelijk de natuurlijke contouren van het terrein zijn gevolgd waardoor de baan zeer “natuurlijk” overkomt en is met name door de inheemse vegetatie een Zuid-Europese parkbaan in optima forma.

Mooie doorkijkjes op de Old Course.

De Old Course heeft dankzij drie par 5 holes op de tweede negen een par van 73 en is voor de mannen van de gele tees 5.913 meter en voor de dames vanaf de rode tees 5.086 meter lang. Ook hier geldt voor de heren een maximum handicap van 24 en voor de dames een handicap van 36. Op de Old Course zijn de holes minder lang dan op Victoria maar hier vergen de relatief smalle holes met veel hoge bomen en dichte begroeiing veel precisie en course management. Ook de kleine snelle greens met dieptes tussen de 23 en 33 meter en veel ondulatie vergen het nodige van de putting kwaliteiten, een drie- of vierputt is zomaar gebeurd. Maar wat een genoegen om op deze “Grande Dame” te spelen waar het na het spelen ook goed toeven is op de veranda van het klassieke clubhuis met bijvoorbeeld een Clubsandwich en een lekker glaasje van het één of ander.

De Millenium Course, een moderne ruime parkbaan.

De Millenium Course, zo genoemd vanwege de opening in 2000, is een moderne parkbaan met een redelijk open karakter en veel ruimte voor de hogere handicapper. Dit ontwerp van Martin Hawtree heeft een par van 72 en is voor de heren vanaf de gele tees 5.820 meter lang en voor de dames vanaf de rode tees 4.767 meter lang. Ook hier bepalen de pijnbomen en de overige inheemse vegetatie de typisch Zuid-Europese sfeer waar wij noorderlingen zo van houden, heerlijk. Ondanks dat deze baan zeer geschikt is voor ook hogere handicappers wordt ook hier een in mijn ogen  onnodige maximum handicap van 28 voor de heren en 36 voor de dames gehanteerd, ook hier weer positieve discriminatie van de dames voor extra greenfees. Op deze baan kan vanwege de ruimte meer risico genomen worden omdat afzwaaiers niet altijd zwaar worden afgestraft. Wat overigens niet betekent dat het een makkelijke baan is, ook al vind je de bal hier makkelijk terug, ook herstelslagen kunnen een score behoorlijk opdrijven!

Onyria Palmares, een belofte voor de toekomst, als er niet meer gebouwd wordt.

Uiteraard is het verleidelijk om als je in het Tivoli Victoria Hotel logeert alleen op de Oceanico banen in de directe omgeving te spelen, maar een uitstapje naar bijvoorbeeld Onyria Palmares is de moeite meer dan waard. Een autorit van ongeveer 40 minuten brengt u naar de bij Lagos gelegen volledig gerenoveerde golfbaan die vroeger alleen Palmares heette maar nu deel uit maakt van het Onyria Palmares Golf & Beach Resort. Deze oorspronkelijk 18 holes golfbaan is door Robert Trent Jones Jr. behoorlijk onder handen genomen en er zijn nu drie lussen van negen holes. 18 heuvelachtige parkholes in het achterland met regelmatig prachtige uitzichten op de Atlantische Oceaan en 9 links holes langs het strand. En het moet gezegd worden, het is prachtig geworden. Jammer dat er op veel plaatsen nog veel en druk gebouwd wordt, maar als dat over een paar jaar voorbij is en de rust is weergekeerd, dan zal Palmares zeker lonken naar een plaats in de top-10 van Portugal.

Leuk wandelen en shoppen in Faro of Lagos.

Voor wie niet alleen in het hotel wil blijven is er in Villamoura genoeg te beleven, een mooie en gezellige Marina met veel leuke terrasjes en restaurants direct aan de haven en in de straatjes daar omheen. Faro en Lagos zijn leuke oude steden om even naar toe te gaan om te winkelen en te wandelen. Een bezoek aan het achterland waar kurk farms kunnen worden bezocht is ook zeer de moeite waard en kan worden afgesloten met een heerlijke maaltijd in één van de vele Piripiri restaurants.

Ja, het is duidelijk, Vilamoura en de Algarve zijn nog altijd zeer de moeite waard om een golfreisje naar toe te maken. Prachtige kwalitatief hoogwaardige golfbanen, goeie hotels, restaurants en stranden, en nog heerlijk rustig!

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen

Info: 3D Golfvakanties

Comments are closed