Dominicaanse Republiek – La Cana Golf Course

Op La Cana Golf voel je je echt in de tropen.

La Cana Golf Course wordt gerekend tot de mooiste golfbanen van het Cairibische gebied en maakt deel uit van Punta Cana Resort and Club en is een ontwerp van P.B. (Paul Burke) Dye, jongste telg uit een beroemde famlie van golfbaanarchitecten die verantwoordelijk zijn voor het ontwerp van meerdere golfbanen in het Caribische gebied.

Deze 18-holes Championship course met een par van 72 heeft voor de heren een lengte van 6.026 meter en voor de dames een lengte van 4.739 meter. Het gaat hier om een sea side course met vier uitdagende holes direct aan de kustlijn. Op de resterende veertien holes is er altijd wel een plek te vinden van waaraf de zee te zien is. Op de vier holes langs het water (5, 7, 17, en 18) trekt het vele water de ballen aan als een magneet, en als dat geen invloed heeft op het spel, dan leiden de prachtige uitzichten je wel af. La Cana Golf is gelegen in een zeer exotische omgeving aan één van de mooiste baaien van het eiland met kristalhelder water, en witte stranden.

De golfbaan kenmerkt zich door de aanwezigheid van veel bunkers, veel richels en welvingen in de fairways, en greens met veel ondulatie. Een aantal holes liggen als groene eilanden in grote zandvlakten. Course management en precisie zijn op deze baan belangrijker dan lengte. Lange slagen die niet op de juiste plaats eindigen worden hard afgestraft. In dit opzicht kan je niet echt van een zogenaamde “resort course” spreken waar slecht geraakte ballen altijd nog wel goed speelbaar liggen. Nee, op deze baan wordt een beroep gedaan op techniek en goed course management.

De green van hole 1 wordt bewaakt door een spelonk waar je niet in terecht wil komen.

Zo word je op de eerste hole (par-4 dogleg naar links van 320 meter) al gelijk geconfronteerd met een afslag die je af moet snijden over een zandvlakte om de fairway te bereiken. Lig je eenmaal op de fairway dan wacht je een uitdagende korte approach naar een green die links voor en rechts wordt bewaakt door diepe bunkers waarbij achter de rechter bunker nog eens een smalle spelonk ligt waar je niet in terecht wil komen.

Hole 12 is de beroemde signature par-3 met een eilandgreen.

De vier par-3 holes zijn stuk voor stuk prachtige holes met elk een eigen karakter. Hole 3 is 162 meter lang met een afslag over water naar een green die aan de achterkant wordt bewaakt door maar liefst zeven bunkers. Hole 5 is 130 meter lang maar ligt direct aan zee langs de rechter kant. Hier wordt de green rechts bewaakt door de zee en links en achter door diepe potbunkers. Precisie is dus vereist! Hole 12 is de beroemde eiland hole van 117 meter waarvan de green op een zandvlakte in het water ligt. Geen bunkers, gewoon een grote zandvlakte. Hier moet de bal dus gewoon in één keer op de green! Hole 14 tenslotte, is 184 meter lang waarvan het van de tee naar de green (met veel ondulatie) aan de linkerkant wederom een grote zandvlakte is. Langs de linkerkant en links naast de green liggen vijf diepe potbunkers, echt een prachtige hole.

hole 7, even goed nadenken, behoudend of aanvallend spelen?

Hole 7, een par-4 van 278 meter is wel zeer uitdagend en biedt twee opties. Ofwel over een bomengroep en een zandvlakte direct voor de green gaan (hier is wel een Carry van minimaal 230 meter nodig om veilig op gras te landen), ofwel veilig voor de fairway gaan die als een groen eiland in de witte zandvlakte ligt. Ook vanaf de fairway blijft dan een (korte) approach over die over zand en potbunkers naar de langgerekte green (die twee niveaus heeft) geslagen moet worden. Een mooie uitdagende hole die op de tee voor de nodige twijfel over de te volgen tactiek zorgt. Op alle holes zorgen de palmbomen er voor dat je niet vergeet dat je in de tropen bent, palmbomen en veel zand!

hole 17, eerst veel zand voordat je op de fairway ligt.

Hole 17 is een par-4 van 370 meter waar de zee links langs de hole loopt. De altijd aanwezige wind die af en toe van richting verandert is een factor die deze hole extra moeilijk kan maken. Om de fairway te bereiken moet eerst 40 meter over een rotsstrand geslagen worden. De tweede slag gaat over het verhoogde tweede deel van de fairway naar een goed door bunkers bewaakte green. Op zich geen extreem moeilijke hole, maar er moet wel met overleg en precisie gespeeld worden.

Hole 18, een prachtige exotische slothole.

Hole 18 tenslotte, is een zeer uitdagende par-5 van 500 meter met ook weer links de zee, maar met een fairway met veel bulten en maar liefst 15 diepe potbunkers. Hier moet de bal steeds met veel overleg en precisie geplaatst worden om niet in de problemen te komen. Het is een cliché, maar een par voelt hier zeker als een birdie!

Na afloop moet je jezelf beslist op een lekker drankje trakteren op het terras van het clubhuis dat uitkijkt over de Caribische Zee, heerlijk ontspannend!

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen

Comments are closed