Golf in de Caribean: Relax golfers, this is Jamaica, Yeah Mon!

Witte stranden, wuivende palmen, blauwe zee, en zon ..... JAMAICA!

Witte zonnige stranden met wuivende palmen tegen een stralend blauwe lucht, rumcocktails,  zwarte mannen met rastavlechtjes en reggaemuziek op de achtergrond. Ja, als ik na een vlucht van ruim tien uur op het vliegveld van Montego Bay uit het vliegtuig stap is dat het beeld dat ik van Jamaica voor ogen heb. Helaas is het tien uur s’avonds en stikdonker, bovendien komt de regen met bakken naar beneden. Een uur later ben ik eindelijk door de douane en heb ik mijn bagage verzameld. Een grote zwarte man met een brede grijns op zijn gezicht en een bordje met mijn naam stelt zich voor als Ben en zal mij naar mijn eerste bestemming in Ocho Rios brengen. Hoewel Ben voorbeeldig rijdt kom ik er al snel achter dat de andere Jamaicanen als gekken rijden, en na een avontuurlijke rit van ongeveer anderhalf uur kom ik aan bij Sandals Royal Plantation, de eerste van de vier hotels die ik zal bezoeken.

Het "Royal" in Sandals Royal Plantation doet zijn naam alle eer aan.

Zoals het woord “Royal” in de naam Sandals Royal Plantation al doet vermoeden verblijf je vorstelijk in dit traditioneel en koloniaal Engels aandoende hotel. De kamers zijn ruim en hebben allen uitzicht op zee. Het is inmiddels na middernacht en de Planters Punch die als welkomstdrankje wordt aangeboden blijkt een perfect slaapdrankje te zijn. Zodra mijn hoofd het kussen raakt ben ik gelijk vertrokken. De volgende ochtend word ik om zeven uur wakker van een felle zonnestraal die door een kier in de gordijnen naar binnen schijnt.

Caddy Flurry op Sandals Golf & Country Club loopt alvast vooruit.

Als ik na het ontbijt naar Sandals Golf & Country Club wordt gebracht trekt de lucht echter helemaal dicht en begint het licht te miezeren. Eerlijk gezegd voelt het heerlijk verkoelend aan en stoort de regen mij totaal niet en samen met caddie Flurry begeef ik mij naar de eerste tee. Alle holes hebben namen en de eerste hole (een par 5 van 520 yards) heet onheilspellend “The Shark”. Andere aansprekende holes zijn de par-3 7e hole die “Fishing Pond” heet (u mag driemaal raden waarom),  de par-5 14e hole die “Dare Devil” heet en de longhitters uitnodigt om over de bomen af te snijden, en de par-4 18e hole die verlossend “Home at Last” heet. Ondanks de regen is het duidelijk dat de baan prachtig is aangelegd, zeer goed onderhouden en een genot voor spelers van ieder niveau.

Jamaica Inn is een feest!

Jamaica Inn, het volgende hotel dat bezocht wordt is vijf minuten om de hoek van Sandals Royal Plantation en heeft een totaal ander karakter. Zelf omschrijven ze het als “The Original Small Grand Hotel”. Aan het lage hoofdgebouw met entree, receptie, bar en restaurant zitten twee vleugels vast van twee verdiepingen waarvan alle kamers uitkijken op de zee. Eén vleugel ligt direct aan het strand en vanuit de kamers op de begane grond kun je via de open zitkamer direct het strand oplopen. De andere vleugel ligt langs het zwembad en het bowlingveld (jawel, Engelser kan het niet). Daarnaast zijn er ook 7 cottages op een klif met trappen die de zee ingaan. Ook Jamaica Inn straalt de koloniale Britse Grandeur uit, maar Mary Philips, (de general manager) heeft er voor gezorgd dat er een plezierige informele sfeer hangt met een aangename mix tussen de Britse en Jamaicaanse cultuur. Ja, het is plezierig toeven hier, dat vonden in het verleden ook grootheden als Marilyn Monroe & Arthur Miller, Noël Coward, Ian Fleming en Errol Flyn die trouwe gasten waren. Sir & Lady Winston Churchill verbleven zelfs meerdere malen in  “The White Suite”. Inmiddels is het weer omgeslagen en geniet ik ten volle van het privé-strand en het werkelijk lauwe zeewater.

Jerk Food en Red Stripe Beer, 100% Jamaicaans.

Eten en drinken is voor de Jamaicaan net zo belangrijk als ademhalen. Populair zijn de pittig gekruide “jerk” gerechten. “Jerk” is een pittige kruidenpasta die gebruikt wordt bij de bereiding van bijvoorbeeld geroosterd varkensvlees, kip, vis en diverse worsten. Het Jamaicaanse Red Stripe Beer is de perfecte begeleider bij deze gerechten. Verder wordt er natuurlijk veel rum gedronken, in cocktails, puur, on the rocks maar ook na het eten als digestief de speciale oude rumsoorten, hmmm lekker!

De privé bungalow met privé infinity zwembad op Round Hill.

Round Hill bij Montego Bay is een Jamaicaans/Amerikaans resort met een hotel met 36 kamers en 27 individuele villa’s. Oorspronkelijk was Round Hill een plantage waar ananassen, kruiden en kokosnoten werden verbouwd maar 50 jaar geleden besloot een groep kunstenaars en levensgenieters dat het de perfecte locatie was om een plek ter ontspanning te creëren, eerst voor privégebruik maar later kwam men tot de conclusie dat het wel heel erg egoïstisch was om dit paradijsje niet te delen met anderen, en zo is het hotel/resort ontstaan. Het is opmerkelijk is dat in iedere villa het ontbijt ter plekke in de keuken wordt bereid door steeds drie charmante oudere Jamaicaanse dames. Even schrikken de eerste keer dat je wakker wordt en gestommel in de keuken hoort, maar ik was er zo aan gewend en zou er thuis ook wel aan kunnen wennen…….

Hole 7 is de signature hole van Tryall Golf Club.

Tryall Golf Club is de Johnnie Walker Championship Course. Jawel, van de Johnnie Walker World Championships. Een prachtige en spectaculaire baan met adembenemende uitzichten en uitdagende holes. Van vrijwel overal op de baan heb je uitzicht op de zee. De greens zijn natuurlijk ontzettend snel en moeilijk te lezen. Maar goed dat ik Flavous als caddie heb meegekregen. Flavous kan vrijwel blind van elke positie op de green kan aangeven wat de lijn is en is tot nu toe mijn beste caddie. Hij geeft mij na een paar holes feilloos de juiste club aan, helpt wat met mijn techniek en zorgt dat ik uiteindelijk met 82 slagen binnenkom. Spectaculaire holes zijn hole 15, een par-3 langs de zee over een inham en hole 18, een par 5 waarvan de afslag spectaculair door een stenen boog geslagen wordt. Ja, deze baan maakt zijn reputatie als Johnnie Walker Chamionship Course volledig waar.

Half Moon Golf Club, een tropische omgeving.....

Het is behelpen, maar het laatste hotel dat bezocht wordt is Half Moon Luxury Resort, een vermaard resort naar Amerikaanse formule, dus groot, luxe en alles aanwezig. Een hotel met 420 luxe kamers, 33 luxe villa’s, een tax-free winkelcentrum, meerdere privéstranden, diverse restaurants en bars, en natuurlijk een par-72 championship course. Half Moon Golf Club is een Robert Trent Jones Sr. Par 72 Championship Course van 7.141 yards. De baan ligt niet aan zee en heeft ook geen uitzichten over zee. Bij ongeveer de helft van de holes is water in het spel. Het is een echte resortbaan, de ballen zijn dus over het algemeen makkelijk terug te vinden. Maar vergis je niet, het is geen makkelijke baan. De lengte en vorm van de holes alsmede de moeilijke greens zorgen er voor dat het niet eenvoudig is een goede score binnen te brengen. Signature hole is de 17e, een par 5 van 575 yards, dogleg naar rechts met een smal landingsgebied voor het tee-shot. Het tee-shot moet links op de fairway om een tweede slag over te houden omdat de hele rechterkant is afgeschermd door hoge palmbomen. De hoger gelegen gigantische green wordt aan de voorkant bewaakt door twee bunkers en ben je eenmaal op de green dan merk je dat putten op deze green het uiterste van je kunnen vergt, snel en moeilijk te lezen!

Uitdagende holes op White Witch Golf Club.

De laatste baan tenslotte is White Witch Golf Club, hoort bij het Ritz Carlton Hotel, en is een spectaculaire par-71 baan van 6.758 yards in zeer heuvelachtig terrein met spectaculaire uitzichten naar zee toe. Het heuvelachtige karakter vergt veel van de techniek en maakt iedere ronde tot een uitdaging. De 1e hole, een par 5 van 550 yards is gelijk één van de signature holes. Vanaf de tee kijk je de diepte in naar de fairway, de tweede slag gaat omhoog waarbij de rechterkant zwaar bewaakt wordt door een rij van bunkers. De blinde approach tenslotte is omhoog naar een kleine paddestoelgreen aan de rechterkant. Bogey is goed op deze hole, een par uitstekend. De 17e par-3 van 161 yards is de signaturehole en van adembenemende schoonheid, Vanaf de hogere tee kijk je neer op de diepgroene green met hel oplichtende bunkers en de blauwe zee en lucht op de achtergrond. Ja, White Witch is een baan die een diepe indruk achterlaat.

Op bijna alle golfbanen op Jamaica zijn caddies verplicht, zoals hier op White Witch.

Golf op Jamaica is een ervaring om nooit te vergeten. Je bent even onderweg, maar zodra je op de eerste golfbaan staat ben je dat direct vergeten en wil je eigenlijk niet meer weg. Onderweg terug naar het vliegveld deelt mijn vaste chauffeur Ben een diepe gedachte met mij “Boss, you know what the problem with Paradise is? The moment you have to face reality again!”, en zo is het maar net……..

Tekst & foto’s: Eric Veenhuyzen

Comments are closed