BurgGolf Wijchen: Golf in een uniek natuurgebied.

De slothole met het clubhuis op de achergrond.

De ouderen onder ons, of degenen die al langer dan 10 jaar golf spelen, herinneren zich deze baan wellicht nog als Golfbaan De Berendonck. Zo heette deze baan namelijk vanaf de opening in 1986 totdat BurgGolf de baan in 2001 overnam en omdoopte in BurgGolf Wijchen. De baan had trouwens net zo goed BurgGolf Nijmegen kunnen heten, zij ligt hemelsbreed namelijk dichter bij Nijmegen dan het Rijk van Nijmegen dat in Groesbeek ligt, maar dat terzijde.Alles is even netjes afgewerkt.

BurgGolf Wijchen heeft een 18-holes championship course plus nog een 9-holes oefenbaan. De 18-holesbaan heeft een par van 71 en meet vanaf de gele tees 5.594 meter en vanaf de rode tees  slechts 4.890 meter met aanzienlijk minder moeilijkheden voor de dames dan voor de heren. Dus dames, als jullie een keer de krachten met de heren willen meten, dan is deze baan daar uitermate geschikt voor. Na afloop kunnen de heren dan door de dames getroost worden in het gezellige clubhuis of op het eveneens gezellige terras.

Zodra je het terrein oploopt valt de rust en stilte die er heerst direct op. Voldoende ver weg van de snelweg en de bebouwing wordt al het mogelijke storende geruis van de bewoonde wereld bovendien nog eens gefilterd door de bomen van het omliggende natuurgebied De Berendonck. De baan is door baanarchitect Joan Dudok van Heel mooi geïntegreerd in het omliggende natuurgebied waarbij mooi gebruik is gemaakt van het natuurlijke reliëf van het terrein.

Prachtige oude volgroeide bomen.

Het mooie van een oudere baan zoals BurgGolf Wijchen is de volwassen begroeiing. Omdat de baan is aangelegd in een natuurgebied waar hier en daar oorspronkelijk al oude bomen stonden, hadden ze bij de aanleg indertijd natuurlijk al een behoorlijke voorsprong. Op verschillende holes word je derhalve getrakteerd op werkelijk prachtige boompartijen van verschillende soorten die de baan de grandeur geven die bij een oudere parkbaan hoort. Maar niet de hele baan kan gekwalificeerd worden als een parkbaan. 7 holes hebben een open karakter en zijn aangelegd op een schiereiland in het meer van het recreatiegebied de Berendonck. De overige 11 holes hebben wel het karakter van een parkbaan.

Gelijk al verstandig spelen op hole 1.

Dat je hier met je koppie moet spelen wordt al gelijk duidelijk op de 1e hole, een relatief korte par 5 van 453 meter. Op deze hole, met water langs de hele rechterkant tot zelfs achter de green, is een veilig teeshot van 200 meter meer dan genoeg. Je houdt dan nog slechts 253 meter over om in twee slagen naar de green te gaan. Een beetje slice vanaf de tee komt al snel in het water terecht. De tweede slag vervolgens zo veel mogelijk rechts op de fairway houden, waarna een kort ijzer overblijft naar de green die bijna helemaal rondom door water wordt beschermd. Komt de tweede slag links op de fairway, dan wordt het zicht naar de green deels belemmerd door hoge bomen.

Hole 5, een par 5 van 509 meter is volgens de stroke index de moeilijkste van de baan. De moeilijkheid zit hem hoofdzakelijk in de lengte van de hole en de out-of-bounds langs de linkerkant van de hole. Hole 8, een par 4 dogleg naar rechts van 372 meter is een uitdagende hole vanwege de hoge bult in de knik waar je, afhankelijk van je lengte vanaf de tee, wel of niet overheen komt. Kom je voorbij de bult, dan heb je een eenvoudige slag naar de green. Zo niet, dan heb je een lange blinde slag naar de green.

Hole 13, een plaatje!

Wat mij betreft is hole 13, een korte par 4 van 266 meter de mooiste hole, echt een plaatje vanaf de tee. Doordat de green aan de voorkant goed beschermd wordt door een vijver is de green vanaf de tee niet aan te spelen, tenzij je een rechte drive met een carry van minimaal 230 meter hebt. Vanwege twee tactisch geplaatste fairwaybunkers links en rechts kun je je teeshot het beste met een ijzeren 5 of 6 voor de linkerbunker plaatsen. Je houdt dan een ijzeren 9 of wedge over om naar de green te gaan.

Het clubhuis in de ondergaande zon.

Ook op deze baan een mooie slothole. Een recht-toe-recht-aan par 5 van 451 meter met uitzicht op het clubhuis links achter de green. De greens zijn van uitzonderlijke kwaliteit, zacht en snel met hier en daar verraderlijke lijnen die niet altijd even makkelijk te zien zijn. Alleen jammer dat veel spelers vergeten om hun pitchmark te repareren. Dat is uiteraard altijd belangrijk, maar juist bij zachte greens heb je echt hele diepe pitchmarks. Dus mensen, a.u.b. niet vergeten uw pitchmarks te repareren! U doet er iedereen, inclusief uzelf, een groot plezier mee.

Wijchen heeft een sfeervol clubhuis.

Na afloop is het met een drankje en een hapje goed toeven in het sfeervolle clubhuis of bij mooi weer op het gezellige terras. Zoals op alle BurgGolf banen is de kaart ook hier goed voor elkaar en kan je voor redelijke prijzen lekker eten. Mocht daar geen behoefte aan zijn, dan is er ook ruime keuze aan kleine hapjes voor bij de borrel.

Wijchen klinkt ver weg, maar vanuit de Randstad ben je er gemiddeld in een uur en een kwartier, en je hebt dan echt een vakantiegevoel. Echt aan te raden dus!

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen

Comments are closed