BurgGolf Haverleij: Golfen in de schaduw van moderne kastelen.

Golfen in de schaduw van moderne kastelen.

Op ongeveer een uur rijden van Amsterdam onder de rook van ’s Hertogenbosch in een bocht van de Maas, ligt in de schaduw van 9 “woonkastelen” en het “woonslot” BurgGolf Haverleij golfcomplex. Een golfcomplex met 27 holes. Het “woonslot” Haverleij is een moderne versie van een oude vestingstad zoals bijvoorbeeld Naardervesting. Als je door de “vestingpoort” de wijk binnenrijdt heb je ook echt het idee dat je je in een vestingstad bevindt. De 9 “woonkastelen” liggen rond de golfbaan en vormen het welhaast buitenlands aandoende decor voor de golfbaan.

Burggolf Haverleij is een ontwerp van baanarchitect Donald Steel die onder andere ook betrokken was bij de ontwerpen van de vermaarde Britse golfbanen Prestwick, St. Andrews, Muirfield, Troon, Carnoustie, Turnberry en nog vele andere tot de verbeelding sprekende golfbanen. Niet de eerste de beste dus. In ieder geval heeft hij op Haverleij op een terrein van 225 hectare een gevarieerde en aantrekkelijke baan neergelegd waar golfers van elk niveau zich prima zullen vermaken. De hogere handicappers kunnen met een slagje extra hier en daar prima scoren, terwijl de lagere handicappers met wat meer lengte en aanvallend spel hier en daar juist een slag kunnen winnen. De eerste negen holes (de Yellow Course) hebben een open  polderkarakter met veel waterhindernissen en dijkjes, de tweede negen holes (de Red Course) hebben daarentegen een parkkarakter met veel bomen. Ondulaties zijn evenwichtig verdeeld over de gehele baan wat een aantal holes net dat beetje extra geven waardoor het toch niet een saaie hole is.

De kastelen kijken uit over de baan.

Naast de 18 holes Championship course is er naast de uitstekende oefenfaciliteiten ook nog een 9 holes par-3 baan te vinden waar ook beginners zonder baanpermissie of GVB welkom zijn om hun eerste ervaringen op een golfbaan op te doen. De 18 holes Championship course heeft een par van 72 en meet vanaf de rode tees 4.828 meter en vanaf de gele tees 5.672 meter. Dat lijkt op papier kort voor een par 72, maar door de altijd aanwezige wind spelen een aantal holes redelijk lang, en ook hier geldt weer dat je toch goede ballen moet slaan om met een goede score binnen te komen.

Zo heb je op hole 2, een lange par 4 van 405 meter gelijk al een spannende afslag vanaf een dijkje naar een fairway die over de gehele lengte aan de linkerkant out-of-bounds is. Een hook of omhaal is hier dus dodelijk. De windrichting (mee of tegen) bepaalt op deze hole of je tweede slag naar de green lang of middellang is.

Hole 3, een par 5 van 429 meter is ook een interessante hole. Vanaf de tweede slag komt aan de rechterkant water in het spel dat op een gegeven moment zelfs een behoorlijk stuk de fairway inkomt en ook heel smal maakt. Een slecht geraakte bal loopt een groot risico hier in het water terecht te komen. De Longhitters kunnen hier met een goede tweede slag in de buurt van de green komen, maar een slechte slag loopt, zoals gezegd, het risico in het water te eindigen. Koppie koppie op deze hole dus!

Hole 10, direct naast het clubhuis.

Hole 10, een par 4 van 307 meter met een dogleg naar links, is zonder meer een signature hole. De verhoogde afslag ligt direct naast het clubhuis waar regelmatig mensen achter de ramen staan te kijken hoe er wordt afgeslagen. Leuk voor publieksspelers, maar als je er niet tegen kan een extra handicap.

Een uitdagende slothole!

De slothole tenslotte is een par 5 van 467 meter, en daarmee gelijk de langste hole van de baan. Vanaf de tee is het clubhuis vanwege de bomen niet te zien. Pas na een goeie drive is het clubhuis in het zicht. Ook hier wordt de hole vanaf de tweede slag spannend vanwege het water dat dan aan de rechterkant tot rechts achter de green door loopt. De tweede slag moet zoveel mogelijk links op de fairway gespeeld worden om geen approach over het water over te houden. De approach is extra spannend als de vlag rechts bij het water staat. Een goede slothole.

Prachtige bunkers, geen straf om vanuit te spelen.

De baan is, zoals alle BurgGolf banen, goed onderhouden. Mooie fairways, zeer goede greens en vooral ook bunkers. Bunkers zijn op veel banen vaak een ondergeschoven kind, maar hier prima afgewerkt en met veel en goed zand gevuld.

Ook hier weer een gezellig clubhuis in de bekende stijl van BurgGolf met vriendelijke bediening en een leuke kaart om iets te eten uit te zoeken. Valt er nog wat op te merken? Ja, blijf zoveel mogelijk uit de bossen vandaan, want hier leven hele kolonies gemene steekvliegen!

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen

Comments are closed