Golf in Tunesië, méér dan de moeite waard.

Golf in Tunesië is heerlijk relaxed.

Tunesië, misschien niet uw eerste keuze, maar zeker de moeite van het overwegen waard. Als u een zonnige bestemming zoekt om eens vier of vijf dagen te gaan golfen zonder daar de hoofdprijs voor te willen betalen, dan is Tunesië een uitstekende keuze. De Tunesische bevolking is van nature zeer vriendelijk en gastvrij en zal alles in het werk stellen om u een aangenaam verblijf te bezorgen. Noord Tunesië (bijvoorbeeld Tunis, Sousse, Monastir en Hammamet) heeft een subtropisch mediterraan klimaat. Houdt u van de warmte, dan is de warmste periode van juni tot en met september (gemiddelde temperatuur 30º en hoger). Van oktober tot en met mei ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 16 en 25º.

In de Medina van Tunis is van alles te koop.

Tunis is de hoofdstad van Tunesië en is een samensmelting van een moderne snelle mediterrane en een traditionele tragere Arabische samenleving. Tunis was oorspronkelijk niet meer dan een “randgemeente”van het historische Carthago. Nadat de Arabieren Carthago in 698 hadden platgebrand werden alle activiteiten verplaatst naar Tunis waarna het uitgroeide tot de nieuwe hoofdstad van Tunesië. De Medina van Tunis is de grootste en best onderhouden van Tunesië. De hoofdingang tot de Medina is de “Bab el-Bar”. Midden in de Medina ligt als een oase van rust tussen de drukke en hectische winkelstraatjes de 44 meter hoge “Jemaa ez Zitouna” (Moskee van de olijfboom). Als u leuk wilt winkelen, doe dat dan niet in de dure soeks die u bij de ingang van de Medina vindt maar in de goedkopere soeks middenin de Medina. Dat scheelt veel geld voor dezelfde goederen. We blijven per slot van rekening toch Hollanders, niet dan? Maar goed, genoeg over Tunis en op naar de golfbaan, daarvoor zijn we tenslotte hier!

De charmante wit ommuurde 18-holes golfbaan Golf de Carthage is vernoemd naar het historische Carthago en ligt middenin een levendige buitenwijk van Tunis verborgen. Zodra men door de poort het terrein oploopt stapt men uit de Afrikaanse hectiek een oase van rust binnen. De baan stamt uit 1927 en lag toen ongetwijfeld nog wel buiten Tunis. De baan heeft een par van 66 (6 x par 3 en 12 x par 4) en meet voor de heren 4524 meter en voor de dames 3.966 meter.  Aan de lengte en de vormgeving van de holes is duidelijk te merken dat het hier om een oudere baan gaat die stamt uit de tijd dat er nog niet zo ver werd geslagen als tegenwoordig. Kortom, een sympathieke baan om uw verblijf in Tunesië mee te starten. De midden en hogere handicappers zullen het hier zeker naar hun zin hebben. Voor de lagere handicapper zijn er misschien te weinig echte uitdagingen. Hoewel, vergis je niet, de greens zijn vrij klein en nauwkeurig positiespel is vereist! Om bij het clubhuis te komen moeten we eerst een trap van een meter of dertig bedwingen, maar dan heb je gelijk uitzicht over een groot deel van de baan. We worden hartelijk en gastvrij ontvangen en kunnen terecht met Frans en Engels. Het clubhuis ademt de intieme sfeer uit van een simpel mediterraans eethuis met muren in de hier populaire kleuren paars, blauw en geel. Zoals gebruikelijk in Afrika hebben we hier de keus tussen een caddie (voor weinig) en een trolley (voor nog minder), geen buggeys op deze baan. Doe eens gek en laat je bijstaan door een caddie. De caddies kennen elke plek van de baan, elk lijntje op de green en je raakt nooit een bal kwijt!

Vanaf het clubhuis van Golf de Carthage heb je een mooi uitzicht op de baan.

De openingshole is een korte par 4 van 282 meter met een lichte dogleg naar links. Vanaf de verhoogde tee naast het clubhuis kun je de green achter de bomen niet zien en als je voor de eerste keer op de tee staat weet je niet of je met een ijzer voor de fairway of met de driver voor de green moet gaan. Inmiddels weten we natuurlijk dat je gewoon stoer over de bomen voor de green moet gaan (je hebt immers toch een caddie bij je die je bal voor je vindt!) met een goede drive lig je dan pal voor de green of er op. Op de tee van hole 7 wordt je misschien toch een beetje zenuwachtig, want langs de volle lengte van de hole loopt langs de linkerkant de witte muur die de baan scheidt van de straat. Een lichte draw of een omgetrokken bal belandt dus gewoon over de muur op de straat in het verkeer! Daar komen waarschijnlijk ook de ballen vandaan die bij het verlaten van de baan te koop worden aangeboden. Over het algemeen zijn de par 3 holes het meest interessant vanwege de uitdagende pinposities en kleine afmetingen van de greens. De kwaliteit van de greens is trouwens uitstekend. Ze zijn zacht en egaal en fantastisch om op te putten. Het valt op dat de greens in het onderhoud blijkbaar de meeste aandacht van de baan krijgen.  Na het spelen is het gezellig om in het kleine, intieme, en zeer Afrikaanse clubhuis nog een biertje te drinken en wat van de lokale spijzen te nuttigen en te genieten van de Tunesische hartelijkheid en gastvrijheid.

Monastir ligt ongeveer 2,5 uur rijden met de auto zuidelijk van Tunis, maar heeft ook een eigen vliegveld waar vanuit vele bestemmingen rechtstreeks op wordt gevlogen. De naam Monastir is afgeleid van het franse woord monastère (klooster) en verwijst naar het “Ribat” of te wel het versterkte klooster van Monastir dat in 796 werd gebouwd als deel van de Arabische (Islamitische) verdedigingslinie aan de kust tegen de Berbers in het binnenland en de Christenen in het noorden. Monastir heeft een rijke historie en daarom dus ook diverse bezienswaardigheden zoals het Bourgiba mausoleum (Bourgiba was de eerste president van Tunesië), de Bourgiba Moskee, de Medina (de oude ommuurde binnenstad met de leuke winkeltjes), het hiervoor al genoemde indrukwekkende Ribat (decor voor diverse historische films), en het Museum voor Islamitische kunst in de gebedszaal van het Ribat. 

Op Flamingo Golf Course heb je veel ruimte en hier en daar wat olijfbomen.

De ontvangst op Flamingo Golf Course is hartelijk, deze mensen zullen er alles aan doen om hun gasten een fijne golfdag te bezorgen, heerlijk! Flamingo Golf Course is ontworpen door de Californische golfbaanarchitect Ronald Fream en is in 1991 geopend. De baan ligt op een hoger gelegen plateau in de heuvels boven Monastir waar eeuwenoude olijfbomen de voornaamste begroeiing zijn. Vanwege de hogere ligging worden we uiteraard regelmatig getrakteerd op adembenemende uitzichten op de kust, het achterland of de rest van de baan.

De baan is een par 72 en meet van de witte tees 6140 meter, van de gele tees 5580 meter, van de blauwe tees 5095 meter en van de rode tees 4500 meter. Jawel mannen, de dames krijgen hier een royale voorsprong! Door de ruime opzet van de baan kom je niet zo snel in de problemen met afzwaaiers. Longhitters zijn op deze baan zeker in het voordeel. Vooraf inslaan op de driving range is goed voor het zelfvertrouwen. Je slaat namelijk van een hoger gelegen plateau naar beneden en de ballen lijken eindeloos te vliegen. Het spreekt voor zich dat de afstandsborden op de driving range weinig nut hebben. Een ijzeren 9 die voorbij het 150 meter bord tot stilstand komt is wel leuk maar niet erg reëel. Althans voor mij niet!

Op een aantal holes ook weidse uitzichten op de Middelandse Zee

Op de baan vinden we niet veel water (hoera!). Alleen bij hole 6 en 7 vinden we de waterbassins die voor de watervoorziening van de baan zorgen, maar verder alleen maar gras en bunkers.  De meest opvallende hole is toch wel de 8ste hole. Een par 4 van 285 meter van geel. Een goed geplaatst teeshot links van het midden (en niet te ver!)  laat een tweede slag naar de green over van ongeveer 100 meter over een diep ravijn met de green vlak achter het ravijn. Als je je opmaakt voor de tweede slag kijk je tegen een steile rotswand aan die hetzelfde effect heeft als een grote plas water, leuk!  De 11e  hole is een par 5 van 470 meter van de gele tee met een wijde fairway en open entree van de green. Deze hole nodigt de longhitter uit om te proberen de green in twee slagen te halen.

De 18e hole tenslotte is een uitdagende slothole. We hebben het hier over een par 5 van 445 meter met een verhoogde green voor het terras van het clubhuis. De green is groot met verschillende niveaus en grillig gevormd. De pinpositie op de green bepaalt of de approach lastig of makkelijk is. Omdat de green groot is, is het mogelijk dat een veilige bal op het midden van de green een 15 meter put overlaat wat altijd lastig is (zeker met deze snelle greens die veel verborgen lijnen hebben). Uiteraard moet er na de laatste put op het terras nog wat gedronken worden. Eten en drinken is hier prima voor elkaar en tegen prettige prijzen. Maar het is ook leuk om even de taxi naar het centrum van Monastir te nemen en daar in een lokale eettent heerlijke authentieke couscous met bijvoorbeeld merguez worstjes van lamsvlees te eten voor wederom heel weinig! Heerlijk, het smaakt hier toch echt anders dan thuis! 

Hammamet ligt 64 kilometer zuidelijk van Tunis en 85 kilometer noordelijk van Monastir. Hammamet vermeldt historisch een wel zeer internationaal scala aan overheersers, Sicilianen, Turken, Spanjaarden en pas in de 10e eeuw de Arabieren die toen direct begonnen met de bouw van de Medina, de stadsmuren en de vesting. Hammamet is de jasmijnstad (voor de parfumindustrie) en is tegenwoordig het belangrijkste toeristencentrum van Tunesie. Hammamet wordt dan ook het “Tunesische Saint Tropez”genoemd. En inderdaad, prachtige zandstranden, een authentieke vissershaven waar nog iedere ochtend de fel gekleurde vissersboten uitvaren, hotels, restaurants enz. Hammamet heeft het allemaal. Hammamet kent 2 golfcomplexen, Citrus Golf heeft twee 18 holes championship courses (La Forêt en Les Oliviers), en een 9 holes oefenbaan (L’exécutif). Yasmin Golf heeft een 18 holes championship course en een 9 holes oefenbaan. La Forèt van Citrus Golf staat bekend als de meest uitdagende baan en die hebben we dus gespeeld.

Op La Forêt een paar prachtige uitdagende holes met water en bunkers.

Ook Citrus La Forêt is door Ronald Fream ontworpen in een heuvelachtig terrein in een speciaal aangelegd bos van naald- en eucalyptusbomen. De baan heeft een par van 72 en meet van de gele tees 6.144 meter en vanaf de rode tees 5.364 meter. Hier worden we geconfronteerd met het feit dat de baan voor de heren lastig en uitdagend speelt terwijl de dames vanwege het enorme lengtevoordeel (780 meter!) vrijwel alle problemen ontwijken. Dus dames, een goede baan voor matchplay tegen de mannen! De baan heeft verrassend veel water en ziet er onberispelijk onderhouden uit. De tees, de fairways, bunkers en de greens, alles ziet er goed verzorgd uit. 

Zoals te verwachten op een golfbaan die La Forêt heet zijn er ook bomen.

Hole 4 is een interessante par 3 van 153 meter (van geel) van een verhoogde tee over een vallei van bomen, altijd spannend en een mooi uitzicht. Hole 15 is een par 4 dogleg naar rechts van 322 meter van geel. Lijkt kort, maar het teeshot moet goed in de knik worden gespeeld om een open slag naar de green over te houden. De 18e hole tenslotte is een dramatische slothole. Een par 4 van 382 meter van geel vanaf een verhoogde tee met een imponerend uitzicht over twee waterbassins en een fairway die ongeveer 40 meter lager ligt! Hoewel het teeshot niet extreem moeilijk is, raak je toch makkelijk geïmponeerd door die twee grote watervlekken die je aanstaren. Maar wat een voldoening als je de bal dan goed raakt en de bal vanwege het hoogteverschil pas bij het 100 meter schildje stil blijft liggen! Eigenlijk wil je het liefst direct nog 10 ballen slaan voordat je verder gaat! Maar ja, dat mag natuurlijk niet (stiekem toch nog maar even een tweede bal geslagen).

Op de 19e hole tenslotte is het goed nagenieten op het mooie terras van het moderne en comfortabele clubhuis. Ook hier is het eten en drinken weer goed en aangenaam geprijsd. Ook hier valt de vriendelijke en ontspannen sfeer op. Ook hier staan service en gastvrijheid hoog in het vaandel.

Wat kan ik verder eigenlijk nog toevoegen aan al het bovenstaande? Ik zou eigenlijk willen zeggen “gewoon een keer doen, u zult niet teleurgesteld zijn!”.

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen

Comments are closed